Güncel
04 Kas 2017 14:36 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:43

13. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasadı Günleri

- Etkinliğin 3. gününde "Ulusal Değer Zeytinyağı, Küresel Hedef Bütün Dünya" konulu panel düzenlendi

BALIKESİR (AA) - Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından organize edilen 13. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri kapsamında "Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya" konulu panel gerçekleştirildi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin açılışında, zeytinlik alanlarının imara açılmasına bundan sonra izin verilmeyeceğini söyledi.

Gençer, 2 milyona yakın zeytin ağacının bulunduğu Ayvalık'ın dünyaca ünlü zeytinyağının hak ettiği noktaya ulaşması için çalışmaların tüm hızıyla süreceğini ifade etti.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı da oda olarak ilçenin dünyaca ünlü zeytinyağına coğrafi işaret alınmasını sağladıklarını, bu sayede Ayvalık zeytinyağının taklit edilmesinin önüne geçildiğini vurguladı.

Portekiz CEPAAL Alentejo Zeytinyağları Araştırma ve Tanıtım Merkezi Teknik Müdürü Henrique Herculano ise panelde yaptığı konuşmada, Portekiz'de 130 bin zeytin üreticisinin bulunduğunu anlattı.

Portekiz'in zeytinyağı üretiminde 5 bölgeye ayrıldığını belirten Herculano, şöyle konuştu:

"Fabrikalarımızda farklı tiplerde zeytin türleri yetiştiriliyor. Biz de tıpkı Ayvalık gibi coğrafi işarete önem veriyoruz. Ülke genelindeki zeytin üretimimiz kooperatifler tarafından gerçekleştirilmektedir. Portekiz'de 5 ayrı zeytin üretim bölgesinde ayrı ayrı pek çok coğrafi işaret bulunmaktadır. Portekiz'de kaliteli zeytinyağı üretiminin temelinde, coğrafi işaretli markalar vardır."

Panelde, yazar Ali Ekber Yıldırım ve gezgin müzisyen Ayhan Sicimoğlu da birer konuşma yaptı.

Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası tarafından organize edilen etkinlikte, "Ayvalık'ın en iyi lezzet noktaları" yarışmasında dereceye giren işletme sahiplerine de plaket verildi.