Televizyon
01 Oca 2013 23:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:34

20 DAKİKA İYİ DİZİ AMA İŞİ ÇOK ZOR!

Star'ın yeni dizisi 20 Dakika bu akşam yayınlandı. İlker Aksum'um müthiş oyunculuğuna rağmen dizi bekleneni verememiş gibi&... Murat Tolga Şen yazıyor.

AY Yapım seyircinin nabzını tutan işlere imza atmayı seviyor. Şirketin şimdiye kadar ki yapımlarına baktığımızda Samanyolu, Aşk Yeniden, Dudaktan Kalbe, Yaprak Dökümü, Aşk-ı Memnu gibi entrikası bol duygusal işleri görüyoruz. Öte taraftan Menekşe ile Halil’le başlayan ve Ezel’le devam eden bir “heyecanlı izleme” kurgusunu da sevdiğini biliyoruz bu şirketin yapımcılarının.

Ay Yapım’ın Star kanalına çektiği son dizi olan 20 Dakika işte böyle bir yapım… İçinde sevgi dolu bir “kutsal aile” barındıran bir kaçış öyküsü…

Senaryosunu Kerem Deren ve Pınar Bulut’un  kaleme aldığı 20 Dakika, birbirlerini ölesiye seven Ali ve Melek’in aşk öyküsünü anlatıyor.  Serdar Işık’ın yönetmen koltuğunda oturduğu  dizide Tuba Büyüküstün ve İlker Aksum başrolleri paylaşıyor.

Halaskar ailesinin kapısı çalınır bir gece. Polisler içeri dalar ve Ali Halaskar’ın eşi Melek’i cinayete teşebbüsten tutuklar. Ali hiçbir şey yapamaz. Her şey çok hızlı gelişir. Bugüne kadar bir faturayı bile yatırmayı becerememiş tarih öğretmeni Ali, karısının masumiyetini ispatlama peşinde bir yola çıkar ancak yol çok uzun ve dikenlerle doludur.

20 Dakika uyarlama bir kurgu… Aslında ikinci el bile sayılmaz, daha eski… Ülkemizde de gösterime girmiş Pour Elle / Aşk Uğruna adlı Fransız filminden uyarlanan The Next Three Days / Kaçış Planı’ndan uyarlanmış bu dizinin ilk bölümünden yola çıkarak bazı tahminler yapalım.

Hikaye güzel, öyle olmasa Hollywood’un işbilir patronlarının ilgisini çekemezdi zaten. Türk seyircisi, eğer iyi yapılırsa böyle bir diziyi elbette izler ancak…

Pour Elle ve The Next Three Days güçlü bir “adaleti tesis etme” duygusundan beslenen ancak daha çok aksiyona odaklanan yapımlardı. Bizim dizi sektörünün böyle bir şeye gücünün yetmeyeceği ortada… Para olsa vakit yok!

Yani biz işin daha çok duygusal boyutunu seyredeceğiz. İlk bölüm 100 dakika kadar sürdü. Ay Yapım diziyi 30 bölüm devam ettireceğini ve 30. Bölümde final yapacağını açıkladı. 30x100: 3000 dakika (50 saat) boyunca ne seyredeceğimizi inanın dizinin senaristleri bile bilmiyordur şu anda… Üzülerek söylüyorum. Bu hikayenin o kadar ileri gidecek yakıtı yok… Dallanıp budaklanırsa da çatısını yitirip çökecek, sıkıcılaşacaktır.

Tahminlerimi boşa çıkarabilecek tek etkenin İlker Aksum’un inanılmaz oyunculuğu olduğunu düşünüyorum. Daha ilk bölümden bu kadar karaktere girebilen çok az oyuncu vardır. Onun yanında Tuba Büyüküstün durakta bekleyen kadından hallice duruyor.  Dizinin kalanında da İlker Aksum’un oynadığı karakterin dönüşümünü izleceğimizden, 20 Dakika’nın kalabalık oyuncu kadrosuna sahip tek kişilik bir şov olacağını iddia edebilirim sanırım.

20 Dakika’nın bir talihsizliği de Ezel, Son, Suskunlar derken seyircinin artık bu şaşırtmacalı kurguya alışmış, hatta biraz sıkılmış olması… Buradaki tuzak şu; hiç kimse 100 dakika boyunca bu kadar odaklanamıyor. 40-50 dakikalık bölümler olsa neyse! O yüzden seyirciden azami dikkat isteyen çetrefilli işler bir süre sonra bünye tarafından reddedilir hale geliyor.

Ne diyelim; 20 Dakika fena dizi değil ama işi zor. İlker Aksum gibi çok iyi bir başrol var ama Fırat Çelik gibi okuma provasındaki gibi oynayan bir oyuncusu da var. Görüntü, ses, kurgu iyi… Gerçi ilk bölümler üzerinde fazlaca çalışıldığı için bu konuda biraz yanıltıcı olabiliyor. İlk bölüm, Ezel’in senaristlerinin maddi hataları ya umursamadıklarını ya da mantıklı bir senaryo yazmayı kıvıramadıklarını da gösteriyor yine…  Fazla Amerikanvari bir baskın, saldırıya uğrayan kişi ölmemişken cinayetle yargılanma, ilk duruşmada kararın çıkması, tutuklu yargılandığı sırada defile yapar gibi gezen, 20 yılı yedikten sonra yanında bir tane bile polis-jandarma olmadan çocuklarına sarılan bir kadın… Bunlar küçük çöpler belki ama göze batıyor.

twitter.com/murattolga