Gündem
23 Kas 2011 11:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:04

10 YILLIK SESSİZLİĞİNİ BOZDU! WALL STREET JOURNAL'A KONUŞTU!

Çukurova Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, 10 yıllık sessizliğini bozarak, ABD'nin prestijli finans ve haber gazetesi Wall Street Journal'a (WSJ) konuştu.

Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olan Çukurova Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, 10 yıllık sessizliğini bozarak, ABD’nin prestijli finans ve haber gazetesi Wall Street Journal’a (WSJ) konuştu. 2.5 saat süren röportajda, Turkcell hisseleri dolayısıyla TeliaSonera ve Altimo ile yaşanan sıkıntı ve şirketin itibarını zedeleyen, başarısızlıkla sonuçlanan elektrik dağıtım ihalesi de dahil olmak üzere birçok konu detaylı olarak ele alındı.

WSJ, Türkiye’nin en zengin adamlarından ve ülkenin en inovatif şirketlerinden bazılarının kurucusu olarak nitelendirdiği Karamehmet’in varlığını sürdürebilmek için büyük bir savaş verdiğini yazdı. Ünlü işadamının içinde bulunduğu sıkıntılara ağırlık verilen haberde, Karamehmet’in Türkiye mobil telefon pazarında yüzde 54 paya sahip olan, 11.5 milyon dolar değerindeki Turkcell’deki hisselerini kaybetmemek için şirketin Rus ve İsveçli ortaklarına karşı mahkemede vermekte olduğu 6 yıllık savaşın artık sona yaklaştığı belirtildi.

Hisselerini geri istiyor

Karamehmet, Turkcell’in diğer ortakları TeliaSonera ve Alfa Group’a karşı verdiği savaşın, şirketin Türk kimliğini korumak için olduğunu ifade etti ve “Hisselerimi geri istiyorum” dedi. 2005 yılında, maddi sıkıntıya düşerek Turkcell’deki hakim hissesini TeliaSonera’ya 3.1 milyar dolar karşılığında sattığını söyleyen Karamehmet, daha sonra İsveçli şirketin devlete yapması gereken aylık ödemeleri aksatması üzerine anlaşmadan vazgeçtiğini anlattı.

Konuya dair WSJ’ın konuştuğu TeliaSonera sözcüsü Cecilia Edstrom ise “O (Karamehmet) hisseleri devretmedi. Biz de ödemeleri kestik. Bize devretmediği hisselerin bedelini ödememiz oldukça tuhaf olurdu” açıklamasında bulundu.

Geçen ay Genova’da Uluslararası Ticaret Odası’na (UTO) bağlı Tahkim Mahkemesi’nin Turkcell’in ortaklarından Çukurova Holding’in TeliaSonera’ya 932 milyon dolar artı faiz tazminatı ödemesine karar verildiğinin hatırlatıldığında, Karamehmet, mahkeme kararını uygulanılabilir bulmadığını ve bundan dolayı hâlâ bir ödeme yapmadığını açıkladı.

Karamehmet, TeliaSonera ile gerçekleştirmeyi planladığı anlaşmadan çekildikten sonra, sahip olduğu hisselerin yarısını Rus Alfa’nın Altimo birimine 1.6 milyar dolar karşılığında satma kararı almış, hisdelerin diğer yarısını ise 1.7 milyar dolar değerindeki kredi için teminat olarak göstermişti. Ancak Karamehmet’in açıklamasına göre, Altimo kredi ödemesini kabul etmeyerek Çukurova’nın temerrüde düşmesine neden oldu. Karamehmet, tüm bunların Altimo’nun Turkcell hisselerine el koyabilmesi için oynanmış bir oyun olduğunu ileri sürdü.

Yönetim tarzlarına inanmıyorum

Karamehmet’in TeliaSonera ve Altimo ile çatışmasının bir başka nedeni, şirketlerin Çukurova’nın Turkcell’in yurtdışına açılması için değerlendirilebilecek 3 milyar doların üzerinde bir miktarın üzerinde oturduğuna dair iddiaları. Turkcell’in yurtdışında yatırım yapmasının önünü kestikleri iddialarını da yalanlayan Karamehmet, TeliaSonera ve Altimo’nun tek derdinin hisseleri kapmak olduğunu ileri sürdü. Karamehmet, şöyle devam etti: “Onların yönetim tarzına inanmıyorum. Girişimci bir ruha sahip olduklarını düşünmemekle birlikte Türkiye’yi tanıdıklarını da hiç zannetmiyorum.”

Doğu Karayip Temyiz Mahkemesi’nin Temmuz ayında Alfa’nın Turkcell hisselerinin 27 Nisan 2007 tarihinden beri yasal ve nihai hamili olduğunu teyit eden bir karara varması üzerine Çukurova temyize başvurdu. Altimo CEO Alexey Reznikovich konuya dair, “Bu ortaklarını aldatan davranış şekli Çukurova ve Karamehmet söz konusu olduğunda oldukça sık rastlanılan bir durum. Bu oyunu 10 yılı aşkın bir süredir oynuyorlar” yorumunda bulundu.

‘Elektrik dağıtımında itibarımız ağır darbe aldı’

WSJ’da yer alan haberde, Mehmet Emin Karamehmet’in iki devlet kurumunun şikâyeti üzerine, dolandırıcılık suçundan 12 yıla yakın hapis cezasına çarptırılmış olduğuna işaret edildi. Yazıda, işadamının hükümetle arasını düzeltmek için izlediği yolun ise kendisini daha da zor duruma soktuğu şöyle anlatıldı: “Karamehmet’in ortağı (Mehmet Kazancı) devlet tarafından açılan elektrik dağıtım ihalesine 6 milyar dolarlık teklifte bulundu ve ihalenin kazananları arasına girdi. Ancak ikili ödemeyi gerçekleştiremedi ve ihaleyi zora soktu. Bunun üzerine, sadece birkaç gün içinde devlet, Çukurova Holding’in 1 milyar dolarlık varlığını, şirketin vergi borcuna karşı teminat göstererek dondurdu.”

Karamehmet, konuyla ilgili WSJ’a yaptığı açıklamada, “İhale fiyaskosu, şirket itibarına inanılmaz bir darbe indirdi” dedi.

Ortağı Kazancı’yı suçladı

Karamehmet’in röportaj boyunca kendisine ve şirketine yönelik suçlamalara ve açılan davalara karşı yoğun bir mücadele verdiğini anlattığını belirten WSJ, elektrik dağıtım ihalesini kazandıktan sonra, ödemenin yapılamaması konusunda ortağı Mehmet Kazancı’yı suçladığını yazdı. Çukurova’nın sıkıntılarının temelinin devletin 2002 yılında Pamukbank’a el koymasıyla başladığını hatırlatan WSJ, devletin o dönem şirkete 6 milyarlık kaybını geri ödeyebilmesi için 15 yıl verdiğini hatırlattı. Karamehmet ise Çukurova’nın sahip olduğu Pamukbank’ın 2001 yılında Türkiye’de yaşanan mali kriz döneminde batmasının adından açılan dolandırıcılık davasından ise temyize çıkacağına inandığını söyledi.