Gündem
23 Eki 2014 15:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:51

Yeni bir TV kanalı yayına başladı! Türkiye'de ilk ve tek olacak!

Çin'de ilgi ile takip edilen CTV Türkiye'de yayına başladı.

Çin ile Türkiye arasındaki kültürel yakınlaşmayı sağlamak, iletişimi güçlendirmek ve bu ülkeyi merak edenlere hizmet etmek amacıyla 1,5 milyar Çinli'nin takip ettiği CTV medya platformları, Türkiye'de yayın hayatına başladı.

İstanbul Hilton Otel'de düzenlenen açılış törenine Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ve Media Times Genel Müdürü Cengiz Erdem katıldı.

Törende konuşan Yu, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2000 yıl önceye dayandığını hatırlatarak, şu an Çin-Türkiye ilişkilerinin tarihinde en iyi dönemini yaşadığını vurguladı.

Yu, 2000 yıl önce eski İpek Yolu'nun, aralarında uzun mesafe bulunan Çin ve Türkiye arasında sağlam bir bağ kurarak, halkların dostluk ve iletişiminin güzel tarihini yazdığını belirterek, "Son yıllarda iki büyük ülkenin stratejik iş birliği kurmasıyla ekonomi, kültür ve sağlık alanlarındaki iş birliği de daha derin bir şekilde sürdürülmektedir" dedi.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in 2013'teki Orta Asya ziyareti esnasında "Yeni İpek Yolu Ekonomi Kuşağı" düşüncesini dile getirdiğini aktaran Yu, tam bu zamanda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de "Yeni İpek Yolu" canlandırma düşüncesini ifade ettiğini vurguladı.
Yu Hogyang, bu ortak fikrin iki ülkeyi daha çok yakınlaştırdığını söyleyerek, "İki ülke arasındaki temas ve iş birliği güçlenirken, halkların birbirleriyle tanışma isteği de artıyor. Böyle bir medya platformunun açılması halklar arasındaki iş birliğini güçlendirecek ve karşılıklı anlayışı arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

Media Times Genel Müdürü Cengiz Erdem, çağın en güçlü iletişim aracı olan geleneksel medya ve sosyal medya platformlarının, sahip olduğu küresel özellikleriyle ülkeler arasındaki diyaloğun arttırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

CTV'nin Türkiye'deki yayın hayatına başlamasını, "binlerce kilometre uzaklıktaki Çin'i Türkiye'ye yakınlaştırmak için küçük bir adım" olarak tanımlayan Erdem, "Doğu ve Batı'yı birleştiren güzel İstanbul, Türk ve Çin kültürlerini de CTV yoluyla birleştirmeyi amaçlıyor. Bugün burada kurduğumuz bu oluşumla hayallere bir adım daha yaklaştığımızı hissediyorum" şeklinde konuştu.
Açılış programı, Türk-Çin ilişkileri içerikli video gösterimi ve hatıra fotoğrafı çekiminden sonra son buldu.
- Türkiye'nin ilk ve tek Çin televizyon kanalı: CTV
Çin kültürünü televizyon izleyicisine sunan tematik televizyon kanalı CTV, 23 Ekim itibarıyla Türksat uydusu üzerinden yayına başlayacak.

CTV'de film, belgesel, kültür ve turizm programları ile televizyon dizilerinin yanı sıra Türk ve Çinli sanatçıların müzik kliplerine de yer verilecek.

Çin ve Türk kültürünü yansıtan özel program ve haberler de yakın gelecekte CTV'de yayına girecek. Kanal, Türksat uydusu üzerinden yaptığı yayınlara ek olarak IPTV/OTT platformu üzerinden ücretli özel bir içerik de sunacak.

Çin kültürünü sosyal medya kullanıcıları ile tanıştırmayı hedefleyen CTV'nin Youtube kanalı da dünyadaki tüm Türklere ve Türk dilini konuşanlara ulaşmayı hedefliyor. Çin filmleri, diziler, belgeseller, tanıtım videoları ve yerel yapım programları içeren kanalda Çin kültürünü yansıtan tüm kısa videolar Türk dilinde hazırlanıyor.

- İpek Yolu'nun yeni medya ağı

İpek Yolu medya ağı, İpek Yolu güzergahında yer alan ülkeler arasındaki kültürel ve ekonomik iletişimi güçlendiren küresel ölçekli bir internet platformu olarak hizmet verecek. İpek Yolu üzerinde yer alan ülkelerin kültürel ve ticari bilgilerini paylaşmayı amaçlayan internet sitesi, aynı zamanda ülkeler arasında ortaya çıkacak yeni ekonomik iş birliklerine de öncülük etmeyi hedefliyor.

Türkiye için özel olarak hazırlanan 100 kısa video ve 100 Çince sözcüğü açıklamalarıyla eğlenceli bir şekilde sunan "Merhaba Çin" uygulaması, bu dile ilgi duyan Türklere dil eğitimi imkanı sağlayacak.
Mobil medyada en çok kullanılan iki uygulama olan IOS ve Android'e uyumlu hazırlanan "Merhaba Çin", içindeki sosyal medya fonksiyonları ile milyonlarca kişiye ulaşacak.

Uygulama, Airplay ile küçük ekran ve büyük ekran arasında interaktif öğrenim fırsatı sunacak.