Gündem
25 Nis 2011 09:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:16

102 AYDIN VE GAZETECİDEN BASKILARA KINAMA!

102 aydın ve gazetecinin imzasıyla yayımlanan bildiride baskıcı uygulamalar kınandı..

Görgü tanıkları ve muhalefet, özellikle başkent Şam, Humus, Dera, Lazkiye, Haseke, Deyreszor ve Halep’te çok sayıda kişinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirttiler.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, olağanüstü halin kalkmasına rağmen cuma günü çok sayıda kişinin keyfi gözaltına alındığını bildirerek, gösterilerde işlenen cinayetler konusunda bağımsız bir soruşturulma yapılması çağrısında bulundu.

Merkezi İspanya’nın Sevilla kentinde bulunan "İnsan" adlı Suriyeli insan hakları kuruluşu da cumadan bu yana Suriye’de 221 kişinin kaybolduğunu iddia etti.

15 Mart Devrim Şehitleri Kurulu da kendi derlediği listeye göre, ülkede cuma ve cumartesi rejim karşıtı gösterilerin bastırılmasında 120 kişinin öldüğünü bildirdi.

Suriye’deki her kesimden 102 aydın ve gazetecinin imzasıyla yayımlanan bildiride de Suriye makamlarının baskıcı uygulaması kınandı ve resmi medyada çalışan gazetecilere istifa çağrısı yapıldı.

Ayrıca görgü tanıkları, başkent yakınındaki "sıcak noktalara" giden karayollarının gece ulaşıma kapatıldığını ve kimlik kontrolü yapıldığını belirtiyorlar.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü de "ABD ve AB’den protestocuları öldürmek için güce başvuran ve cuma günkü kıyımdan sonra gözaltındaki yüzlerce kişiye işkence yapan Suriyeli sorumlulara yaptırım uygulanmasını" istedi.

Wall Street Journal gazetesine göre, Amerikan hükümeti Suriye Devlet Başkanına yakın üst düzey yetkililere yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.