Medya
30 Eyl 2014 11:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:46

"100 Yılın En İyisi" Altın Portakal afişinde

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali; 100. yılını kutlayan Türk sinemasını afişinde “Susuz Yaz” ile selamlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren’in direktörlüğünde gerçekleştirilen 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 100. yılında Türk sinemasına saygı duruşunu, afişindeki “Susuz Yaz” ile sergiliyor. Film, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda internet üzerinden gerçekleştirdiği halk oylamasında 22 bin 582 oyla ‘Türk Sinemasının En İyi Filmi’ seçilmişti.

“Susuz Yaz” aynı zamanda 50 yıl önce, 1964 Berlin Film Festivali’nde büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazanan ilk Türk filmi oldu. Başrollerini; Türk sinemasının ‘dört yapraklı yonca’sından biri olan Hülya Koçyiğit ile daha sonra sinemamızın ‘kötü adam’ı olarak ünlenecek Erol Taş’ın üstlendiği film, usta yönetmenlerimizden Metin Erksan’ın imzasını taşıyor.



“70×100” ajanstan Emre Erdem’in tasarladığı afişin ana görseli, Hülya Koçyiğit’in aynaya baktığı sahne. Koçyiğit’in aynadan yansıyan bakışları adeta Türk sinemasının 100 yıllık yolculuğunun içinden geçerek bugüne yöneliyor. Sahne üzerindeki kıvrılan yapraksa Türk sinemasının yolculuğunun simgesi… Festivalin “Gelenekten Geleceğe” temasının tam bir görsel ifadesi olan afişe imza atan Emre Erdem’in yorumu ise şöyle:

“Türk sinemasının 100. yılı, Susuz Yaz filminin Altın Ayı ödülünün 50. yılı ve Altın Portakal’ın 51. yılı gibi tarihî noktalar ve ‘gelenekten geleceğe’ gibi bir temamız vardı. Bunlar doğrultusunda en güzel ve sade fikir, ‘yeni bir sayfa açmak’ olabilir diye düşündük. Bunun için de Susuz Yaz’daki sahnenin üzerine, 51. Altın Portakal’ı temsil eden ve açılan sayfayı yerleştirdik. Oradaki 1 rakamı da Susuz Yaz sahnesinin üzerine gelerek filmin aldığı 1.’lik ödülüne atıfla geleneğe denk düşerken 5 de bundan sonrasına işaretle geleceğe karşılık geliyor”

Hülya Koçyiğit’in bu sahnesi ayrıca classicfilmheroins.tumblr sitesinde sinema tarihinden kadın karakterlere yer verilen listede Sophia Loren, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Shirley Maclaine gibi efsane isimlerle bir arada sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

Necati Cumalı’nın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan “Susuz Yaz”, Berlin’de Altın Ayı alarak Türk sinemasına dünya sahnesinde büyük bir prestij kazandırmıştı. Dünya Sinema Vakfı Başkanı, usta yönetmen Martin Scorsese’nin, Fatih Akın’la işbirliği sayesinde film, restore edildi ve bu versiyonu, 2008’de 61. Cannes Film Festivali’nin “Klasikler” bölümünde gösterildi. Hülya Koçyiğit’in ilk, Erol Taş’ınsa başroldeki ilk filmi olan “Susuz Yaz” ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet üzerinden gerçekleştirdiği oylamada 100. Yılında Türk Sineması’nın En İyi Filmi seçildi.