Medya
28 Kas 2014 16:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:57

Yeni Şafak yazarından yayın yasağına tepki! "Hatayı hatayla örtmeye..."

Yeni Şafak'tan Ali Bayramoğlu, yolsuzluk haberlerine yayın yasağı konulmasına tepki gösterdi.

Yayın yasağını "Hatayı hatayla örtmeye çalışmak" olarak nitelendiren Bayramoğlu, kamuoyunun bilgi alma hakkı ve soruşturmaların bu hak etrafında etkili olabileceği gerçeğinin bakanların itibarlarını korumaktan çok daha önemli olduğunu belirtti.

Bayramoğlu, "Haklarında yolsuzluk iddiası bulunan 4 bakan için konulan yayın yasağı açık ve büyük bir siyasi hatadır. Yolsuzluk gibi kritik ve tartışmalı bir konuda, üstelik yargı üzerindeki siyasi baskı mevcut çatışma koşullarında tüm çıplaklığıyla ortadayken, alınan böyle bir karar, siyasi iktidarla bağlantılı olarak, yolsuzlukların üzerini örtme arayışı olarak değerlendirilir. Bakanların itibarlarını korumak bir yere kadar anlaşılır bir durumdur. Ancak kamuoyunun bilgi alma hakkı, soruşturmaların bu hak etrafında etkili olabileceği gerçeği herhalde çok daha önemlidir." dedi.

"Ortada yolsuzluk iddiaları ve bunların bazılarıyla ilgili kuvvetli kanıtlar bulunduğunu" belirten Bayramoğlu, yolsuzluk operasyonlarını Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin de iddia ettiği şekilde iktidara saldırı olarak nitelendirse de yargıya müdahale edilmesine karşı çıktı. Bayramoğlu, "İktidarın kendisine yönelen bu saldırıyı engellemek için hukuk devleti sınırlarını aşan, demokrasiyi zorlayan, yargı gücüne müdahale eden hamleler yapması bile, toplumun çoğunluğu tarafından bu koşullarda sindirildi." dedi.

Bayramoğlu'nun analizinde dikkat çeken bir diğer nokta da toplumun yolsuzluk yapıldığına inandığını belirtmesiydi. Bayramoğlu, "Pek çok araştırma gösteriyor ki, toplum, muhafazakar kesim dahil yolsuzluklar karşısında duyarlıdır ve yolsuzluk dosyalarının tümüyle içi boş olduğunu düşünmemektedir." dedi.

Yolsuzluk soruşturmaları için, "Darbe ve tehlike algısının baskın olması gerçeğin bir bölümüdür" dese de Bayramoğlu, "yolsuzluk iddialarını ortadan kaldırmaz." vurgusu yaptı.

Bayramoğlu analizini, "Siyasi iktidarın bu konuda topluma bir açıklama borcu vardır ve adaleti etkin olarak çalıştırma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu borç ve yükümlülük hiç bir şekilde yayın yasağı gibi adımlarla kapatılamaz." ifadeleriyle noktaladı.