Gündem
15 Eki 2010 12:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:43

2010 MİLLİYET HALDUN TANER ÖYKÜ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ KİM OLDU?

Çağdaş Türk edebiyatının saygın isimlerinden Haldun Taner adına verilen Öykü Ödülü'nün sahibi belli oldu.

Doğan Hızlan’ın başkanlığında, Murat Özyaşar’ın yazmanlığında Semih Gümüş, Prof. Dr. Şara Sayın, Demet Taner ve Prof. Dr. Tahsin Yücel’den oluşan Seçiciler Kurulu, Kopan’ın Can Yayınları’ndan çıkan “Bir de Baktım Yoksun” adlı öykü kitabını, “edebiyat ile oyunu buluşturması, bunu kendine özgü bir kurgu içinde ortaya çıkarması ve dile gösterdiği özen” nedeniyle ödüle değer buldu.

Ödül, 21 Ekim Perşembe günü Tepebaşı’ndaki Pera Müzesi’nde yapılacak törenle sahibine verilecek.

Yekta Kopan’ın özgeçmişi

1968’de doğdu. Hayalet Gemi dergisindeki çalışmalarıyla tanındı. İlk kitabı Fildişi Karası 2000 yılında yayımlandı. 2006 yılında İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali bünyesinde Tiyatro DOT tarafından sahnelenen ve bir Bülent Erkmen projesi olan İki Kişilik Bir Oyun’un metnini yazdı. Oyun Almanya, İtalya ve Hollanda’da sahnelendi. dtv(Deutscher Taschenbuch Verlag) tarafından yayımlanan Alles Blaue, alles Grüne dieser Welt seçkisinde bir öyküsüyle yer aldı. Daha Önce Tanışmış mıydık? adındaki e-kitabı altkitap.com tarafından okura ulaştırıldı. 6 yaş öncesi için yazdığı ve Şilili ressam Alex Pelayo tarafından resimlenen çocuk kitabı Burun, Marsık Yayıncılık tarafından 2009 yılında yayımlandı. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri 2002 yılında Sait Faik Hikâye Armağan’na, Karbon Kopya Dünya Kitap 2007 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne değer görüldü. Bir de Baktım Yoksun adlı öykü kitabı 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, Ayşegül Çelik’in Kâğıt Gemiler adlı yapıtıyla paylaştı.

Haldun Taner’in özgeçmişi

Çağdaş Türk edebiyatının saygın isimlerinden Haldun Taner, 1915’te İstanbul’da doğdu. Öykü, tiyatro ve gülmece yazınında yapıtlarıyla öne çıktı, Türkiye’de kabare tiyatrosunun öncülüğünü yaptı. Milliyet’te uzun yıllar köşe yazıları yazdı. 7 Mayıs 1986’da aramızdan ayrıldı.

Galatasaray Lisesini 1935’te bitiren Haldun Taner 3 yıl Heidelberg Üniversitesi’nde iktisat ve siyasal bilimler öğrenimini gördü. 1957’de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nde Edebiyat ve Sanat Tarihi, Ankara Üniversitesi’nde Edebiyat ve Tiyatro Tarihi öğretmeni olarak çalıştı.

LCC Tiyatro Okulu’nda da dersler verdi. Türkiye’de çeşitli ödüller kazandı. “Şişhaneye Yağmur Yağıyordu” öyküsüyle 1953’te Herald Tribune Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada birinci oldu. Taner’in pek çok öykü kitabı ve tiyatro oyunu var.