Gündem
10 Oca 2013 09:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:36

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!

Bugün 10 Ocak, basın sektöründe çalışanların haklarının yasallaştırıldığı kanunun kabul edildiği tarihin yıldönümü.

1961 yılından bu yana "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlanan 10 Ocak bugün de meslektaşlarımız tarafından çeşitli etkinlikle, hatta protestolar ile kutlanacak.

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, 212 Sayılı Yasa’nın (5953 sayılı) yürürlüğe girişinin 52’nci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada "Gazetecilerin çalışma koşullarının yanı sıra, ifade özgürlüğü düzeyinin de her yıl biraz daha geriye gittiğini" belirterek TBMM’yi göreve çağırdı.

TGC KOŞULLARDAN DERT YANDI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  Yönetim Kurulu 10 Ocak ile ilgili açıklamasında "Gazetecilerin sosyal ve ekonomik haklarında önemli iyileştirmeler sağlayan 212 Sayılı Yasa 10 Ocak 1961’de yürürlüğe girmiş ve gazeteciler tarafından ’Çalışan Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanır olmuştu. O günden bugüne çalışan gazetecilerin koşulları her gün biraz daha güçleşmiştir." dedi.

ÇGD "KUTLANACAK BİR ŞEY YOK"
Çağdaş Gazeteciler Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada  "Bu koşullarda kutlayacak günümüz yok. Mücadele azmi ve çağrısı vardır" dedi.
Düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağıran ÇGD, bir kez daha haksız ve hukuksuz şekilde tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

GÖP SİLİVRİ’DE PANEL DÜZENLİYOR
Gazetecilere Özgürlük Platformu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Silivri’de Cezaevi önündeki çadırda "Çalışan Gazetecilerin Sorunları ve İfade Özgürlüğü" konulu bir panel düzenliyor.

Silivri’deki çadırda saat 10.30’da düzenlenecek panele TGC adına Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, TGS Başkanı Ercan İpekçi, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Arne König ve gazeteci Soner Yalçın, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Erol Aras da konuşmacı olarak katılıyor.

Panelde Türkiye’de düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller, çalışan gazetecilerin sorunları, halen cezaevinde bulunan gazetecilerin durumu, en riskli meslekler arasında gösterilen gazetecilik mesleğinde yıpranma payının kaldırılması ele alınarak tartışılacak.