Radar Hattı
31 Tem 2007 12:33 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:49

114 YIL CEZA VER 9 YIL YATSIN,BUNA HAKİM-SAVCI NE YAPSIN!..SANAL ALEMDE YARGI İSYANI!..

Hukukçuların tartışma sitesinde, bir ceza infaz hesabına tepki gösteren Hakim Hamit Sarak, ´vatandaş da bilsin´ diye yazının üye olmayanlara da açılması için kampanya başlattı. Sarak´a meslektaşlarından da destek yağdı...


Hakim Hamit Sarak görev yaptığı Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesi´nde bir hükümlünün ne kadar cezaevinde kalacağına ilişkin hesabı yaparken ortaya çıkan manzarayı internette meslektaşlarıyla paylaştı. Hesaba isyan eden Sarak, www.adalet.org adresindeki siteye şunları yazdı:

"X, daha önceden de sabıkaları bulunan bir vatandaşımızdır. 23 Nisan 1999 ile 03.01.2002 tarihleri arasında işlediği (tespit edilemeyenler ve beraat ettikleri hariç) hırsızlık ve sahtecilik suçlarından 45 ayrı dosyada yargılanır. Bazıları teşdiden olmak üzere aldığı cezaların toplanması istenir.


Mahkememizce `içtima kararı´ verilir: 82 yıl 380 ay 14 gün, yani 114 (YÜZONDÖRT) YIL...

Müddetnamesi ise şöyledir: Cezaevine Giriş: 03.01.2002... 647 (Cezaların İnfazı Hakkında Kanun) Ek 2. madde: 30.01.2011

114 Yıl Ceza ver... 9 Yıl yatıp çıksın... Buna hakim ne yapsın... Buna savcı ne yapsın..."

Onaylayın bunu herkes okusun

Sarak, hukukçu olmadığı için siteye üye olamayan vatandaşların da yazıyı okuyabilmesi amacıyla bir kampanya başlattı. Sarak´ın "Vatandaşlarımız da Türkiye´de nasıl bir infaz sistemi uygulandığından haberdar olsun" diye yaptığı çağrı karşılığını buldu. 410 üyenin oyuyla yazı sitede şifresiz yayınlandı.

Türkiye suç cenneti oldu!

Sarak´a diğer hukukçulardan da destek yağdı:

* HASAN KAYA (Savcı): Aynen katılıyorum.Yeni Ceza Adalet Sistemi diye temel yasalar değişti ancak bu yine mağdurun değil sanıkların işine geldi. Cezalar neden caydırıcı değil? Neden suç işleme oranı düşmüyor da daha da artıyor?

* MEHMET GÜLÇEK (Hakim): İnfaz ve cezaların içtiması hükümleri gerekirse yeniden gözden geçirilmelidir. Özellikle yürürlükten kalkan infaz sistemi ve ismi ´af´ olmasa da sonuçları itibariyle affa benzeyen yasal düzenlemeler nedeniyle ülkemiz suç cenneti haline getirilmiştir.

* BİR CEZA HAKİMİ: En büyük sorunumuz verilen kararların temyizi halinde infazının 2- 3 yıl sonra yapılabilmesidir. Olayın etkisi geçer hatta taraflar barışır, yargılama unutulur yıllar sonra ilamın infazı postaya verilir. 1999 depreminde, yıkılan binalarda ihmali bulanan bir sanığın cezasının infazına, 7 yıl sonra başlanması bir hukuki trajedidir.

* COŞKUN TEZEN (Savcı): Bazı kurumlar af kanunu çıkartarak cezaevlerini boşaltmaktan yoruldu, bizler inatla doldurmaktan yorulmadık.

* SEYHAN AKSAR ORKUN (Hakim): Medeni ülkelerde şartlı tahliyeye istisnai olarak karar verilebilmesi için bir çok uzmanın sıkı takibi neticesi, layıkiyle verilen raporla gerçekleşebilmektedir. Bizde hangi meslektaşım böyle bir raporla şartlı tahliyeyi verdi? Hangimizin önüne böyle bir rapor geldi? Saldım çayıra mevlam kayıra..."


PEKİ BU CEZA NASIL DÜŞTÜ?


1 Haziran 2005´de yürürlükten kaldırılan Türk Ceza Kanunu´nun 77. maddesine göre birden çok suç işleyen kişilerin hapis cezaları birleştirilirken; ne kadar hapis cezası almış olursa olsun bu ceza 25 yıl üzerinden hesaplanıyordu. Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanun´a göre hükümlüler aldıkları cezanın yarısını yatıyordu. ayrıca her ay cezalarından 6 günlük indirim yapılıyordu. Böylece 25 yılın infazı 9 yıla düştü. Yeni Ceza İnfaz Kanunu ise birden çok suç işleyenlerin cezalarının infazının en fazla 28 yıl olacağını düzenliyor. Yani bir kişi 100´lerce yıl hapis cezası alsa bile en fazla 28 yıl yatıyor.


18 yaşında ama 56 kez serbest kaldı