Gündem
06 Mar 2015 17:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Yavuz Baydar'dan Muhsin Kızılkaya'ya sert tepki! "Uydur uydur söyle!"

Yaşar Kemal'e "Nobel verilmesini engelleyen ismin İsveç'te yaşayan Kürt gazeteci ve yazar Mahmut Baksi olduğunu" iddia eden Muhsin Kızılkaya'ya o yıllarda İsveç'te gazetecilik yapan Yavuz Baydar sert tepki gösterdi.

Gazeteci yazar Muhsin Kızılkaya ile Eyüp Burç, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal'e "Nobel verilmesini engelleyen ismin İsveç'te yaşayan Kürt gazeteci ve yazar Mahmut Baksi olduğunu" iddia etti. Bugün gazetesi yazarı Yavuz Baydar ise bu iddiaya itiraz etti.

"Türkiye 'miş' 'mış' ülkesidir, uydur uydur söyle ülkesidir. Şimdi de bu çıktı. Bir kere bu iddiayı kanıtlamanız gerekir. Bu da zordur." diyen Baydar "Yaşar kemal'in Nobeliyle ilgili böyle iddialar ortaya atmak, rahmetli Baksı'ya da haksızlıktır. Dayanaksız iddia üretmek yanlıştır." diye ekledi.

"DEVLETLE ANLAŞMA YAPTI DİYE GAMMAZLADILAR"

Yaşar Kemal'e, Nobel Ödülü verilmemesine ilişkin tartışma manevi oğlu Ahmet Güneştekin'in, "Yaşar Kemal Nobel ödülüne aday olduğunda, bazı Kürtler ve Türkler, Nobel Ödül Komitesi'nden etkili bir üyeye gidip, 'Yaşar Kemal'e ödülü vermeyin, çünkü Türk devletinin adamıdır. Devletle anlaşma yaptı' deyip gammazladılar" açıklamasıyla tekrar gündeme geldi.

Tartışmaya bu kez Öcalan ve Yaşar Kemal arasında geçtiği öne sürülen küfürlü bir diyalog da eklendi.

Gazetevatan'ın haberine göre, Gazeteci yazar Muhsin Kızılkaya ile Eyüp Burç, Yaşar Kemal'e Nobel verilmesini engelleyen ismin İsveç'te yaşayan Kürt gazeteci Mahmut Baksi olduğunu iddia etti.

HİÇ AFFETMEDİ

Kızılkaya ve Burç katıldıkları bir programda şunları söyledi:

"Baksi birçok yerde 'Yaşar Kemal'e Nobel verilmesini ben engelledim' diyordu. Nobel komitesi o dönem Yaşar Kemal'in politik tavrında sıkıntı gördü. Yaşar Kemal bu yüzden, Mahmut Baksi'yi hiç affetmedi. Mahmut Baksi yaşamının son döneminde Yaşar Kemal'e yakın olan Kürt yazar Mehmet Uzun'dan kendisiyle helalleşmek istediği için aracılık yapmasını istedi. Uzun, 'Yaşar Abi, Mahmut Baksi elini öpmek istiyor' dedi, ama Yaşar Abi affetmedi. Her edebiyatçının rüyası sanatını böyle bir ödülle taçlandırmaktır."

UYDUR UYDUR SÖYLE ÜLKESİ TÜRKİYE

1976 yılında, Endüstri Mühendisliği okuduğu ODTÜ'den o sıralarda yaşanan öğrenci olayları ve siyasi baskı ortamı nedeniyle ayrılarak İsveç'e giden ve Yüksek öğrenimini Stockholm'de tamamladıktan sonra 1980 yılında, İsveç Radyo ve Televizyon Kurumu'nda (SR) radyo muhabirliği yaparak gazeteciliğe başlayan Yavuz Baydar bu iddialara twitter hesabından itiraz etti.

Baydar şöyle yazdı:

Bazı şeylerin yalan makinesine takılıp çoğaltılmasına itiraz bir haktır: Yaşar Kemal'in Nobel'i almasına Mahmut Baksı engel filan olmadı.

Türkiye 'miş' 'mış' ülkesidir, uydur uydur söyle ülkesdidir. Şimdi de bu çıktı. Bir kere bu iddiayı kanıtlamanız gerekir. Bu da zordur.

İsveç'te o yılları içerden yaşadım. Nobel Komitesi'nin uluorta etkilendiğini söylemek, o 18 akademi üyesini ahmak ilan etmektir. Saçmadır.

Rahmetli Mahmut Baksı'nın 80'li yıllarda dar çevre dışında bir etkisi yoktu. İsveççe dahi doğru dürüst bilmezdi. Siyaset bilirdi biraz.

Yaşar kemal'in Nobeliyle ilgili böyle iddialar ortaya atmak, rahmetli Baksı'ya da haksızlıktır. Dayanaksız iddia üretmek yanlıştır.