CineRadar
01 Oca 2016 12:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:16

Yılın ilk haftasında sinemalarda harika filmler var!

Yılın ilk vizyon haftasında sinemaseverlerin ilgisini çekecek filmler var. Bu hafta yerli korkudan animasyona birbirinden güzel 5 film vizyona giriyor!

İlk olarak bahsedeceğim Altın Palmiye ödüllü Dheepan’ı eşsiz bir sanat eserinden ziyade ödül hesabıyla girişilmiş, politik meseleyi öne çıkarırken işin sinema kısmını tamamen ıskalamış bir yapım olarak nitelendiriyorum. Jacques Audiard ise bu filmde bir gerçeğin peşindeki sanatçıdan ziyade provokatör gibi davranmış. Dedim ya; Fransızlar bu işi çok iyi beceriyor!  Filmin bu kadar büyük bir ödülü kazanması, batının mülteci meselesiyle ilgili vicdanının ayakta olmasından ibaret, sinemasal açıdan ortada alkışlanacak bir başarı yok. Yine de “Altın Palmiye’li” film görmek isteyen sinemaseverlere tavsiye ederim. En azından doğal ve güçlü oyunculuklarıyla yönetmenin yapamadığını yapan üç oyuncusunun hatırına bunu yapmak istiyorum.

Genç yönetmen Can Evrenol’un çektiği Baskın ise kısa filmden uzun metraja dönüşen bir kabus hikayesi… ABD’de gösterime giren ilk Türk korku filmi olan Baskın, dehşetengiz atmosferi ve müthiş sanat yönetimi ile yeryüzünde bir cehennem tasviri sunuyor. Sinirleri ve midesi sağlam korku filmi meraklıları bu filme bayılacak!

Ron Howard’ın yönettiği ve Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy ile Tom Holland’ın oynadığı Denizin Ortasında ise eski usul bir denizcilik hikayesi, CGI efektlerinden pek hoşlanmadığım film yine de seyirciyi oyalamayı başarıyor.

Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Baskın: Karabasan

Can Evrenol’un yönettiği ve Ergun Kuyucu, Görkem Kasal, Fatih Dokgöz ile Muharrem Bayrak’ın oynadığı Baskın, 01 Ocak 2016’da Chantier Films dağıtımıyla MO Film tarafından vizyona çıkarıldı.



Baskın, 5 polisin gece devriyesi sırasında gelen yardım çağrısı üzerine gittikleri terk edilmiş tarihi bir Osmanlı karakolunda başlarına gelenleri konu ediyor. Hikâye, 5 polisin bir gece gizemli bir kabus ağının içine düşmesini anlatıyor. Gece devriyesi esnasında gelen acil yardım çağrısı üzerine destek için gittikleri yerde, kendilerini dış dünyayla iletişimleri kesilmiş bir şekilde eski bir Osmanlı karakolu harabesinin karşısında buluyorlar.

Denizin Ortasında

Ron Howard’ın yönettiği ve Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy ile Tom Holland’ın oynadığı Denizin Ortasında (In the Heart of Sea), 01 Ocak 2016’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarıldı.



1820 kışında, New England balina gemisi Essex kimsenin inanamayacağı bir şeyin saldırısına uğradı: Neredeyse insanlara özgü bir intikam dürtüsüne sahip, dev cüsseli bir balina. Gerçek bir deniz felâketi olan olay Herman Melville’in Moby Dick’ine ilham kaynağı olacaktı. Ama roman hikâyenin yalnızca yarısını anlattı. Denizin Ortasında filmi bu karşılaşmayı takip eden dehşet verici olayları konu alıyor.

Dheepan

Jacques Audiard’ın yönettiği ve Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby ile Vincent Rottiers’in oynadığı Dheepan, 01 Ocak 2016’da M3 Film dağıtımıyla Filmartı Film tarafından vizyona çıkarıldı.



Filmde, üç mülteci üzerinden sığınmacıların çektiği zorluklar ele alınıyor. Sri Lanka’da sona eren iç savaştan kaçabilmek için Dheepan, bir kadın ve bir kız çocuğuyla bir aileymiş gibi davranarak mülteci olarak Fransa’ya gider. Bir toplu konuta yerleştirilen üçlü, bir yandan göçmen olarak kültür çatışmasını aşmaya çalışırken bir yandan da ailevi meselelerle uğraşmak zorunda kalacaktır.

Kocan Kadar Konuş: Diriliş

Kıvanç Baruönü’nün yönettiği ve Ezgi Mola, Murat Yıldırım, Hümeyra ile Nevra Serezli’nin oynadığı Kocan Kadar Konuş: Diriliş, 01 Ocak 2016’da UIP Filmcilik dağıtımıyla BKM Film tarafından vizyona çıkarıldı.



Geleneksel Türk kızı kalıplarına ve nesiller boyu devam eden “ne derler korkusuna” meydan okuyan, evin güzel kızı Efsun, hayatının aşkı Sinan’a evlenme teklif eder ve düğün süreci başlar. Ancak, her genç kızın kâbusu aileler, Efsun ve Sinan’ın hikâyesine de gölge eder. Kendi doğruları ve değer yargılarıyla yüz yılların evlilik adetlerine ve geleneklerine meydan okuyan Efsun ve Sinan’ın cesaretinin komediyle buluştuğu hikâyesi.

Alvin ve Sincaplar: Yol Macerası

Walt Becker’in yönettiği ve Jason Lee, Tony Hale, Kimberly Williamss Paisley ile Justin Long’un oynadığı Alvin ve Sincaplar: Yol Macerası (Alvin and the Chipmunks: Road Trip), 01 Ocak 2016’da The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarıldı.



Bir dizi yanlış anlaşılmanın sonrasında sevimli sincaplarımız Alvin, Simon ve Theodore, Dave’in yeni sevgisilisine New York’ta evlenme teklifi edeceğini düşünmeye başlarlar. Şimdi önlerinde Dave’i bu kararından vazgeçirip arkadaşlarını kaybetmeyi ve berbat bir üvey kardeşe sahip olmasını önlemek için sadece üç günleri vardır.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri Sadibey.com sitesinden, üstat Sadi Çilingir'in izniyle alınmaktadır.