Gündem
21 Eyl 2015 11:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:53

18 gazeteci "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanacak!

Cumhuriyet, Şok, Millet, Posta, Yurt, Bugün, Özgür Gündem, Aydınlık ve BirGün gazetelerinin sorumlu müdür ve yetkilileri hakkında açılan davada 7,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nde rehin tutulmasıyla ilgili yayınlar nedeniyle haklarında dava açılan 18 gazeteci, Kasım ayında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Bianet.org'tan Erol Önderoğlu'nun haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Umut Tepe’nin 30 Temmuz’da kaleme aldığı iddianamede, sanık 18 gazeteci, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesinde 7,5 yıl hapisle cezalandırılan “terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanıyor.

DAVA 17 KASIM'DA

DHKP-C örgütünün ülke bütünlüğünü bozmayı ve toplum içinde kaos oluşturmayı amaçladığı belirtilen iddianamede, "Bahse konu gazetelerde şehit Cumhuriyet savcısının teröristin ve terör örgütüne ait flamaların bulunduğu fotoğrafları herhangi bir mozaikleme veya karartma yapmadan olduğu gibi tüm çıplaklığıyla yayınladıkları (…) haklarında soruşturma açılan gazetecilerin terör örgütünün amaçlarına hizmet edecek şekilde bu fotoğrafları gazetelerde yayınladıkları, bu gerekçeler doğrultusunda şüphelilerin yasadışı DHKP-C terör örgütünün basın yoluyla propagandasını yapmış oldukları anlaşıldığı…" deniliyor.

ŞOK'TAN CUMHURİYET'E, POSTA'DAN BİRGÜN'E 9 GAZETE, 18 GAZETECİ

Cumhuriyet, Şok, Millet, Posta, Yurt, Bugün, Özgür Gündem, Aydınlık ve BirGün gazetelerinin sorumlu müdür ve yetkilileri hakkında açılan dava, 17 Kasım’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlayacak. Sanık olarak iddianamede yer alan şu gazetecilerin, 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisleri talep ediliyor:

Şok Gazetesi Sorumlu Müdürü Kaan Özbek ile bağlı olduğu yetkili Orhan Duman, Millet Gazetesi Sorumlu Müdürü Sedat Gülmez ile yetkili Cuma Ulus, Posta Gazetesi Sorumlu Müdürü Seçil Şengelir ile yetkilisi Mehmet Emin Öztürk, Yurt Gazetesi Sorumlu Müdürü Başak Günsever ile yetkilisiOrhan Şahin, Bugün Gazetesi Sorumlu Müdürü Gökhan Çorbacı ile yetkilisi Temel Tanadalan, Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü Abbas Yalçın ile yetkilisi Can Dündar, Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu MüdürüReyhan Çapan ile yetkilisi Eren Keskin, Aydınlık Gazetesi Sorumlu Müdürü Murat Şimşek ile yetkilisi Mehmet Sabuncu ve Birgün Gazetesi Sorumlu Müdürü Berkant Gültekin ile yetkilisi İbrahim Aydın.

MEDYAYA TERÖR SUÇLAMASI YAYGINLAŞTI

Bakırköy Başsavcılığı, yaşamını yitiren asker ve PKK’li haberleri yoluyla “terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasıyla Doğan Yayın Grubu yetkilileri hakkında da soruşturma başlatmıştı.

Gazeteci Hasan Sivri de, Twitter üzerinden, “Özel harekatçılar 19-20 yaşlarında Kürt gençlerini infaz ederken, savaşa karşı sokağa çıkan/çıkacak bir kitle yok daha” yazınca Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Varank’ın yaptığı şikayet üzerine aynı suçlamayla karşılaştı.

Aynı savcılık, Savcı Kiraz'la igili 1 Nisan 2015 yayınından dolayı Hürriyet gazetesi sorumlu müdürü İzzet Doğan, Yeniçağ gazetesi yetkilisi Yusuf Timuçin Mert ile Dokuz Sütun gazetesi yetkilisi Azize Şenbülbül hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açmıştı. Gazeteciler Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7,5 yıl hapis istemiyle yargılanacak.