Gündem
11 Tem 2022 12:07 Son Güncelleme: 11 Tem 2022 12:12

15 Temmuz sonrası silahların kaybolduğu iddiası: Sorular yanıtsız kaldı

15 Temmuz darbe girişiminde bazı silahların kaybolduğu ve dağıtıldığı iddiaları, Ankara’da işlenen bir cinayetle gündeme geldi.

15 Temmuz darbe girişiminde bazı silahların kaybolduğu ve dağıtıldığı iddiaları, Ankara’da işlenen bir cinayetle gündeme geldi. Yargıya taşınan olayda, 15 Temmuz gecesi 16 silahın kaybolduğu belirlendi. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer’in Ocak 2019’da verdiği soru önergesini Mart 2020’de yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, silahların “ülke genelinde arandığını” belirtti.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker de Temmuz 2021’de yaptığı açıklamada Soylu’nun talimatıyla 15 Temmuz sonrasında da silah dağıtıldığını iddia etti. Tartışmalar sürerken açıklama yapan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde kayıtlı yedi silahın darbeciler tarafından gasp edildiğini ve çatışmalarda kaybolduğunu, Ankara Emniyet Müdürlüğü envantarine kayıtlı 16, İstanbul Emniyet Müdürlüğü envanterine kayıtlı bir silahın kayıp olduğunu öne sürdü. Ancak Meclis’te verilen araştırma önergeleri, Kasım 2021’de AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Bütçe görüşmeleri sırasında silah dağıtıldığı iddialarını reddeden Soylu ise “15 Temmuz’da İçişleri Bakanı olmadığını” söyleyerek “Benim talimatımla bir silah dağıtılmadı” dedi. 

İçişleri Bakanlığı, 9 Temmuz 2021’de CİMER üzerinden konuya ilişkin yapılan bilgi edinme başvurusuna yanıt vermedi. Yasal olarak 15 gün içinde yanıtlanması gereken başvuru, aynı gün içinde CİMER tarafından bakanlığa yönlendirilse de bir yıl bir gün geçmesine karşın halen yanıtlanmadı.

Başvuruda, şu sorular yer alıyor:

“Kaç silah kayıp? Söz konusu silahlar bulundu mu? Aramaya ilişkin inceleme tamamlandı mı? Türkiye’de kaç ruhsatlı silah kayıp? Peker’in kaydı olmayan silahların dağıtıldığına yönelik iddialarına ilişkin inceleme yapıldı mı?”