Radar Hattı
25 Ağu 2015 12:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:50

Yürürlüğe girdi! Gazetecilere basın kartı müjdesi!

Yeni Basın Kartı Yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle sektör temsilcisi gazetecilerin Basın Kartı sahibi olmalarını kolaylaştırıcı yenilikler getirildi.

Yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltılmasından Basın Kartı Komisyonunda basın sektörü temsilinin genişletilmesine kadar çok sayıda köklü değişiklik yapıldı.

Bununla birlikte online başvuru, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin hukuki zemini sağlandı.

Yönetmelikle getirilen önde gelen yenilikler ise şöyle:

1. Gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikâyetler göz önünde bulundurularak ilgili düzenleme yapılmış oldu.

2. Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkânı getirildi.

3. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi.

4. Unvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi.

5. Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda geniş temsili sağlandı.

6. Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkemizde rahatça görev yapmasının önü açıldı.

7. TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu’na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı.

8. Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.