Gündem
21 Eki 2014 16:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:50

Yeni bir parti kuruluyor!

Türk siyasi hayatına yeni bir parti daha merhaba diyor. AKP'den ayrılan İdris Bal'ın yeni bir parti kuracağı iddia edildi. Bal'ın yakında parti çalışmalarını tamamlayacağı iddia edildi.

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, bir süreden bu yana yürüttüğü parti kurma çalışmalarını tamamladı ve düğmeye bastı. İdris Bal’ın, partisinin kuruluş dilekçesini önümüzdeki hafta İçişleri Bakanlığı’na vermesi bekleniyor.

AK Parti’den olaylı bir şekilde ayrılan ve yaptığı muhalefetle iktidar partisinden kopan milletvekillerinin bir tür sözcülüğünü yapan Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal parti kuruyor. İdris Bal’ın kuracağı partinin 2015 seçimlere katılacak altyapıya ulaşacağı belirtiliyor.

Prof. Dr. İdris Bal, Gezi olaylarından sonra hazırladığı raporla hükümete yönelik eleştirilere yer verince parti içinden eleştiri oklarının hedefi olmuştu. İdris Bal, siyasete yeni bir açılım getirme iddiasıyla yola çıkıyor. Bir süreden bu yana parti kurma yolunda toplumun farklı kesimleriyle görüşen İdris Bal, sonunda kararını verdi ve oluşturduğu ekiple yola çıkmaya karar verdi.

Rotahaber'in haberine göre, İdris Bal’ın, kurucular kurulu ile birlikte önümüzdeki hafta İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesini vereceği öğrenildi. Bal, yeni partinin adını, amblemini ve kadrosunu şimdilik gizli tutuyor. Partide toplumun yakından tanıdığı pek çok ismin yer alacağı ifade ediliyor.

BAL GÖRÜŞME TRAFİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

İdris Bal, partisini kurmadan önce Meclis’te grubu bulunan iki büyük partinin lideri ile bu hafta görüşecek. İlk görüşmeyi yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meclis’te yapacak. Bal’ın MHP lideri Devlet Bahçeli ile de görüşmesi bekleniyor.

Yeni partinin bu süreçte CHP ve MHP’yi siyasi rakip olarak değil, ülkenin normalleşmesi, devletin hukuk zeminine tekrar oturtulması, kutuplaşmadan kurtarılması ve dış dünyada ülkenin itibarının tekrar düzeltilmesi için işbirliği yapılabilecek ortaklar olarak görüleceği belirtiliyor.

Bal’ın ayrıca muhalefet partilerinin yanı sıra ABD, İngiltere ve Rusya Büyükelçileri ile de bir araya geleceği öğrenildi.

SEÇİMDEN ÖNCE GRUP KURULACAK

Eski ve yeni milletvekilleri ve bazı eski bakanların yanında birikimli genç yüzleri de vitrine taşıyacak olan Bal, partisini kurar kurmaz, bağımsızların yanında AK Parti’den yaşanacak kopmalarla birlikte Meclis’te grup kurmayı hedefliyor. İdris Bal’a göre kurulacak yeni parti ile şu anda 90’a yaklaşan ve çoğu ‘tabela’dan ibaret olan siyasi partilere bir yenisi daha eklenmeyecek. Demokratik zeminde sağı ve solu kucaklayacak geniş tabanlı yeni parti ile Türk siyasetinin geç kalan reformu ve rönesansı gerçekleştirme iddiasında olacak. İdris Bal, toplumun çoğunluğunu oluşturan genç nüfusun ve  ‘Y kuşağı’ olarak tanımlanan nesillerin güçlü bir şekilde temsil edileceğini söylüyor.

MERKEZ SAĞ’DA OLACAK AMA MERKEZ SOLU KUCAKLAYACAK

Kurulacak parti, kendisini merkez sağda görmekle beraber merkez soldan ve marjinaller dışında toplumun tüm kesimlerinden oy almayı hedefliyor. Menderes ve Özal tarzında bir siyaset benimseyecek. Farklı eğilimleri bir araya getirecek. Milli değerleri öncelemekle beraber şeffaflık, hesap verebilirlik, yargı bağımsızlığı, katılımcılık, inanç hürriyeti, medya özgürlüğü gibi evrensel değerleri ön planda tutacak.

Yeni parti, özellikle 17 Aralık sonrası askıya alınan demokrasi ve hukuku tekrar ayağa kaldırmayı, toplumun mağdur olan, olmayan tüm kesimlerini kucaklamayı, kutuplaşmayı sona erdirmeyi, herkesi demokrasi ve hukuk flaması altında toplama iddiasında.  

BÜYÜK MUTABAKAT BEKLENTİSİ

2015 seçimleri ni "uçurumdan önceki son çıkış" olarak gören Bal, AK Parti’nin 2015 seçimlerinde de tek başına iktidar olması durumunda otoriter ve totaliter bir rejimin kurumsallaşacağını ve Türkiye’nin sıradan bir Ortadoğu ülkesi haline geleceğini ifade ediyor.  Kurulacak partinin baraj sorunu yaşamayacağını düşünen Bal şu anda ‘kararsızlar’ın oranının yüzde 26 olduğunu, bunun üzerine CHP ve MHP’den gelecek emanet oylar ve AKP’den kaçacak oylarla yeni oluşumun sandıktan birinci parti çıkabileceğini hesaplıyor.

7 ÇOCUK BABASI İDRİS BAL, HARWARD’LI

25 Nisan 1968'de Kütahya’da doğan İdris Bal, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Kamu Yönetimi mezunu. Yüksek lisansını Nottingham Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde, doktorasını Manchester Üniversitesinde aynı bölümde tamamladı.

Fulbright programı çerçevesinde Harvard Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezinde ziyaretçi akademisyen olarak bulundu. 2004 yılında doçent oldu. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesinde ve Enstitüsünde görev yaptı. Atılım ve Başkent Üniversitelerinde ders verdi. ASAM'da kısmi zamanlı araştırmacı olarak çalıştı ve Politika Merkezi direktörlüğünde bulundu.

2010'da profesör oldu. Çok sayıda makalesi ve 8 kitabı bulunan İdris Bal, çok iyi düzeyde İngilizce biliyor. Dünyayı iyi tanıyan, çözüm süreci, Mısır Raporu, Basın Özgürlüğü Raporu, gibi önemli raporlara imza atan Bal, 7 çocuk babası olması nedeniyle de renkli bir kişiliğe sahip.