Gündem
19 Nis 2014 09:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:06

Yargıtay'dan Erdoğan, Altan davası için çarpıcı karar; Başbakan bile olsan...

Yargıtay, Başbakan Erdoğan’ın Ahmet Altan’a karşı açtığı hakaret davasını bozdu ve şu tespitte bulundu: Başbakan, eleştiri ağır dahi olsa katlanabilmelidir

Yargıtay, Başbakan Erdoğan'ın Taraf'ın eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'a, 2012 yılında yazdığı "Alaturkalık" başlıklı yazısı dolayısıyla açtığı hakaret davasında verilen tazminat kararını bozdu. Altan, söz konusu davada 15 bin lira tazminat ödemeye mahkûm edilmişti.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından verilen bozma kararında, "Davacı Türkiye cumhuriyeti Başbakanı olarak eleştiri ağır dahi olsa eleştirilere olağandan daha fazla katlanabilmelidir" diyerek Altan'ın yazısını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

BAŞBAKAN BİLE OLSAN...

Yargıtay, Ahmet Altan ve Taraf gazetesine Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen 15 bin liralık manevi tazminat kararını Altan'ın avukatı Veysel Ok'un temyiz başvurusu üzerine bozdu. Yargıtay kararın bozma gerekçesinde basın özgürlüğüne vurgu yapıldı ve şu ifadeler kullanıldı:

"Basın özgürlüğünün kapsamı demokrasiyle yakın ilişkisinin sonucu olarak bir dereceye kadar abartıya ve sert eleştiriye izin verecek şekilde geniş yorumlanmalıdır. Davanın tarafları siyasetçi ve basındır. Dolayısıyla sert ve yoğun eleştiriye katlanma yükümlülüğü söz konusudur. Davacı Türkiye cumhuriyeti Başbakanı olarak eleştiri ağır dahi olsa eleştirilere olağandan daha fazla katlanabilmelidir. Buna göre yazının içeriğinden yazılanların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı anlaşılmıştır. Mahkemece açıklanan olgular gözetilerek dava konusu yazı bütün olarak değerlendirildiğinde kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı kabul edilerek istemin tümden reddi gerekirken, yerinde olmayan yazılı gerekçe ile davalıların manevi tazminat ile sorumlu tutulmuş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir."

KARAR BOZULDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taraf gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'a "Alaturkalık" başlığıyla 9 Mart 2012 tarihinde kaleme aldığı yazısı nedeniyle 30 bin liralık manevi tazminat davası açmıştı.

Erdoğan'ın avukatları, Altan'ın yazısında "Erdoğan'ın şahsiyet haklarına saldırı kastıyla, fevkalade ağır hakaretlerde bulunduğu"nu iddia ederek, "Yazının Erdoğan'ı eleştirmeye değil; aşağılamaya, küçük düşürmeye, cahil, bilgisiz ve ilgisiz olmakla itham etmeye yönelik olduğu''nu ve yazıdaki değerlendirmelerin "düşünce açıklaması" olarak kabul edilemeyeceğini iddia etmişlerdi. Ankara 20. Asliye hukuk Mahkemesi ise Altan ve Taraf gazetesinin, Başbakan Erdoğan'a 15 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetmişti.

Taraf gazetesinin avukatı Veysel Ok ise mahkemenin bu kararını temyiz etmişti. Yargıtay 13 Mart 2014 tarihinde verdiği kararla Altan'ın yazısını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

Taraf haberi manşetten duyurdu...