Gündem
02 Tem 2010 10:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

17 YIL SONRA İLK KEZ DEVLET MADIMAK'I HATIRLADI!

Madımak katliamının 17. yıldönümünde düzenlenecek anma töreninde hükümeti temsilen bir bakan yer alacak.

Türkiye tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan 37 kişinin öldüğü Madımak katliamı için bugün çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Katliamın 17. yıldönümü nedeniyle TBMM’de de gündeme geldi. AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun Genel Kurul’da yaptığı gündem dışı konuşmada, 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nde meydana gelen olayların 17. yılı olduğunu anımsatarak, bir daha böyle olayların meydana gelmemesini temenni ettiklerini söyledi. Uzun, "Hiç kabahati olmayan Sivas halkının bu olaydan dolayı suçlanması anlamsızdır" dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, gündem dışı konuşmaya yanıt verirken, Madımak’ta yaşananların bir "Alevi-Sünni olayı" olmadığını söyledi. Çelik, "Ne yazık ki olayın meydana geldiği tarihten bu bugüne kadar tüm kesimler bu olaya taraf olarak yaklaşmışlardır. Bu olay müessif bir olaydır, tarafı olamaz" diye konuştu.

’Devlet düzeyinde katılım olmamış’

Madımak olayından üç gün sonra 33 köylünün katledildiği Başbağlar katliamının yaşandığını anımsatan Çelik, "Bu işin tarafı kesinlikle olamaz. ’Senin acın, benim acım’ diye bir şey kesinlikle düşünülemez. Sorun insanlık sorunudur ve yaşanan bu müessif olay herkes tarafından kınanmaktadır" dedi. Bugün Sivas’ta Madımak Oteli önünde gerçekleştirilecek anma törenine gideceğini kaydeden Çelik, üç gün sonra da Başbağlar’daki törenlere katılacaklarını açıkladı: "Bugüne kadar 17 yıl geçmesine rağmen bu insanlık ayıbına karşı devlet düzeyinde bir katılım olamamış. Yarın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Sivas’taki bu anma gününe kısmet olur ise katılacağım.

CHP de katılıyor

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmasa da Madımak Oteli’ndeki anma törenleri için küçük çaplı bir çıkartma yapma kararı aldı. Grup Başkan vekili Muharrem İnce’nin başkanlığında 17 CHP milletvekili bugün Madımak Oteli’nde olacak. Etkinliklere Cem Vakfı ve tüm şubeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği de CHP’lilerle birlikte katılacak.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Devlet Bakanı Faruk Çelik’i eleştirdi. Özdemir, "İktidarın bu saatten sonra Alevi çalıştayları yapmak yerine toplumun beklentisi olan bir tavrını görmek istiyoruz. 17 yıla rağmen devlet veya devleti yönetenler açık bir ifadeyle burada yaşananların insanlık suçu olduğunu ve laik, demokratik cumhuriyete başkaldırı olduğunu ilan etmelidir. Madımak Otelinin mutlaka müze yapılması gerekiyor" dedi.

33 aydın yaşamını yitirdi

1993 yılında Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak kente gitti. Aydınların kente gidişi öncesi Sivas’ta provokatif bildiriler dağıtıldı. 2 Temmuz Kültür Merkezi’ne gelen sopalı grubun saldırısı polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi. Binlerce kişiden grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından aydınların kaldığı Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdiven trabzasındaki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan azgın kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü. 33 konuk, 2 otel görevlisinin yaşamını yitirdiği olay valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile duruldu.

Vatan


ETİKETLER
#madımak #devlet