Gündem
16 Eyl 2015 08:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:53

2015 Hrant Dink ödülleri sahiplerini buldu

Hrant Dink Vakfı tarafından bu yıl 7'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri töreni, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen geceyle sahiplerini buldu.

2007 yılında Şişli'de öldürülen Gazeteci Hrant Dink adına kurulan ve Hrant Dink Vakfı tarafından her yıl doğum günü olan 15 Eylül'de düzenlenen Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Bu yıl 7'incisi düzenlenen ödüllerin jürisinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.  Dr. Baskın Oran, Michigan Üniversitesi Ann Arbor'dan Alex Manougian, Modern Ermeni Tarihi Kürsüsü Başkanı Gerard Libaridian, İnsan Hakları İzleme Örgütü Genel Müdürü Avukat Kenneth Roth, Greenpeace Genel Direktörü Kumi Naidoo, London School of Economics'te Küresel Yönetişim Profesörü, Sivil Toplum ve İnsani Güvenlik Araştırma Birimi Direktörü Mary Kaldor, Sosyolog ve Yazar Oya Baydar, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, 2014 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi Adli Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı ve 2014 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi barış aktivisti Angie Zelter yer aldı.

Geniş katılımın olduğu ödül töreni, davetlilerin salondaki yerini almasıyla başladı. Programda ilk olarak müzik dinletisi yapılırken, Lübnanlı müzik grubu çeşitli ezgiler seslendirdi. Ardından Hrant Dink'in hayatından kesitlerle hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. Gecede Suudi Arabistan'da başta kadın hakları olmak üzere insan hakları üzerine çeşitli çalışmalar yapan ve insan hakları ihlalleri konusunda mücadeleyi yürüten Samar Badawi'ye ve 20 yıl önce Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Tarnstlar'ın (LGBT) sorunlarını duyurmak amacıyla kurulan Kaos GL Dergisi ekibi 7'incisi düzenlenen Uluslararası Hrant Dink Ödülü'ne layık görüldü.

ULUSLARARASI HRANT DİNK ÖDÜLÜ KAZANANLARI

2015 Uluslararası Hrant Dink Ödülü'nün kazananı Suudi Arabistan'dan İnsan Hakları Savunucusu Samar Badawai oldu. Yurtdışına çıkma yasağı olduğundan ödülü çalışma arkadaşı aldı.
Badawai, toplumu için otokratik rejime karşı yıllardır daha iyi bir gelecek yaratmaya çalışıyor.





Uluslarası Hrant Dink ödülünün bir diğer kazananı ise Kaos GL Derneği'nden Ali Erol oldu. Ödülü komite başkanı Ali Bayramoğlu verdi. Erol ödülünü alırken, "Özlemle andığımız Hrant Dink'in hayatına mal olan "tedirginlik"le yaşayan biz eşcinseller ve translar biz de varız. Ermeniler, "Merhamet değil adalet istiyoruz" diyorsa LGBT'liler de "Buradayız, alışın gitmiyoruz" direnciyle bugünlere geldi" açıklamasını yaptı.