Televizyon
27 Mar 2015 17:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:09

Yaşar Kemal'in son röportajı 'Biz Kültür Yolcuları'nda

Geçtiğimiz ay hayatını kaybeden usta edebiyatçı Yaşar Kemal ile yapılan son röportaj, CNN Türk'te ekrana gelecek.

Üç usta belgeselci Nebil Özgentürk, Can Dündar ve Coşkun Aral'ın hazırlayıp yönettiği 'Biz Kültür Yolcuları', Yaşar Kemal'le ölümünden kısa bir süre önce yaptığı sohbeti ve yolculuğu ekrana getiriyor.

29 Mart Pazar günü saat 22.00'de CNN Türk'te yayınlanacak belgeselde Özgentürk, Dündar ve Aral bu kez Kürt dengbejlerini, dilden dile, sözden söze gelen Kürt edebiyatı ve ağıtlarının geçmişini ve bugününü anlatıyor.

Diyarbakır'daki Denbej Kültür Evi'nin 7'den 77'e hazin sesli konukları, Ahmet Arif  Müzesi'nden ilginç ayrıntılar, Kürtçe türküleriyle ünlü türkücü–destancı Ayşe Şan'ın dramı, Diyarbakır'dan, Hasankeyf'ten kültür ve insanlık manzaraları ve Yaşar Kemal'le yapılmış son röportaj 'Biz Kültür Yolcuları'nda ekrana geliyor.

Belgesel hakkında

Aral, Dündar ve Özgentürk belgeselde, Türkiye'nin dört bir yanını bir 'kültür yolcusu' gibi dolaşıp, kayıp şarkılara, kaybolmaya yüz tutan kültürlere, farklı inanç ve kimliklere dokunuyor. İnsanlığın, doğanın, tarihin ve bitişe ramak kalmış hazinelerin izini sürüyor.

Ve her gidilen yola, her varılan yere ve her çalınan kapıya 'dördüncü yol arkadaşı' davet ediliyor. Ve o yol arkadaşları o kapıyı, yolu ve yeri bir'usta' kimliğiyle anlatıyor.

Bazen gidilen yerin en anlamlı köşesinde, 'doğal stüdyo' ortamında hüzünle coşkunun iç içe geçtiği bir söyleşi gerçekleşiyor.

Anonsları Can Dündar tarafından çekilen 'Biz Kültür Yolcuları' belgeseli 10 bölümden oluşuyor. Belgeselin müziğini Kardeş Türküler yaptı.