Gündem
31 Eki 2014 11:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:52

'Yayınlama Özgürlüğü' projesi İstanbul'da tanıtıldı

Türkiye yayıncılığında ifade özgürlüğünü geliştirmeye katkıda bulunma amacı taşıyan AB destekli 'Yayınlama Özgürlüğü' projesi İstanbul'da tanıtıldı.

 Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Yayınlama Özgürlüğü Projesi” 15 Ekim 2014’te başladı. Türkiye Yayıncılar Birliğinde gerçekleşen basın toplantısında konuşan proje koordinatörü Metin Celal Zeynioğlu projenin Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde yayınlama özgürlüğü alanında farkındalık yaratma amacını taşıdığını söyledi.

İsveç Yayıncılar Birliği’nin ortaklığı ve iştirakçi kuruluşlar Bianet, Edebiyat Haber , Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) ve TÜYAP’ın işbirliğiyle, Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında gerçekleştirilecek proje “Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Yayınlama Özgürlüğü alanında Farkındalık Yaratma” adını taşıyor. “Sivil Toplum Diyaloğu – III Siyasi Kriterler Hibe Programı” (CSD III/PC) dahilinde hazırlanan “Yayınlama Özgürlüğü Yolunda” projesi Türkiye yayıncılığında ifade özgürlüğünü geliştirmeye katkıda bulunma amacını taşıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞÜLECEK

Proje kapsamında Türkiye’de yayınlama özgürlüğünün durumu gözden geçirilerek, AB’ye giriş sürecinde atılması gereken adımlar alanında görüş alışverişinde bulunmak üzere Ankara ’da devlet yetkililerine, Brüksel’de Avrupa Birliği yetkililerine ziyaretlerde bulunulacak.

Proje koordinatörü Metin Celal Zeynioğlu basın toplantısında Yayınlama Özgürlüğü Yolunda projesi ile “AB politikaları ve bunların Türkiye’deki yasama prosedürlerine ve uygulamalara etkileri hakkında çeşitli etkinlikler ve bir tematik rapor aracılığı ile farkındalık yaratmayı” amaçladıklarını söyledi. Zeynioğlu amaçlarının AB üyesi ülkeler ve Türkiye’de yayınlama özgürlüğü alanında çalışan sivil toplum örgütleri arasında uzun vadeli ve sürdürülebilir ortaklıklar kurarak “Türkiye’nin AB’ye giriş sürecine katkıda bulunmak” istediklerini belirtti.

YAYINLAMA ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU HAZIRLANACAK

Türkiye’de yayınlama özgürlüğünün durumu hakkında bilgi ulaştırmak ve kamuoyunun duyarlılığını arttırmak amacıyla Adana, Bursa, İzmir, İstanbul ve Samsun’da düzenlenen kitap fuarlarında okurlara yayınlama özgürlüğünün durumu hakkına bilgi ulaştıracak paneller düzenleniyor. Projenin sonunda Türkiye’nin yayınlama özgürlüğü alanındaki güncel konumunu açıklığa kavuşturan ve AB’ye uyum sürecinde yapılması gerekenlerle ilgili temel bir kaynak olması amaçlanan “Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Türkiye’de Yayınlama Özgürlüğü” adını taşıyan bir rapor yayınlanacak.