Medya
26 Tem 2019 13:31 Son Güncelleme: 26 Tem 2019 13:41

15 Temmuz’dan dört gün önce sınırda ne oldu?

11 Temmuz günü saat 10.30 ile 15.14 saatleri arasında yaşanan olayda Türk hava sahasını kullanan ve milliyeti bilinmeyen bir uçaktan Kiri Tepe bölgesine havadan malzemeler atıldığı belirlendi...

T24 yazarı Tolga Şardan'ın “15 Temmuz’dan dört gün önce sınırda ne oldu?” diyerek yayınladığı yazı dikkat çekti.

İşte o yazı: 

Adil Öksüz'ün ABD'ye gitmesiyle aynı güne rastlayan 'hayalet uçuşun' sırrı ne?

Kiri Tepe…

Adını çoğumuzun bilmediği, buna karşın Irak sınır boyunda konuşlu askeri birliklerde görev alanlar ile bölgede yaşayanların yakından bildiği bir mıntıka.

Google Maps ya da yüksek ölçekli askeri haritalara baktığımızda Kiri Tepe’nin yerini şöyle tarif edebiliriz:

Şırnak mülki idaresi sınırları içinde, Irak sınırını oluşturan Düğün Dağları’nın güneydoğusunda.

Konumu itibarıyla 2.6 kilometre uzaklıkla Irak sınırına en yakın bölge. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın bölgedeki en geniş konuşlu birliklerinin bulunduğu Gülyazı ve Ortasu’nun hemen güneyinde.

Kiri Tepe’nin diğer özelliği ise, PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki en önemli kamplarından Haftanin ile Metina’ya komşu olması.

Askeri haritalarda yer alan Kiri Tepe, bu nedenlerden dolayı Türkiye için stratejik konumda.

 

Peki; yazının başlığındaki yer aldığı şekliyle Kiri Tepe’nin 15 Temmuz’daki darbe girişimiyle ne alakası var?
Anlatalım…

15 Temmuz’un hemen ardından harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi öncesi ve sonrasında Türkiye’ye ait hava sahası üzerinde yapılan uçuşları mercek altına aldı.

Sadece Akıncı’daki Mürted Hava Üssü değil, Ankara’ya gelişleri olan Hava Kuvvetleri’ne bağlı diğer uçar birliklerin hareketleriyle ilgili de inceleme başlatıldı.

Gelen bilgilerle yetinmeyen savcılık bu araştırma sırasında askeri birliklere ait ceride kayıtlarını da uçuşlarla karşılaştırdı.

İşte bu çalışmalar sırasında Türk hava sahasındaki Kiri Tepe bölgesinde darbe girişiminden 4 gün önce yaşanan ilginç bir olay ortaya çıkarıldı.

 

11 Temmuz günü saat 10.30 ile 15.14 saatleri arasında yaşanan olayda Türk hava sahasını kullanan ve milliyeti bilinmeyen bir uçaktan Kiri Tepe bölgesine havadan malzemeler atıldığı belirlendi.

Askeri kayıtlara göre, Şırnak’ın Şenoba bölgesindeki 48. Hudut Sınır Tugayı’nda gözetleme yapan askerler, Kiri Tepe üzerinde güneybatıdan güneydoğu istikametine yönelen ve kargo uçağı olarak değerlendirilen bir hava taşıtının Kiri Tepe ve güneyine üç kez paraşütle malzeme bıraktığını tespit etti.

Milliyeti tespit edilemeyen bu hava taşıtının PKK kamplarının Türkiye’ye en yakındaki Irak sınır bölgesine yaptığı bu manevralardan sonra karadan top atışlarına başlandı.

Türk Ceza Kanunu ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait İç Hizmet Kanunu’nda belirtilen hükümlerin yanında angajman kuralları kapsamında “meşru müdafaa” hakkı kullanılarak hudut tugayından yapılan ilk müdahalede obüsler kullanıldı.

Obüs atışlarının yanı sıra hemen yakındaki Düğün Dağı’ndaki askeri üs bölgesinden 81 mm'lik havan atışları yapıldı. Bölge, İHA’larla havadan incelendi.  Ancak, hiçbir iz elde edilemedi.

Olay, hiç vakit kaybedilmeksizin karargâhı Malatya’da bulunan 2. Ordu Komutanlığı’na bildirildi.

O gün bugündür, bu meçhul uçuşun sırrı çözülemedi. Kayıtlarda hep “hayalet uçuş” olarak kaldı.

Bölgede, geçmişte de benzer olaylar yaşanmıştır. Özellikle ABD’nin uçak ve helikopterlerle “Kürtlere yardım” adı altında Irak’taki PKK kamplarına havadan malzeme bıraktıkları bilinir.

Bu durum kimi zaman Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin başlıklarından birisi de olmuştur.

Fakat 15 Temmuz’la birleştirildiğinde dört gün önce sınırın Türkiye tarafına “milliyeti tespit edilemeyen bir kargo uçağından” yapılan malzeme atışının farklı bir anlamı olabileceğini değerlendirmek gerekir.

Kaldı ki, olayın geçtiği günlerde, ABD PKK veya PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’ye silah ve mühimmat yardımına henüz başlamamıştı.

Ankara’da başlatılan darbe girişimine Şırnak’taki Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı birlikler ile Çakırsöğüt’te konuşlu Jandarma Komando Tugayı’nın katılması göz önüne alındığında, Kiri Tepe’ye yapılan malzeme sevki haliyle ayrı bir anlam taşıyor.

Bu noktada uçuşla ilgili daha sağlıklı bilgiler edilmesi için CENTCOM’la temas kurulması kaçınılmaz kuşkusuz.

Ayrıca, başarısız darbe girişiminin mimarı ve FETÖ’nün TSK imamı Adil Öksüz’ün 11 Temmuz günü beraberinde Kemal Batmaz’la birlikte FETÖ lideri Fetullah Gülen’le darbe organizasyonunu görüşmek ve son onayını almak için ABD’ye gitmesi ile hayalet uçuşun aynı güne rastlaması bir tesadüf müdür? 

Süreç birleştirildiğinde darbe girişiminden dört gün önce, Türk hava sahasında hayalet uçuşla askeri birliklerin yakınına malzeme atılmasıyla kimlerin neyi planladığı konusu daha ilginç hale geliyor.