Gündem
10 Oca 2011 16:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:57

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ'NE BURUK KUTLAMA

Basın meslek örgütleri, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nde gazetecilerin çalışma koşullarına vurgu yaptı

Basın meslek örgütleri, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nde gazetecilerin çalışma koşullarına vurgu yaparak, 50 gazetecinin bugün halen cezaevinde olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından yapılan açıklamada, Hükümetlerin yanı sıra en büyük darbeleri medya patronlarından ve yöneticilerden almış olan gazetecilerin, her gün hakkını savundukları birçok işçiden çok daha ağır şartlarda çalıştırıldığı belirtilerek, sendikasız çalıştırılan, mesai saatlerine özen gösterilemeyen sektörde her yıl gazeteci kıyımı yapıldığı ifade edildi. Gazetecilerin "Yıpranma Hakkı'nın da ellerinden alındığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu hak gazetecilere yoğun, şiddetli ve riskli çalışma ortamı nedeniyle 1977 yılında 2098 sayılı yasa ile tanındı. Gazetecilerin o dönemdeki çalışma koşulları bugün de değişmedi hatta daha da ağırlaştı. Çalışma saatlerimiz uzadı, stres, işten atılma endişesi ve can güvenliğine yönelik tehditler her geçen gün artarak devam etti. Bugün hala 50 gazeteci tutuklu bulunmaktadır. Devletin resmi rakamları gösteriyor; Türkiye İstatistik Kurumu'na göre Türkiye'de 57 bin kişi yazılı ve görsel basında çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ise aynı sektörde yalnızca 15 bin kişi sigortalı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Basın Kartı verdiği çalışan sayısı ise 3 bin 700. Resmi rakamlara göre 40 binin üzerinde sigortasız. 11 binin üzerinde 212 sayılı yasanın dışında sigortalarla çalıştırılan medya çalışanı var. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen, pek çok gazetecinin sigortasız, sendikasız, asgari ücretle, mesai saati olmadan çalıştırıldığı sektörde elimizde kalan haklarımıza 2011 yılında göz dikilmemesini umuyor. Mevcut haklarımızda düzeltme yapılmasını diliyoruz."