Gündem
25 Ağu 2012 12:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:03

''2 GÜN SONRA GELİYORUM'' DEDİ DEHŞET HAPİSHANESİNE DÜŞTÜ!

Asil Nadir'in kardeşi, abisinin yarım kalan işi bitirmek için İngiltere'ye döndüğünü belirterek ‘mücadeleye devam' dedi.

45 milyon dolarlık zimmet suçundan İngiltere’de 10 yıl hapis cezasını çarptırılan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’in (71) kız kardeşi Bilge Nevzat (66), abisinin bayramın birinci günü (ilk cezanın verilmesinden bir gün önce-pazar) kendisini aradığını ve ‘Bir kaç gün sonra geliyorum’ dediğini söyledi. Asil Nadir’in İngiltere’den kaçışı sonrası aklanmak için geri dönme kararını kimseden bir garanti almadan, yarım kalan işini tamamlamak için gittiğini belirten Nevzat, “Asil Nadir’in bir huyu vardır, hayatında yarım şeyler bırakmaz. Yarım kalan işleri tamamlamak için mücadele eder. Cesur ve korkusuz bir adamdır. İngiltere’ye de bunun için gitti” dedi.
“Bizler daha da güçlenerek yolumuza devam edeceğiz” diyen Nevzat, 95 yaşındaki annelesine cezayı dün söylediğini de iletti. Nevzat, “Annem yaşananları bilmiyordu. Ben dün (önceki gün) anneme olayı anlatmaya çalıştım. Anneme ‘istinafta davanın değişeceği’ yönünde şeyler söyledim. İkna ettim kendisini, üzülmesini istemiyoruz. Ama üzüntülü diyebilirim” diye konuştu.

‘Temyizde karar değişebilir’
10 yıllık hapis cezasını değerlendiren Bilge Nevzat, “Doğru bir karar alınmadı. Biz inanıyoruz ki, istinafta (temyiz) sonuç değişecek” dedi. Nadir’le ilgili kararı veren juri heyetini yerden yere vuran Nevzat, “12 bilinçsizin verdiği kararla bir insanın kaderi etkilenmemeli” diye konuştu. İngiltere’de yaşadığı döneme atıfta bulunan Nevzat, “Ben İngiliz adaletine 20 yıl önce güvenimi kaybettim” dedi Nevzat, “12 yargıç çıkıyor, bilgiden yoksun sonra karar veriyor. Ben bu davanın istinafta değişeceğini düşünüyorum. Çünkü istinafta bilgili 3 yargıç karar veriyor” dedi.

‘İngiltere’ye gideceğim’
Asil Nadir’in güçlenmesinin hazmedilemediğini ifade eden Bilge Nevzat bu konuda şunları kaydetti: “Rumlar da karşı çıktı Asil Bey’e ama sadece Rumlarla ilgili değil bu konu. İngiliz hükümeti tahammül edemezdi büyük bir tazminat ödemeyi abime. Aile olarak arkasındayız abimin. Kıbrıs Türk halkından ve yetkililerden çok büyük destekler alıyoruz. Ben de önümüzdeki günlerde İngiltere’ye gideceğim.”

Cezayı KKTC ‘çok’ Rumlar ‘az’ buldu
Asil Nadir’in, Polly Peck International (PPI) şirketine ait 45 milyon doları zimmetine geçirmek suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılması Kuzey Kıbrıs’ta sert tepkilere neden oldu. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Rum tarafının, yaptığı açıklamalar ve yoğun çalışmalarla Asil Nadir’i mahkum etmek için uğraştığına” işaret etti ve kararı doğru bulmadığını belirtti. “Rum tarafının Nadir’in gücünün KKTC’nin tanınmasına neden olacağı endişesi içerisinde olduğunu” kaydeden Eroğlu, “Rumların İngiltere ve diğer ülkelerden bazı çevreleri de yanına alarak” mücadele ettiğini ifade etti. “Sonunda başardılar” diyen Eroğlu, mahkeme kararının “istinafta değişeceğine” inanç belirtti.

Denktaş: Devlet kampanya başlatsın
KKTC’deki siyasi partilerde kararı sert sözlerle eleştirdi. Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, KKTC devletinin Asil Nadir için “kampanya başlatması” gerektiğini söyledi. Denktaş, “Rum probagandasının etkilerini ortadan kaldıracak girişimler başlatmamız gerekir” dedi. Kıbrıslı Rumlar ise Nadir’in aldığı cezatyı “komik” buldu.  Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, kararı “komik bulduğunu ” açıkladı ve mahkemenin  “hangi temiz sicilden bahsettiği ” sordu. Nadir’in cezasını geniş şekilde kullanan Rum basını da, Nadir’i KKTC ’deki eski Kıbrıs Rum taşınmazlarının “sömürücüsü” olarak nitelendirdi.

71 yaşındaki Nadir şimdi İngilizlerin Guantanamo’sunda

Asil Nadir’in şu anda yattığı Belmarsh hapishanesi, “İngiliz versiyonlu Guantanamo” olarak biliniyor. 1991 yılında inşa edilen Belmarsh hapishanesinde, terör şüphelileri ve suçluları tutuluyor.
2001-2002 yıllarında terörle mücadele gerekçesiyle birçok kişinin yargılanmadan bu hapishanede tutulması nedeniyle, Belmarsh cezaevi “Guantanamo” eleştirilerine maruz kalmıştı.
2007 yılında isyanın çıktığı hapishanede dört gardiyan yaralanmış, 2009 yılında ise hapishanede yapılan denetim sonucu bazı mahkumları kontrol etmek için gardiyanların “aşırı kuvvet” uyguladığı ortaya çıkmıştı.
Sadece erkek mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli A Tipi Belmarsh hapishanesinde, hücrelerin yüzde 60’ı toplu, yüzde 40’ı ise tek kişilik hücrelerden oluşuyor. Yaklaşık bin mahkumun tutulduğu hapishanede ayrıca, “kancalı imam” lakaplı Mısırlı Ebu Hamza El Masri, 2005 Londra bombalamalarının sorumlularından kabul edilen Manfo Kwaku Asiedu gibi kişiler de bulunuyor.

Medya yatırımı kaldı
Asil Nadir’in, Kıbrıs’ta turizm, medya, bankacılık, narenciye üretimi alanlarında yatırımları vardı. Şu anda sadece medya yatırımı bulunuyor. Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar, Asil Nadir’in eşinin (Nur Nadir) kendisini aradığını belirterek, “Asil Bey bize ‘moraller bozulmasın, güçlü bir şekilde yola devam edilecek’ mesajı gönderdi” dedi.

Sefa Karahasan/Milliyet