Sağlık
29 Tem 2022 08:58 Son Güncelleme: 29 Tem 2022 09:06

1998'den önce doğanlar dikkat; test yaptırın

Birçok profesör 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Onur Yaprak, 1998'den önce doğanları uyardı, test yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Fulya Günşar da, “Kadınlar manikür, pedikürden bile hepatit kapabiliyor” ifadelerini kullandı.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) iş birliğinde TKAD Binası’nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fulya Günşar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, Gastroenteroloji Uzmanları Prof. Dr. Mesut Akarsu, Doç. Dr. Suna Yapalı ve Prof. Dr. Levent Doğanay konuşmacı olarak katıldı.

Dünya Hepatit Günü’nde konuşan Prof. Dr. Onur Yaprak, “En çok korktuğumuz Hepatit C ve B. Hepatit B 1998 yılından beri Türkiye’de rutin aşılama programında. Önerimiz; 1998 yılından önce doğanların mutlaka test yaptırmaları. Kronik karaciğer hastalıklarının yüzde 60-70 nedenini ülkemizde hepatitler oluşturuyor. Ülkemiz geneline baktığımızda 3 milyon hepatit B taşıyıcısı var. Kişilerin yüzde 90’ı hasta olduğunun veya taşıyıcı olduğunun farkında değil. Amacımız 2030 yılına kadar bu virüsleri ülkemizden temizlemek" dedi.

Toplumda hepatit virüslerine karşı farkındalığın oluşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fulya Günşar, “Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü. Ülkemizde de viral hepatitler gerçekten sirozun, kronik hepatitin, karaciğer kanserinin ve transplantasyonun en önemli nedenleri arasında. Bu tür hastalıkların önemini vurgulamak istiyoruz. Bu hastalıklar biraz sessiz ve sinsi hastalıklar, son ana gelinceye kadar belirti vermiyor. O nedenle biz farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. Biz her erişkinin Hepatit C ve B var mıdır diye bu testleri yaptırmasını istiyoruz. Bazen kadınlar manikür, pedikürden bile hepatit kapabiliyor. O nedenle bu işlemleri yaptırırken kullanılan aletlerin yeteri kadar sterilizasyon yapılıyor mu, yapılmıyor mu bunları da kontrol ettirmeliler. Benzer şey; gençlerimiz arasında dövmeler de çok moda. O dövme merkezlerinde de ciddi kontrollerin alet, edevat açısından yapılması lazım” şeklinde konuştu.