Gündem
13 Ağu 2010 12:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:32

14 YILDIR RADİKAL'DE YAZAN HAKKI DEVRİM KOVULMAYI MI BEKLİYOR?

Ekranların huysuz ve tatlı ihtiyarı, gazeteci Hakkı Devrim, Nuriye Akman'ın TRT Haber'deki programı Akılda Kalan'da samimi açıklamalarda bulundu.

Nuriye Akman’a içini döken Hakkı Devrim, gazete sahiplerine, genel yayın yönetmenlerine ve meslektaşlarına ilginç göndermeler yaptı.
“20 sene sonra Aydın Doğan’ı arayacaklar”
Akılda Kalan’da Nuriye Akman’ın sorularını yanıtlayan Hakkı Devrim, gazete patronluğunun eskisi gibi olmadığını ve artık gazetecilikten gelmiş patronların kalmadığını söyledi. Gazete patronlarıyla genel yayın yönetmenlerinin ilişkilerinden hoşnut olmadığını söyleyen Devrim “Arzu ettiğim tipte olmaları hem mümkün değil, hem lazım değil. Benim patronum Aydın Bey. Ondan şikâyet edenler de olur. Ama hep söylerim 20 sene sonra Aydın Bey’i arayacaklar” dedi.
Radikal’den kovulmayı mı bekliyor?
Hakkı Devrim, programda Nuriye Akman’ın “Eyüp Can, Radikal’in başına geçiyor. Ondan beklentiniz nedir?” sorusu üzerine “Eyüp Can hakkında fazla bir fikrim yok. Eyüp Can’ın Radikal hakkında bir fikri yok. Herhalde yazılarımı okuyarak benim hakkımda bir fikri var… İsyanım bu… Gazete bir kişiliktir, istese de istemese de… Burada ağır basan unsur, patrondur. Ne kadar kolay adam gidip geliyor görüyor musun?  Bana bütün şikâyetlerimi söyleteceksin. Zaten yaşlıları tasfiye ediyorlarmış. Daha çabuk götürteceksin beni. Ama sorunca söylerim huyum kurusun” dedi.
14 yıldır Radikal’de yazan Devrim, “Bugüne kadar yazdığın yazılar güzel, Abi biraz değiştir, mesela şu konulara daha fazla gir diyen hiç kimse olmadı” sözleriyle gazete yönetimin ilgisizliğinden şikayet etti. 
“Radikal Gazetesi, Doğan grubunun operası” 
Hakkı Devrim, Hürriyet’in dışındaki Doğan grubu gazetelerinin satışa çıkarılacağı haberlerine ilişkin  soruya ise “Radikal Gazetesi Doğan Grubu’na mensup olmasa hayatını idame ettiremez… Radikal Gazetesi’ne Doğan Grubu’nun operası gibi bakıyorum. Radikali seviyorum, Radikal satılırsa acırım. Radikal çalıştığım gazeteler içinde bana en sevimli gelen ve en rahat ettiğim gazete. Radikal’in kadrosu da iyiydi. Ben bugünün gazetelerinin havasına uyamıyorum, uyma niyeti de gösteremiyorum. Onlar için huysuz geçimsiz bir adamım. Ben olsam yok, bu şartlarda senin bildiğin gazetecilik mümkün değil arkadaş, kusura bakma diyerek Hakkı’yı kovardım.”  şeklinde yanıt verdi. 
Ertuğrul Özkök’ün genel yayın yönetmenliğini bıraktığına sevindim.”
 
Hakkı Devrim genel yayın yönetmenliğinin çok ağır bir yük olduğunu bu nedenle Ertuğrul Özkök’ün genel yayın yönetmenliğini bırakmasına çok sevindiğini de açıkladı. Nuriye Akman’ın “Ertuğrul Özkök gitti, Enis Berberoğlu geldi Hürriyet’te ne değişti?” sorusunu Hakkı Devrim, “Çok bir değişiklik görmüyorum. Öyle çok derin düşünceler mahsulü bir karar olduğunu zannetmiyorum” diye yanıtladı.
 
 
İŞTE PROGRAMDAN AKILDA KALAN SÖZLER

 
“Oktay Ekşi Gerici…”

 
Hakkı Devrim:
“Başyazar bizim gözümüzde Hüseyin Cahit Yalçın’dır. Falih Rıfkı Atay’dır… Ahmet Emin Yalman’dır. Oktay Eşki tabii ki başyazar ama başyazarlık müessesesi bildiğimiz başyazarlık müessesesi değil ki.. Oktay ne yapsın? Benim sana söylediğim gazete sahipleri zaten hep başyazarlar dikkat edersen. O iki akımın birbirinden ayrılması sunidir Oktay Ekşi, Atatürkçü cumhuriyetçi laik düzenin hiç dokunulmamasını isteyen fikirdir. Bana göre bu gerici bir fikirdir. İlerici zanneder kendini aslında kımıldamadığı için geri kalmıştır.”
 
“Fatih Altaylı dangıl dungul bir adam”
 
Nuriye Akman: 2005’deki bir yazınızda Fatih Altaylı’dan “dangıl dungul gazetecilik gürültüsü” Olarak söz ediyordunuz. Bugün ne düşünüyorsunuz?
 
Hakkı Devrim: Orada o sermayeyi memnun edecek şeyler yapıyorlar. O gazeteyi çok tartışırım. Gazeteyi elime aldığımda bir sürü kalabalık ayıklıyorum. Ürün olarak canlı, satıyorlar da. Ama tip olarak o çocuk benim haz ettiğim biri değil. … Evet, dangul dungul. … Böyle dangul dungul bir adamsan, fark kendinden gelir sanırsın ve saçmalarsın…
 
“Okan Bayülgen beni kullandığını sanıyor ama tersine tepiyor”
 
Nuriye Akman: Siz çok şapkalı bir medya yıldızısınız. Gençliğinizde bu kadar popüler değildiniz, ama bugün 81 yaşındasınız ve köşe yazarı, televizyoncu ve hatta oyuncu olarak geniş kitlelerin takip ettiği, ne söylüyor, ne yapıyor diye merak ettiği bir insansınız. Bu size kaderin bir armağanı mı, yoksa geç de olsa bileğinizin hakkıyla söküp aldığınız gençlik hayaliniz mi?
 
Hakkı Devrim: “Okan’ın bir ikramı biraz galiba… Çünkü o farkı hissedecek kadar tecrübeliyim. Radikal’de yazılar yazıyorum. Ben de sohbet programları yaptım. Normal yaşıyordum.  Şimdi Okan’la göründüğümden beri, hiçbir arabaya selamsız binemiyorum” …  “Okan beni kullandığını zannediyor ama tersine tepiyor. Ben onu kullanmış oluyorum doğrusu. O benden ne faydalanacak ki… Dikkat edersen laf uzamasın diye beni susturmaya çalışıyor.”
AKILDA KALAN Nuriye Akman’ın sunduğu Akılda Kalan, Perşembe günleri saat 20.10’da TRT Haber’de ekrana geliyor. Yapım ve yönetimini Aynur Çelebioğlu ve Mustafa Özkurt’un yaptığı programın danışmanlığı/konuk koordinatörlüğü İrem Şık ve Can Uludağ’a ait.