Televizyon
18 Ağu 2016 13:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:28

1 ay süreleri var! 8 kadın sunucuya 'zayıflayın' talimatı!

O ülkede kadın sunuculara 'zayıflayın' talimatı verilmesi kadın hakları örgütlerini ayağa kaldırdı.

Mısır Radyo Televizyon Kurumu ERTU'nun ekran görüntülerinin uygun olmadığı gerekçesiyle sekiz kadın sunucuya zayıflamaları için süre vermesi ülkede tepkilere neden oldu. BBC'nin,  El Yawm el Sabi internet sitesinde yer alan habere göre aktardığı olayda Mısır Radyo Televizyon Kurumu sekiz sunucusuna, zayıflamak ve "ekrana uygun bir görünüme" dönmek üzere bir ay süre verdi. Ultimatom üzerine adı geçen kadın spikerlerden ardarda açıklamalar gelmeye başladı. 

Mısır'daki Rehberlik ve Hukuki Farkındalık Kadın Merkezi adlı kadın hakları kuruluşu ERTU'nun kararını kınayarak bunun bir "anayasa ihlali" ve kadına karşı şiddet olduğunu kaydetti ve  televizyon yöneticilerini geri adım atmaya davet etti. Ancak Mısır televizyonundan kaynaklar kararın geri alınmayacağını, ancak kadınların maaşlarının ve sosyal haklarının kesintiye uğramayacağını söylüyor. Mısır medyasında yorumcular sunucuların görevden alınmasının haklı olup olmadığını tartışırken devlet gazetesi El Ahram'dan Fatma el Şarawi, bu kriterlerin bütün yerel televizyonlara da uygulanması gerektiğini savunuyor. Mısırlı yazar ve akademisyen Wahid Abdul Mecid ise televizyonların, spikerlerinin görünümlerini değil program içeriklerini düzeltmeye odaklanmasının iyi olacağını söylüyor.

Mısırın 2. Kanal televizyonunda sunuculuk yapan Hatice Hattab sözü geçen internet gazetesine verdiği demeçte, halkın son televizyon programlarını seyredip, kendisinin gerçekten şişman olup olmadığına ve ekrandan alınmayı hakedip haketmediğine karar vermesini isterken bir diğer kadın sunucu ise durumun ailelerini üzdüğünü, kurum içinde halledilmiş olsa daha iyi olacağını belirtiyor.

Sosyal medyada da kullanıcılar bölünmüş durumda. Kadın sunucuları destekleyenler de var "dombili" benzeri yakıştırmalarla fazla kilolarından dolayı aşağılayıcı mesajlar atanlar da.

Buna karşılık parlamentoda, aynı zamanda gazeteci de olan milletvekili, Seyid Hicazi, sunucuları savunan bir konuşma yaptı ve "Soruyorum, Mısır'da kim ideal kiloladır" diye sordu. Milletvekili Sada el Balad haber sitesine verdiği mülakatta ise bir sunucunun "biraz tombul ama zarif olabileceğini" söyledi.