Kültür Sanat
04 Eki 2022 11:20 Son Güncelleme: 04 Eki 2022 12:24

1966 Varto Depremini anlatan 'Kaf Kaf', Antalya Film Festivali’nde yarışıyor!

2 bin 934 kişinin hayatını kaybettiği 1966 Varto depremi “Kaf Kaf’ ismiyle belgesel oldu. Yönetmenliğini Metin Dağ’ın üstlendiği belgesel, depremin yaşayanların görüşleri ile beraber tarihi belgelere dayanıyor.

Muş’un Varto ilçesinde 19 Ağustos 1966’da 2 bin 394 kişinin yaşamını yitirdiği, 1500 kişinin yaralandığı 6,9 büyüklüğündeki deprem, yönetmen Metin Dağ tarafından depremi yaşayanların tanıklıklarıyla ve tarihi belgelerle “KAF KAF” ismiyle belgeselleştirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde ve Kültür Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ‘Ulusal Belgesel’ kategorisinde de yarışıyor.  Belgeselin ilk gösterimi 3 Ekim Pazartesi günü yapılırken ikinci gösterimi ise 6 Ekim Perşembe günü saat 14.30’da Antalya Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda gerçekleşecek.

“DEPREM SADECE YERİN KABUĞUNU DEĞİL HAYATLARI DA İKİYE BÖLDÜ”

Varto doğumlu olan Yönetmen Metin Dağ, depremin yaşattıklarını unutmanın çok zor olduğunu ve geride büyük hasarlar bıraktığını belirtirken, “Deprem benim için bir göçtür. Kimisini bu dünyadan öteki dünyaya, kalanları da başka diyarlara göç ettirir. Bu depremin ardından yüzlerce aile Türkiye’nin dört bir tarafına, Avrupa’ya, Amerika’ya Varto’dan göç etti. Yaşadığımız coğrafyada hiçbir şey eskisi gibi kalmadı. Deprem sadece yerin kabuğunu değil, hayatları da ikiye böldü. Aşkları, hayalleri, evlilikleri, umutları… Bu belgeselde işte bu yolculukları anlatmak istedim. Fay hattının izleğindeki o göç yollarını, tıpkı binalar gibi yıkılıp yeniden yapılan hayatları yansıtmaya çalıştım. Bu sebepten tüm fay hattının izlerinin olduğu adreslerden Muş Varto-İstanbul ve Almanya’nın yedi ayrı şehrinde (Berlin-Hamburg-Bielefeld-Köln-Frankurt -Düseldorf-Stuttgart) çekimler yaptık. İnsanın canını yakan, tüylerini diken diken eden, dinlemenin de anlatmanın da hiç kolay olmadığı hikayeleri dinledik, belgesel ile de milyonlar ile paylaşıyoruz.” dedi