Medya
01 Mar 2015 16:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:05

'10 yılda 10 basamak atladık'

10 yılda 23'üncü sıradan 13'e yükselen mobilya sektörü yüzünü yeniledi. Mobilya İhracatçıları Birliği Başkanı Güleç, "10 yılda 7 kat büyüdük

İstanbul Ağaç ve Ormanları İhracatçılar Birliği, yeni adıyla İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ile bir araya geldik. Tescillenen yeni ismiyle ilk röportajını veren Başkan Güleç, mobilya sektörünün son 10 yılda 7 kat büyüyerek, Türkiye'nin en önemli sektörü haline geldiğini söyledi. Güleç, "Devletin mobilya yatırımcısının önünü açmasıyla birlikte sektör ihracatını 8 kat artırdı" dedi. 2002'de mobilya ihracatının 350 milyon dolar olduğunu vurgulayan Güleç, bu rakamın bugün 2 milyar 400 milyona çıktığını söyledi. Güleç, "Sektörümüz özellikle 2002'den sonra büyük bir mesafe kat etti ve dünyaya entegre oldu. Bu yüzden yeni bir oluşuma gittik ve logomuzu değiştirdik" diyerek değişim sürecinin nedenini anlattı.



Mobilya sektörü ihracatta kaçıncı sırada?
1 milyar doları aşan 17 sektörden biri. Türkiye'de mobilya sektörü de bu rakamlara ulaşınca konuşulmaya başlandı. Mobilya, Türkiye'de yaklaşık 61 ilde üretiliyor. İnegöl, Kayseri, Hatay, Kastamonu, Ankara, İstanbul gibi mobilyayı ele geçiren şehirler var. Yaklaşık 64 bin işletme dolaylı olarak 500 bin kişiyi istihdam ediyor.

Logo ve isim değişti. Şimdi ne değişecek?
2023'te mobilya sektörünün 6 milyar dolar ihracat yapması hedefleniyor. Biz, bu sektörün potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu söyledik. En az 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar üretim öngördük. Daha sonra bu hedefi 500 milyar içinde revize ederek 10 milyar dolara çıkardık. Bu dünya sıralamasında da önemli bir rakam. Bizim dünyada 'Türkiye bir mobilya ülkesi' imajını oluşturmamız gerekiyordu. Bu hedefe doğru yürüyoruz. Birlik olarak 10 gün sonra milli katılım düzeyinde dünyanın en büyük mobilya fuarına katılacağız.

Şu anda kaçıncı sıradayız?
Son 10 yılda 23'üncü sıradan 13'e yükseldik. 10 basamak birden atlayan başka bir sektör ben bilmiyorum.

TASARIM KONUSUNDA EKSİĞİZ

2015'i nasıl görüyorsunuz?

En çok ihracatı Irak, Libya, Azerbaycan gibi komşu ülkelere yapıyoruz. Geçen yıl krize rağmen ihracatımızı yüzde 10 artırdık. Bu yıl işimiz biraz daha zor. Petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte potansiyel ülkelerimizde ithalatı ve tüketimi kısma eğilimi var. Buna rağmen en az yüzde 10 büyüyeceğimizi ve 3 milyar dolar ihracat yapacağımızı düşünüyoruz.

Markalaşma çalışmaları var mı?
İtalya'nın ünlü tasarımcılarının çalıştığı ünlü bir firmanın CEO'su şöyle dedi: "Türkiye mükemmel derecede kaliteli mobilya üretiyor." Evet, üretimimiz çok kaliteli fakat yetersiz. Tasarım konusunda eksiğiz. Kendimiz olmamız lazım, başkasını taklit ederek bu iş olmaz. Üniversitelerimiz bunun üzerinde çok çalışıyor. Fakat tasarım kağıt üzerinde çizmekle olmaz. Üretim planını da hesaba katmak gerekiyor. Bunu başarmanın ise tek yolu var. Üniversitelerin tasarım atölyelerine gideceğiz. Oradaki tasarımcı ve akademisyenler de bizim atölyelerimize gelecek. Üniversite-sanayi işbirliğinde güzel projelere imza atacağız.

Dünyada ve Türkiye'de sektörün önemi nedir?
Ağaç, kimya, deri, kumaş, makine, lojistik olmak üzere yaklaşık 19 sektörü besliyor. Bir ülkedeki istihdam sorununu rahatlıkla çözebilir. İnegöl ve Kayseri gibi mobilya üreten şehirlere baktığımızda da bunu görüyoruz. İşsizlik neredeyse sıfır. Dünya ihracat sıralamasında ise Çin birinci. Bunu Amerika, Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, İngiltere takip ediyor. Bu ülkeler hem ihracatçı hem de ithalatçı. Tasarım satıp, farklı ülkelerde üretim yaptırarak onu satın alıyorlar.

"ÇİN VE HİNDİSTAN'I ROTAMIZA ALDIK"

Bugüne kadar Türklerin gidemediği bir fuar var mı?

Amerika, Şanghay ve Meksika milli katılım düzeyinde ilk olacak. Diğer fuarlara da girebiliyoruz ama özellikle Amerika ve Latin Amerika'yı birinci pazarın ilk ayağı olarak önemsiyoruz. Yükselen pazarlar arasında ise Asya ülkeleri var. Çin ve Hindistan'ı rotamıza aldık. İtalya fuarında yapacağımız etkinlikle de Avrupa pazarını hedefliyoruz.

ÜR-GE FUARLARDA SICAK SATIŞ YAPIYOR

Sektörü nasıl destekliyorsunuz?

Üretim geliştirme (Ür-Ge) birimimiz var. Bunlar fuarlara katılıp birebir sıcak satış yapıyor. Tasarım ve ürün geliştirmeye büyük katkıları var. Devlet de yüzde 75'ini destekliyor. Gittikleri ülkelere heyet götürüyor ya da oradan getiriyorlar. Örneğin şu anda Cezayir'de, dünyanın en çok ithalat yapan 70 işadamını ağırladılar. Buralara sadece katalog üzerinden satış yapılmıyor, ürün de götürüyorlar.