2019’un en iyi 10 dergi kapağı!

Kafa ve #tarih dergilerinin öne çıktığı, görmeye alışık olmadığımız şekilde bir moda dergisinin iki kapağıyla yılın en iyileri arasına girdiği seçkide birincilik, bu unvanı ilk kez alan Ayarsız dergisinin oldu.

2019’un en iyi 10 dergi kapağı! - Sayfa 1

2007’den bu yana her ocak sayısında geride kalan yılın yazılı basındaki enlerini belirlemek üzere hazırladığımız Yılın Dergi Kapakları çalışması bu yıl da alanlarında uzman, çok değerli jüri üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

66 ulusal dergiden 792 kapağın MediaCat Yazı İşleri Ekibi tarafından ön elemeden geçirilip, toplamda 58 dergi kapağının değerlendirildiği çalışmada 01 Kasım 2018 – 30 Kasım 2019 tarihleri arasındaki dergi kapakları değerlendirmeye alındı. Yılın dergi kapağı haricindeki kapaklar yayın tarihine göre kronolojik olarak sıralandı. (MediaCat)

112
2019’un en iyi 10 dergi kapağı! - Sayfa 2

Jüri üyeleri

Bu yılki jüri şu isimlerden oluştu: Medyaevi Medya İlişkileri Grup Direktörü Barış Durukan, Bilimkurgu Yazarı & Bilimsel Şüpheci Tevfik Uyar, Gazeteci Nilay Örnek, Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, InStyle Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bahar Kader, Reklamcı Levent Erden, Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Emre Oral, Concept Kreatif Direktörü Kerem Özkut, Gazeteci Ferhat Boratav, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Emirhan Çelikbilek ve MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan. 

Değerlendirme kriterleri 

Jüri geride kalan yılın en iyi dergi kapaklarını belirlerken aşağıdaki kriterleri gözetti: 

Kapağın sözlü ifade gücü ve çarpıcılığı 

Merak uyandırması

Espri barındırması

Nefret söylemi içermemesi

Genel görsel ve grafik estetik

212
2019’un en iyi 10 dergi kapağı! - Sayfa 3

Yılın Dergi Kapağı

Ayarsız 

Ocak 2019 

2019’daki ilk sayısının kapağına Edip Cansever’in “Maviyi soruyordun, gözlerimden yüzüme yayılan maviyi mi, bir renk değildir mavi huydur bende” dizeleriyle akıllara kazınan Günlerden şiirini etkileyici bir görsellikle taşıyan Ayarsız, jürinin en beğendiği kapak oldu.

312
2019’un en iyi 10 dergi kapağı! - Sayfa 4

Kafa

Şubat 2019 

Ölümüyle tüm Türkiye’yi hüzünlendiren Ayşen Gruda’yı kendine özgü tarzıyla kapağına taşıyan Kafa dergisi, yayın hayatına başladığından bu yana alışıldığı üzere, yılın dergi kapakları arasında kendisine yer buldu.

412