Güncel
04 Ağu 2017 14:11 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:34

Yıldız Hamidiye Camisi açılıyor

- Sultan Abdülhamit tarafından 132 yıl önce yaptırılan cami, 4 yıl süren restorasyonun ardından hizmete alınıyor- Vakıflar Genel Müdürü Ertem: - "Restorasyonun 4 yıl sürmesinin temel sebeplerinden birisi şu: Burası saray camisi. Sultan Abdülhamit Han, Yıldız Hamidiye Camisi'ni Yıldız Sarayı'nın bir.

İSTANBUL (AA) - Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Yıldız Hamidiye Camisi'nin restorasyonunun "saray camisi" olması dolayısıyla 4 yıl sürdüğünü belirterek, "Burası saray camisi. Sultan Abdülhamit Han, Yıldız Hamidiye Camisi'ni Yıldız Sarayı'nın bir unsuru olarak inşa ettirdi ve gerçekten de baktığımızda belki de İstanbul'daki en büyük kalem işlerinin olduğu bir cami olarak ön plana çıkmakta. Bu da ister istemez ilmek ilmek, santim santim burayı çalışmamıza neden oldu." dedi.

Restorasyonu tamamlanan Yıldız Hamidiye Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kıldığı cuma namazının ardından düzenlenecek törenle ibadete açılacak.

Vakıflar Genel Müdürü Ertem, camide AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin restorasyonun 4 yılda tamamlandığını hatırlattı.

Caminin Sultan Abdülhamit tarafından yaptırıldığını anımsatan Ertem, şunları kaydetti:

"Restorasyonun 4 yıl sürmesinin temel sebeplerinden birisi şu: Burası saray camisi. Sultan Abdülhamit Han, Yıldız Hamidiye Camisi'ni Yıldız Sarayı'nın bir unsuru olarak inşa ettirdi ve gerçekten de baktığımızda belki de İstanbul'daki en büyük kalem işlerinin olduğu bir cami olarak ön plana çıkmakta. Bu da ister istemez ilmek ilmek, santim santim burayı çalışmamıza neden oldu ve restorasyon çalışmasını biraz uzattı."

Bütün camilerde olduğu gibi burada da aynı şekilde temelden kubbenin alemine kadar her santimetrekarede bir işlem gerçekleştirdiklerini anlatan Ertem, restorasyon kapsamında çevre düzenlemesi yapıldığını, dışarıdaki saat kulesinin de onarıldığını belirtti.

- "4 bin 800 eser restore ettik"

Son 15 yılda eski eserlerin restorasyonu konusunda büyük ilerleme kaydedildiğini dile getiren Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde de bütün kurumlarda olduğu gibi son 15 yılda canlanma, aktivite, faaliyet noktasında azami gayret olduğunu söyledi.

"Bunları en iyi gerçekleştiren kurumlardan birisi olduğumuzu söyleyebilirim." diyen Ertem, Türkiye sathında 4 bin 800 eser restorasyonu gerçekleştirildiğini aktardı.

İstanbul'da orta ve büyük ölçekte el atılmadık cami kalmadığını vurgulayan Ertem, Sultanahmet Camisi'ni de restorasyon programına aldıklarını hatırlattı.

Vakıflar Genel Müdürü Ertem, "Artık orta ve büyük ölçekli bütün camilerimizin ya restorasyonu bitti ya da restorasyon programına alındı veya restorasyonu devam ediyor. Küçük ölçekli camiler var. Onları da peyderpey yapacağız. Şu anda İstanbul'da bir ve ikinci bölgeler bağlamında baktığımızda 50 şantiyemiz var. 50 eserin restorasyonu yapılıyor. Restorasyon tamamlanan eserleri hemen ibadete açıyoruz. Bu anlamda da gerçekten çok mutlu olduğumu ifade edebilirim." diye konuştu.

- "İyi niyetli olan bütün eleştirilere açığız"

Adnan Ertem, bir soru üzerine, restorasyon çalışmaları konusunda yapılan eleştirileri de her zaman dikkate aldıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eski eser konusu hassas bir iş. Eleştirilerin haklılık payı varsa onun yerine getirilmesi noktasında talimatı veriyorum ama diyelim ki bazen kişisel anlamda bir değerlendirme yapılıyor, bunun giderilmesi isteniyor. Oysa bizim yaptığımız işlerin bir kere projesi var. Bu proje kurul tarafından onaylanıyor. Kurul tarafından onaylanan projenin uygulaması esnasında bilim heyetimiz var, bilim heyetinin de süzgecinden geçiyor. Ondan sonra uyguluyoruz. Bu çerçevede gözden kaçan hususlar olursa, yapılan eleştiriler noktasında kurul tarafından tasvip gören, bilim heyetinin de 'tamam' dediği hususlar olursa onları anında gideriyoruz. Bazen biz uygulamayı yapıyoruz, restorasyonu bitiriyoruz ve restorasyondan sonra cami görevlilerinin bazı eklemeleri, bazı ilaveleri oluyor, onları anında müdahale edip kaldırıyoruz. İyi niyetli olan bütün eleştirilere açığız. Bu konu hassas. Bu konuyu iyi bilenler de vardır, bize yol göstericiler de vardır. Biz onların kanaatlerine, görüşlerine mutlaka riayet ediyoruz."