Gündem
19 Mar 2014 17:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:00

150 gazeteciye suçlama: 'Başbakan'ı desteklemeleri için para ödeniyor'

Uganda İç İstihbarat Örgütü, ülkede 150 gazeteciyi, Başbakan Amama Mbabazi'yi desteklemeleri için ödeme yapılanlar listesine aldı.

Ay başında Devlet Başkanı Yuveri Musenevi'nin iktidardaki Ulusal Direniş Hareketi'nin düzenlediği toplantıda açıklanan listede adı geçen gazetecilere, 2016 yılında yapılacak seçimlerde muhtemel aday Mbabazi'yi desteklemeleri için aylık binlerce dolar ödeme yapıldığı iddia ediliyor.

Açıklandığı günden bu yana yazılı ve görsel basın ile sosyal medyada dolaşan listede yer alan gazeteciler ise haklarındaki suçlamaları reddediyor.

Ugandalı Gazeteciler İnsan Hakları yetkilisi Robert Ssempala, "Gazetecileri 'Mbabazi Yanlısı' şeklinde etiketlemeyi, medya sektöründe şok dalgaları yaratmak için hesaplı bir hareket" sözleriyle değerlendirdi.

Ssempala, bunu yapanların, eleştirel basına karşı sıkı önlemler almak ve kamunun muhalif görüşleri öğrenmesini engellemek istediklerini savundu.

Robert Ssempala, gazeteciler hakkındaki söz konusu iddiaların, "her gazetecinin karşı çıkması ve aleyhinde konuşması gereken önemli bir mesele" olduğunu söyledi.

Başbakan Mbabazi'nin basın ekibinin lideri Josephine Mayanja Nkanji de konuyla ilgili görüşlerini soran AA muhabirine,  "Bu çöp tenekesine atmamız gereken şeylerden biri. Duyduğum en aptalca şey" cevabını verdi ve listenin ciddiye alınmaması gerektiğini belirtti.

Listeye göre, Uganda Parlamentosu Basın Birliği Başkanı Agnes Nandutu'ya ayda bin 180 dolar ödeniyor. Nandutu, AA muhabirine, "Siyasetçileri pazarlamak için gazetecilik yapmıyorum. Gazetecilik yapıyorum çünkü bu benim tutkum. Bu insanlar, ülkemizi berbat ediyorlar" diye konuştu.

Yine listede ayda 4 bin 750 dolar ödeme yapıldığı iddia edilen köşe yazarı, radyo ve televizyon yorumcusu Bernard Tabaire, Başbakan ile iki kez radyo programına konuk olduğunda bir araya geldiğini ifade ederek, iddiaları reddetti.

Listede adı geçen bir diğer isim de devlete ait bir basın kuruluşunda danışman olarak çalışan Angelo Izama.

Izama, Devlet Başkanı Museveni ve Başbakan Mbabazi arasındaki çatışmanın, çok sayıda kuruluşa yansıdığını belirterek, listenin, Uganda güvenlik ve istihbarat kurumları arasındaki ilişkiyi de gözler önüne serdiğini savundu.