2021'in en etkileyici 15 fotoğrafı seçildi! İşte o çarpıcı kareler

Amerikalı şair ve yazar Kelly Grovier, ABD Kongre Binası ayaklanmasından Gazze'deki savaşın verdiği yıkım görüntülerine kadar, 2021'in en heyecan verici 15 fotoğrafını seçti ve onları sembolik sanat eserleriyle karşılaştırdı. İşte 2021 yılına damga vurmuş kareler.

2021'in en etkileyici 15 fotoğrafı seçildi! İşte o çarpıcı kareler - Sayfa 1

KASIM 2021 - TUVALU'DAKİ COP26 İKLİM KONFERANSI KONUŞMASI

Pasifik ada ülkesi Tuvalu'nun Dışişleri Bakanı Simon Kofe, Glasgow'daki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı sırasında, yükselen deniz seviyelerinin ve hızlanan iklim krizinin ülkesini nasıl tehdit ettiğini göstermek için denize kurulmuş bir kürsüde takım elbiseyle konuşma yaptı. "Sular etrafımızda yükselirken boş durmayacağız" diyen bakanın çarpıcı görüntüsü ve endişeli sözleri, Jan Asselijn'in 1651 tarihli "Amsterdam yakınlarındaki Saint Anthony hendeğindeki oyuk (The Breach of the Saint Anthony's Dike near Amsterdam) tablosundan Alman dijital sanatçı Kota Ezawa'nın 2011'de hazırladığı ve Güney Amerika'daki yüksek sular altında kalan mahallelerin medya görüntülerinden esinlendiği çalışması Sel'e (The Flood) kadar pek çok eseri akıllara getiriyor.

112
2021'in en etkileyici 15 fotoğrafı seçildi! İşte o çarpıcı kareler - Sayfa 2

İSRAİL'DEKİ ASTRONOTLAR

İsrail'deki Negev Çölü'nde Ramon Krateri'nde Mars yüzeyinde karşılaşılabilecek koşulları görmeleri için hazırlanan misyon sırasında, uzay kıyafetleriyle yan yana yürüyen astronotların fotoğrafı, Fransız avangart sanatçı Yves Tanguy'nün eserlerini akıllara getiriyor. Dünyanın en büyük "makhtesh"i, yani bir meteor çarpması veya bir yanardağın patlamasıyla oluşmayan bir tür erozyon depresyonu olan kalp şeklindeki kanyon astronotlar için uzay yüzeyini anlamak adına iyi bir çalışma sahası.

212
2021'in en etkileyici 15 fotoğrafı seçildi! İşte o çarpıcı kareler - Sayfa 3

OCAK 2021 - ÇİN'DEKİ DALGIÇ

Ocak ayında, bir kadın Çin'deki bir gölden yükselen buz kaidesinin üzerinden dalış yaparken fotoğraflandı. Fotoğrafta askıda kalan dalgıcın vücudu, Fransız sanatçı Yves Klein'ın "Boşluğa Sıçrayış (Leap into the Void)" adlı bir dizi görüntüyü anımsatıyor.

312
2021'in en etkileyici 15 fotoğrafı seçildi! İşte o çarpıcı kareler - Sayfa 4

KENYA'DAKİ ÇOCUK

Kasım ayında 2021 Yılı Çevre Fotoğrafçısı ödüllerinin kazananları açıklandı. İklim Eylemi kategorisinde, yanında oksijen deposu gibi duran bir saksı bitkisine yüz maskesi ve solunum cihazı ile gerçeküstü bir şekilde bağlanan bir çocuğun fotoğrafı öne çıktı. Kevin Ochieng Onyango'nun Son Nefes (The Last Breath) fotoğrafı, Kenya, Nairobi'den. Nefesin kırılganlığı ve değerini gösteren fotoğraf, Joseph Wright of Derby'nin 18. yüzyıl başyapıtı olan Bir Hava Pompasındaki Kuşa Deney (Experiment on a Bird in an Air Pump) ve İtalyan sanatçı Piero Manzoni'nin 1960 tarihli kavramsal çalışması gibi eserleri hatırlatıyor.

412