Gündem
09 Tem 2015 12:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:43

12 Eylül'ün son komutanı da hayatını kaybetti!

12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren cuntanın liderlerinden döneminin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya İstanbul'da hayatını kaybetti.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, İstanbul'da hayatını kaybetti. Eski Genelkurmay Başkanı Kenan Evren de 9 Mayıs'ta Ankara'da tedavi gördüğü GATA'da yaşamını yitirmişti.

TAHSİN ŞAHİNKAYA'NIN YARGILANMASI

12 Eylül 1980 askeri darbesinin sorumlularının yargılanmasını engelleyen anayasanın geçici 15. maddesinin 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile kaldırılması sonucu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açıldı. Anayasal düzeni ortadan kaldırmakla suçlanan Tahsin Şahinkaya hakkında müebbet hapis cezası verildi.

TAHSİN ŞAHİNKAYA KİMDİR?

Tahsin Şahinkaya, 1925 yılında Amasya'da dünyaya geldi. 1943 yılında Harp Okulu'nu bitiren Şahinkaya, 1977 yılında orgenaralliğe terfi etti. Tahsin Şahinkaya, 1978-1983 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı. Şahinkaya, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile birlikte 12 Eylül davasında hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme, Evren ve Şahinkaya için müebbet hapis cezası vermişti.

BİR BİR GİTTİLER

12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren, 9 Mayıs'ta uzun süredir tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetmişti. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer böbrek kanseri sonucu 29 Mayıs 2011'de hayatını kaybederken, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin 2005 yılında vefat etti. 12 Eylül'ün Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun ise 1998 yılında ölmüştü.

"DÜNYANIN EN ZENGİN GENERALİ"
Şahinkaya, geçmiş yıllarda "Dünyanın en zengin 50 generali" başlığıyla Time dergisine kapak olmuştu. Cebinde 1 kuruşu olmayan Topal Mehmet'in oğlu olarak dünyaya gelen Şahinkaya'nın, mal varlığı çok tartışıldı. Paşa, F-16'ların alımı sırasında verildiği iddia edilen 23 milyon dolarlık rüşvetle anılırken, Anayasaya eklenen geçici 15. madde ile dokunulmazlık hakkı elde ettiği için iddialar bir türlü araştırılamadı.

30 YIL SONRA YİĞİT BULUT'A KONUŞTU
Tahsin Şahinkaya ise söylentilere ancak 30 yıl sonra cevap verdi. O zamanlar Habertürk Genel Yayın Yönetmeni olan Yiğit Bulut'a konuşan Şahinkaya, "Rüşvet aldı diyen şerefsiztir" demişti; "Benim Hava Kuvvetleri Komutanlığım sırasında alınan hiçbir karar şahsi değildir. Öyle bir entrikalar dönüyor ki...  Şerefsizliktir, haysiyetsizliktir... Kaldı ki ben uçak sanayinin kurulmasına büyük emeği geçmiş bir insanım. İnsan evladına ihanet eder mi, nankörlük eder mi?"

NEDEN SUSTU
Şahinkaya, o güne kadar neden konuşmadığını şu sözlerle açıklamıştı; "Karar verdik sadece Kenan Paşa konuşacaktı. Fakat artık geçici 15. madde de kalktıktan sonra konuşmaya karar verdim. Konuşsaydık zamanın idarecileri gibi herkes kendi fikrine göre değerlendirecekti."