Ekonomi
17 Haz 2017 20:36 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:32

23. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni

- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Koç:- "Gençlerden temennimiz; gittiğiniz ülkelerde ne kadar kalırsanız kalın, günün birinde Türkiye'ye dönüp edindiğiniz kazanımları ve birikimleri memleketinize fayda sağlayacak şekilde aktarmanızdır"- "Büyük Önder...

İSTANBUL (AA) - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, "Gençlerden temennimiz; gittiğiniz ülkelerde ne kadar kalırsanız kalın, günün birinde Türkiye'ye dönüp edindiğiniz kazanımları ve birikimleri memleketinize fayda sağlayacak şekilde aktarmanızdır." dedi.

Koç Üniversitesi'nin 23. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Ömer M. Koç, vizyoner bakış açısıyla Koç Üniversitesi'nin temelini atan Koç Holding kurucusu Vehbi Koç'u andı.

Mezuniyetin insanın heyecan verici yeni bir safhaya geçtiği dönüm noktası olduğunu vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

"Hayatınızın bundan sonraki döneminde siz artık üniversitemizin adeta birer elçisi olacaksınız. Büyük Önder Atatürk'ün dediği gibi hayatın mücadeleden ibaret olduğunu sakın unutmayın. Ancak, bu mücadele sizi korkutmasın, zira sizler, Cumhuriyet'in ilke ve inkılapları doğrultusunda ilerleyen, demokrasiye inanan, laik, yenilikçi, kendine güveni tam, hür fikirli gençler olarak, memleketimiz ve insanlık için önemli işler yapacak olan yarının liderlerisiniz. Sizin değerli katkılarınızla gelecekte daha da müreffeh ve aydınlık bir dünyada yaşayacağımıza eminim. Her zaman kendinize güvenin, gerçekten arzuladığınız işi yapın. Koç Üniversitesi'nin temellerini atarken, Büyük Atatürk'ün, 'Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdani hür, irfanı hür nesiller ister.' sözünden yola çıktık.

Bilimin ve toplumsal hayatın çeşitli alanlarında öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimizin aldığı ödüller, uluslararası kuruluşlar tarafından üniversitemize sağlanan önemli tutarlardaki araştırma fonları, mezunlarımızın gurur verici başarıları, açtığımız yüksek lisans ve doktora programları, araştırma merkezleri ve forumlar bu çalışmalarımızın ispatı oldu. 24 yıl önce bilimin ve eğitimin gücüne inanarak kurduğumuz üniversitemizin, bugün artık memleketimizin en parlak öğrencilerinin ilk tercihi ve bilim dünyasının en başarılı akademisyenlerinin bir araya geldiği bir çekim merkezi olduğunu memnuniyetle müşahede etmekteyiz. 6 bin 500 öğrencimiz ve bu yıl mezun olan 1024 öğrencimiz ile toplam mezun sayımız kuruluşundan bugüne 12 bini geçti."

Ömer M. Koç, bilimsel araştırmaları sadece Koç Üniversitesi çatısı altında değil, insanlığın ortak geleceğine sağlayacakları faydalar bakımından değerlendirmeyi vazife olarak gördüklerini aktararak, "Bu bakış açısı bizi, kurulduğu günden bu yana Koç Üniversitesi'ni dünyanın önde gelen akademik kuruluşları arasına katmak için çabalayan, her konuda üniversitemize koşulsuz destek sağlayan Şeref Başkanımız Rahmi M. Koç adına bilim madalyası verme fikrine götürdü. Kendisinin bilime ve bilimsel çalışmalara verdiği bu desteği geleceğe taşıyacağına inandığımız 'Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Programı'nı geçen yıl başlattık." diye konuştu.

İlk ödülün fen, mühendislik ve tıp bilimleri alanında tüm dünyada ses getiren çalışmaları münasebetiyle California Üniversitesi ve Howard Hughes Sağlık Enstitüsü'nde görev yapan bilim insanı Prof. Dr. Aydoğan Özcan'ın olduğunu anımsatan Koç, "Bu yıl ise idari, sosyal, insani bilimler ve hukuk alanlarında 50 yaşını henüz tamamlamamış bir bilim insanına bu madalyayı takdim edeceğiz." dedi.

Koç Üniversitesi çatısı altında yürütülen Anadolu Bursiyerleri Programı'na da değinen Koç, "Yaklaşık 150 bağışçının cömert destekleriyle Türkiye'nin dört bir yanından seçilerek gelen, pırıl pırıl 289 öğrencimiz üniversitemizde yüzde 100 bursla okuyor. Rektörümüz Umran İnan'ın büyük gayretleriyle sürdürülen bu program diğer pek çok üniversite için de model haline gelmiş ve Anadolu Bursiyerleri ülkemizde yeni bir hayırseverlik anlayışının yerleşmesine örnek teşkil etmiştir. Eğitimde fırsat eşitliği yaratan bu değerli proje nedeniyle başta Umran Bey ve bağışçılarımız olmak üzere emeği geçen herkese candan teşekkürlerimi sunarım." ifadelerini kullandı.

