Gündem
15 Eyl 2014 09:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:43

Yeni Şafak Savcı Öz'ü yakacak raporu yayınladı

Yeni Şafak gazetesi HSYK müfettişlerinin savcı Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında ağır suçlamaların yer aldığı raporu yayınladı.

Raporda Zekeriya Öz ile Celal Kara hakkında ağır suçlamalar var. Fatih Belediye Başkanı Demir'i tehdit eden Kara'nın "onu mahvedeceğim" dediği iddia edildi. Rapora göre Öz, 2011'de Victory Otel'in kaçak katı için Demir'den kanunsuz talepte bulundu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 17 Aralık soruşturmalarını yürüten Başsavcıvekili Zekeriya Öz ile savcı Celal Kara hakkında hazırladığı müfettiş raporun ayrıntıları, bugün Cihat Arpacık imzasıyla Yeni Şafak gazetesinin sürmanşetindeydi.

HSYK Başmüfettişi Vedat Ali Tektaş ile Ömer Kara'nın onlarca kişinin ifadesini alıp onlarca belgeyi inceleyerek hazırladıkları rapor HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığına sunulacak. Raporlara göre Öz ile Kara, gözaltına aldırdıkları bazı isimlere önceden kişisel husumet besledi. Bu husumeti birçok yerde dışa vuran savcıların Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'i de birçok kez tehdit ettikleri belirtiliyor.

SAVUNMA HAKKINI ENGELLEDİ

Savcı Kara, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu ile Prof. Dr. Ersan Şen'e Demir için 'Onu mahvedeceğim' ifadeleri kullandığı da rapora yansıdı. Savcının Demir'i odasında da tehdit ettiği bilgisine yer verildi. Savcı Kara'nın Başkan Demir'in savunma hakkını engellediği de raporda kaydedildi. 20 Aralık günü Savcı Celal Kara sorgu için odasına getirttiği Mustafa Demir'e 'İki dakikan var, anlat ve çık' dediği, Demir'in ayrıntılı ifadede ısrar etmesi üzerine ise Kara'nın 'derdini mahkemede anlatırsın' dediği de raporda yer aldı.

İŞ YAPTIRAMAYINCA KİNDARLIK YAPTI

Demir, müfettişlerine verdiği ve rapora da giren ifadelerinde şu hususlara değindi: 'Savcı Kara tarafından haksız yere suçlandım. Bana isnat edilen eylemler Sirkeci'de ki bir yerin otel olması talebiyle ilgili olarak 4 No.'lu Anıtlar Kurulu ile yaptığım görüşme ve başka bir otel talebiyle ilgili olarak belediyemiz tarafından yapılan hiç bir işlem bulunmamasına rağmen, yapılmayan işlere ilişkin olarak usulsüzlükten suçlanmaktayım. Ayrıca evrakı yok etmekten resmi raporun yok edildiğinden bahsediliyor oysa rapor anıtlar kurulunda bulunmaktadır.'

HUKUKSUZ İŞLEMLER TALEP ETTİ

Raporda dönemin Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün hukuksuz işlemleri de anlatıldı. Öz'ün 2011'de Victory Oteli'nin kaçak kat ve cephe tadilatı ile ilgili otel sahibi menfaatine yaptığı girişimler raporda anlatıldı. Öz'ün 2011 yılında Fatih Belediye Başkanı Demir'le görüştüğü bilgisine yer verilen raporda, Öz'ün belediye yetkililerinden usulsüz ve kanunsuz isteklerde bulunduğu ve bu konuda konumunu kullanarak ısrarcı davrandığı, otel'in kaçak katını yıktırmamak için defalarca Belediye gittiği Demir'in makamında olmadığı bir günde tekrar belediyeye geldiği ve burada Belediye İmar Müdürü Refik Lal, Başkan Yardımcısı Talip Temizer ile de görüştüğü, görüşmelerde kaçak olan katın yıkılmamasını talep ettiği kaydedildi.

BU İŞİ BENİM ADAMA VER

İşte Müfettiş Raporu'nda yer alan Mustafa Demir'in Zekeriya Öz'ün icraatlarını anlattığı o bölümler: 'Ayrıca Samatya'da sahilde park içerisinde Rumeli Cafe isimli bir yerin, işleten şahsın sağlık sebepleri kira sözleşmesinin feshini talep etmesi üzerine, bu hususla alakalı olarak Zekeriya Öz benimle görüşüp, burasının ismini belirttiği şahıslara verilmesi hususunda yardımcı olunmasını talep etmişti. Ben de belediyemiz görevlilerine mevzuat karşısında gerekli hususlarda yardımcı olunmasını söylemiştim. Orası ecri misil karşılığı belirtilen şahıslara verilmiştir.'

CEZA KESİNCE SORUŞTURMA AÇTI

'Benimle ilgili olarak yapılan savcılık soruşturmasının başlangıcı ile kaçak kata ilişkin görüşmelerin yapıldığı tarihler arasında enteresanlıklar vardır. Ben belediyede yokken 09 Mart 2012 tarihinde benim odamda Zekeriya Öz imar müdürü ile görüşüp otel sahibini de sonradan çağırıp, burada bir ısım ruhsata aykırılıklara müsaade edilmesini talep etti.

YIKIM KARARI VERİLMİŞTİ

Ancak otelin yan tarafındaki başka bir otel tarafından şikayet edilmesi üzerine 12.10.2012'de yapı tadil tutanağı tutulmuş ve sonrasında gerekli işlemler yapılmış ve cezalar yazılmıştır. Belediyemiz tarafından bir kısım işlemler yapılması üzerine yani binayla ilgili olarak tutanak tutulup kaçak katın yıkılmasına karar verilmesi üzerine hakkımda soruşturma başlatıldığını düşünüyorum.

İZİN ÇIKMADI BÖYLE OLDU

Yani İmar Müdürü'nün 9 Mart 2012'de benimle yaptığı görüşmede, kaçak hususlarla ilgili müsaade edilmeyeceğini açıkça belirtmesi üzerine benimle ilgili soruşturmanın başladığı kanısına vardım.'

KAFEYİ BÜYÜTÜN

'Bu kafenin kapalı alanı 51 metrekare idi ancak daha sonra Zekeriya Öz burasının kapalı alanının büyütülmesini talep etmişti. Büyütülmeye ilişkin resmi başvuru yapılmamıştı. Ancak fiilen kapalı alanı büyütülmüş vaziyette olup tam ölçülmedi ama 600-700 metrekaredir. Öz bu fiili olarak çok ısrarcı bir şekilde tavır gösteriyordu. Otelin kaçak katı ile ilgili olarak ısrarcı bir şekilde görüştü bizimle, ancak 22.10.2012 tarihinde biz kaçak kat ile ilgili olarak tutanak tuttuktan, ceza tahakkuk ettirdikten sonra artık ipler koptuğu için her hangi bir görüşme olmadı. Otel ve kafe ile ilgili olarak bir kısım işlemleri yani yasal olarak yapmamız gereken işlemleri Öz'ün görüşmelerdeki ısrarcı tutumundan dolayı çekindiğimiz için yapamadık. Halen kafenin kapalı alanın genişletilmesi ile ilgili olarak tespit yapmamış olmamız en bariz örneğidir.'