2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi

2022 yılında daha önce benzeri görülmemiş bir dizi olay yaşandı. İngiliz yayın kuruluşu BBC bu olayları tek tek sıraladı. 2022 yılına damgasını vuran bu olaylardan bazıları ise gezegenimizin dışında yaşandı. İşte 2022 yılında yaşanan ve benzeri daha önce görülmemiş 9 olay.

2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 1

ASTEROİDİN YÖNÜ DEĞİŞTİRİLDİ

Amerikan Uzay Ajansı (NASA) daha önce defalarca filmlere konu olmuş bir olayı gerçeğe çevirdi. NASA 28 Eylül'de planlı bir şekilde çarptığı bir astroidin rotasını başarılı bir şekilde değiştirdi.

Çarpışma, göktaşlarının Dünya'yı tehdit etmesi durumunda yörüngelerinin değiştirilip değiştirilemeyeceğini anlamak için bir test niteliğindeydi. Ve bunun mümkün olduğu bulundu.

19
2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 2

BİLİM İNSANLARI KANDA MİKROPLASTİK TESPİT ETTİ

Environment International dergisinde geçtiğimiz mart ayında yayımlanan bir araştırma korkutan bir sonuç ortaya çıkardı. Araştırmaya göre çalışmaya katılan insanların yüzde 80'inin kan örneklerinde mikroplastikler bulundu Mikroplastikler, 5 mm'den daha kısa olan küçük plastik parçaları ve daha büyük plastik parçalarının toprakta veya denizde parçalanıp çevreyi kirletmesiyle oluşuyorlar.

Mikroplastiklerin vücuttaki etkileri bilinmiyor ancak araştırmacılar yeni sonuçların endişe verici olduğunu ve mikroplastiklerin insan hücrelerine zarar verebileceğini söylüyorlar.

29
2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 3

TARİHE GEÇEN DÜNYA KUPASI: KATAR 2022

Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Erkekler Dünya Kupası tarihe geçen bir turnuva oldu. Turnuva, Katar gibi Arap veya Müslüman bir ülkenin ev sahipliği yaptığı ilk Dünya Kupasıydı. Aynı zamanda, bir kadın hakemin yönettiği bir karşılaşmanın olduğu ilk Dünya Kupası'ydı.

Turnuvada Fransa'dan Stephanie Frappart, Almanya ile Kosta Rika arasındaki maçı yönetti. Diğer bir ilk de, Fas'ın Afrika (ve Arap) ülkeleri arasında bugüne kadarki en başarılı mücadeleyi vererek yarı finale yükselmesiydi. 

Katar 2022, Lionel Messi'nin beş turnuvadan sonra ilk kez Dünya Kupası'nı kaldırdığı etkinlik oldu.

39
2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 4

DÜNYA NÜFUSU ARTIYOR

Dünyanın nüfusu 15 Kasım 2022 tarihinde 8 milyarı geçti. Bunun bir ilk olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler (BM), "İnsan yaşam süresindeki bu benzeri artış kamu sağlığı, beslenme, kişisel hijyen ve tıp alanlarındaki ilerlemeler sayesinde gerçekleşti. Bazı ülkelerdeki yüksek ve kalıcı doğurganlık oranları da bunda etkiliydi." dedi.

Ancak BM nüfusun 7 milyardan 8 milyara çıkmasının 12 yıl aldığını ve bir milyar daha yükselmesi için 15 yıla ihtiyaç olduğunu belirtti. Ajansa göre, sürenin uzaması kolektif doğum oranlarının azalmasıyla bağlantılı.

49