- "Her zaman kendinize güvenin, en çok arzuladığınız işi yapın"

Gençleri yaptığı her işte Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda demokrasiden ödün vermeden ilerleyen, Cumhuriyet'in temel ilkelerine gönülden bağlı, Türkiye'yi çağdaş medeniyetler seviyesine taşıyabilmek için çalışan insanlar olarak görmeyi beklediklerini vurgulayan Koç, sözlerine şöyle devam etti:

"Her zaman kendinize güvenin, en çok arzuladığınız işi yapın. Zira sevmeden yapılan işlerde başarılı olmak imkansız. Geçmişinize, tarihinize, kültürünüze, geleneklerinize daima sahip çıkın ama bugünden kopmayın. Bu arada maddi imkanlarınız ölçüsünde üniversitemize yardım edeceğinizi canı gönülden umut ediyoruz. Çevrenize karşı duyarlı olun, yaptığınız her işte topluma da fayda sağlamaya çalışın. Dünyadaki hızlı değişime ayak uydurmaya gayret edin, kendinizi sürekli yenileyin. Çalışmaktan yılmayın. Ulu Önder Atatürk'ün 'Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini daha sonra istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.' sözünü aklınızdan çıkarmayın. Aranızda yurt dışına gidecekler olacaktır. Bizim sizden temennimiz gittiğiniz ülkelerde ne kadar kalırsanız kalın günün birinde Türkiye'ye dönüp edindiğiniz kazanımları ve birikimleri memleketinize fayda sağlayacak şekilde aktarmanızdır. Cumhuriyet'imizin temel ilkelerine ve laik demokrasiye sahip çıkacağınıza eminim. Öğrenme ve kendinizi geliştirme arzunuz her daim yüksek, başınız dik ve yolunuz açık olsun."

- "Bilimsel araştırma programlarımız hızla gelişti"

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, 2016-2017 akademik eğitim dönemini, "araştırmaya, keşfe ve ilerlemeye verilen önem, destek ve katkının sonuçlarını birbiri ardına gördükleri bir yıl" olarak değerlendirdi.

Bilimsel araştırma programlarının hızla geliştiğini kaydeden Prof. Dr. İnan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hem yeni öğretim üyesi hem de doktora öğrencisi alımlarımız büyük ivme kazandı. Öyle ki, sayısal olarak nispeten küçük bir üniversite olmamıza rağmen bugün bilimsel araştırma ve geliştirme alanlarında Avrupa'dan en çok fon alan üniversite ve TÜBİTAK'tan da en çok proje alan birkaç üniversiteden biri haline geldik. Bu projelerde çalışmaları için her yıl aldığımız doktora öğrencisi sayımız da o oranda artış gösterdi. Bugüne değin Türkiye'de alınan en yüksek devlet fonu ile desteklenen Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi'nin (KUTTAM) kuruluşu için düğmeye basıldı. Bu merkezimizin rekabetçi ve gelişmiş teknolojiler üretme kabiliyetiyle de ülkemizde sağlık sektörünün yeni bir seviyeye taşınmasında öncülük etmiş olacağız. Koç Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi ile de yalnızca ülkemizi ve batımızı değil, dünya ekonomisindeki önemleri giderek artan doğumuzdaki ülkeleri de daha iyi anlayacak ve onlarla araştırma ve bilimsel ortaklıklar için öncü çalışmalar yapacağız."

İnan, 2018 yılının Koç Üniversitesi’nin 25. yıl dönümü olması dolayısıyla ayrı bir önem taşıdığını ifade ederek, "25 yıl gibi kısa bir süreye sığdırdıklarımız, bilim ve eğitim camiasına katkılarımızla gurur duyuyoruz. Üniversitemizin tarihinde en çok gurur duyduğumuz programlardan biri de Anadolu Bursiyerleri Programı. Bu program çerçevesinde bizlere güvenen ve öğrencilerimizi destekleyen bütün kişi ve kurumlara buradan içtenlikle teşekkür ediyorum ama daha yapacak çok işimiz, tüm Anadolu’da erişmemiz gereken çok gencimiz var." şeklinde konuştu.

- Nobel Fizik Ödüllü Chu'dan gençlere öğüt

Nobel Fizik Ödülü sahibi, eski ABD Enerji Bakanı Prof. Dr. Steven Chu ise gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Birincisi, hayat kaşla göz arasında geçip gidiyor. Göz açıp kapayıncaya kadar yaşlanmış olacaksınız. Zamanın ne kadar hızlı geçeceğini size kimse anlatamaz. Elbette mezuniyet konuşmalarını hariç tutuyorum. İkincisi, geleceğinizde cömert bir ruh edinin. Her türlü müzakerede hiçbir zaman kalan en son, en küçük avantajı da kendiniz elde etmeye uğraşmayın. Bırakın paranın üstü masada kalsın. Başkalarıyla birlikte çalışırken, başarıdan gelecek itibarın sınırlı bir nicelik olmadığını unutmayın. Başarılı bir iş birliğinde tüm taraflar başarının yüzde 90’ını kendine mal eder. Üçüncü tavsiyem hayatınızın bu yeni aşamasına başlarken, tutkunuzun peşinden gidin. Eğer bir tutkunuz yoksa, kendinize tutku ve merakla peşinden koşacağınız bir şey bulun. Son tavsiyem ise hakim olduğunuz konuların, kendinizi emin hissettiğiniz fikirlerinizin dışındaki yeni alanlara açılmaktan korkmayın."

Konuşmasının ardından Steven Chu'ya şeref doktorası takdim edildi. Daha sonra üniversitede dereceye girenlere Prof. Dr. İnan tarafından plaket verildi.

Üniversiteyi birincilikle bitiren ve yeni mezun olan öğrenciler adına konuşan Koç Üniversitesi Kimya Biyoloji Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yörükcan Erbay, ne zaman aklına bir şey takılsa, herhangi bir önerisi olsa hocalarının desteğini hep hissettiğini, çok iyi arkadaşlıklar ve dostluklar edindiğini kaydetti.

Erbay, Koç Üniversitesi'nin verdiği imkanlar sayesinde herkesin kendini ilgilendiği alanda sonuna kadar geliştirme fırsatı bulduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından özel başarı ödülleri ve rektörlük özel ödülü verildi.

Daha sonra da kep atma töreni gerçekleştirildi.