Gündem
09 Nis 2011 11:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:13

12 EYLÜL'ÜN BEYNİ HAYDAR SALTIK VEFAT ETTİ!

Yaşamını yitiren emekli Org. Saltık, 12 Eylül darbesinde MGK Genel Sekreteri'ydi. Evren'in yakın arkadaşı olan Haydar Saltık, darbe planını hazırlayan ekibin başındaydı.

Yaşamını yitiren emekli Org. Saltık, 12 Eylül darbesinde MGK Genel Sekreteri’ydi. Evren’in yakın arkadaşı olan Haydar Saltık, darbe planını hazırlayan ekibin başındaydı

12 Eylül döneminin güçlü komutanlarından, emekli Orgeneral Haydar Saltık (88), dün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Darbe sonrası Milli Güvenlik Konseyi (MGK) Genel Sekreterliği’ne atanan Saltık, darbe planını hazırlayan kişiydi.

Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde tedavi gören emekli Orgeneral Haydar Saltık, dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. 1940 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun olan Saltık, 1974 yılında Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Harekat Başkanlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1978 yılında orgeneralliğe terfi edilen Saltık, 12 Eylül darbesinden sonra “Devlet Başkanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği” görevine atanarak, müdahalenin önemli isimlerinden biri oldu. Aynı zamanda Kenan Evren’in yakın arkadaşı da olan Saltık, askeri müdahaleyi getiren “Bayrak Planı”nı hazırlayan ekibin başındaydı.

Cenazesi pazartesiye
1. Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapan Saltık, İsviçre Büyükelçiliği görevinin ardından siyaset sahnesinden çekildi. Saltık, darbe dönemine ilişkin suskunluğunu hiç bozmadı. Saltık’ın ismi son olarak Anayasa değişikliğinin ardından yeniden gündeme geldi. Darbecilerin yargılanmasına yönelik suç duyurularında Evren’le birlikte yargılanması istendi.
Haydar Saltık’ın cenazesi, Pazartesi günü öğle vakti Selimiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Çengelköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.