Medya
24 Ağu 2012 13:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:03

1,5 YILDA 2 YAZI YAZMIŞIM, EŞEKLİK ETMİŞİM!

Şubat dizisinin set işçilerinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trafik kazası Star yazarı Asabi Adam'ın aklını başına getirdi.

Set işçileri ve eşeklik eden ben

Adları yok onların yani adları var da bilen yok. Tutmuş bir dizide kıytırık bir rol kapanın ya da kıytırık bir dizide fena sayılamayacak rolü olanın sadece adını değil, ne kadar çok çalıştığını, medeni durumunu, hangi alışveriş merkezinde gezdiğini, yaz akşamları Bebek’e inip inmediğini, tatil tercihinin Bodrum mu yoksa Çeşme mi olup olmadığını biliyoruz. Set işçilerinin hayatını ya da buna benzer başka detayları bilelim demiyorum. Ama bir Allah’ın kulu da çıkıp şu set işçilerinin durumunu, çalışma koşullarını bir haber yapsın.

***

Türkiye’de dizi bölümlerinin çoğunun filmlerden uzun olduğunu geçen sene örnekleriyle defalarca yazdım.Oyuncular sette çok uzun saatler geçiriyor ve yoruluyorlar bu doğru ama ya set işçileri? Sabah erkenden gelip seti kuran onlar, sonra saatler boyu çekim, sonra setin toplanması... Oyuncu geliyor, oynuyor, sonra bir araçla hemen evine bırakılıyor.Set işçileri, seti topluyor sonra bir servise doluşup küçük bir İstanbul turundan sonra evine varabiliyor. Yapım şirketleri set hizmetlerini çeşitli firmalardan satın aldıkları için bu çark hiç durmadan dönüyor.

***

Amerika ve Avrupa’da işler böyle yürümüyor ama sendikalar hem oyuncuların hem de set çalışanlarının hakkını koruyor, yapım şirketleri haftalık çalışma saatleri ve sosyal haklar başta olmak üzere tüm yasalara uyuyor. Türkiye’de set işçilerinin durumuna ilk dikkat çeken isim bir yapımcı olan Fatih Aksoy olmuştu. Şimdi oyuncuların bir sendikası var ama pazarda rekabet çok sert olduğu için istedikleri hızla büyüyemiyorlar.

Eğer çekimleri devam eden Şubat dizisinin set işçilerini taşıyan minibüs kaza yapmasa, 3 set işçisi ölüp, 3’ü de yaralanmasa set işçilerinin durumu benim de aklıma gelmeyecekti.

Daha önce yazdıklarıma baktım, son 1,5 yılda set işçilerinin durumuna dikkat çeken sadece 2 yazı yazmışım, eşeklik etmişim. Benzer köşelerde set işçilerine dair çıkan yazı sayısına dair bir fikrim yok ama korkarım en çok yazan da benim. Bundan böyle yaklaşık 2 saat süren dizileri seyrederken sadece karakterler için değil, ekmek uğruna gecesi gündüzü olmadan çalışan set işçileri için de biraz üzülün...

Asabi Adam/Star