Gündem
21 Eki 2014 13:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:50

Yargıtay RTÜK'ün verdiği yayın durdurma cezasını iptal etti!

RTÜK'ün bir radyo kanalına verdiği 90 günlük yayın durdurma cezası önce AİHM’den ardından Danıştay’dan döndü.

Özgür Radyo 1998’de Tersname isimli radyo programında, bir gazetenin faili meçhul cinayetlerle anılan JİTEM’le ilgili haberine yer verildi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bu haber üzerine radyoya 90 gün yayın durdurma cezası verdi. Cezayla ilgili iç hukuktan sonuç alamayan radyo yönetimi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gitti.

BASIN DENETİMİ OLMALI

AİHM, RTÜK’ün yayın durdurma cezasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Yargılamanın yenilenmesini ve işlemin iptalini istedi. AİHM, ifade özgürlüğünün demokratik toplumların temellerinden olduğunu basına, kamu yararına ilişkin haber ve fikirleri iletme görevi düştüğünü, demokratik bir sistemde hükümetin eylemlerinin, adli ve yasal güçlerin, basın ve kamuoyunun denetimi altında bulunması gerektiğini kaydetti.

RTÜK’ÜN TALEBİNE RET

Ankara 8. İdare Mahkemesi, AİHM’in kararına uyarak RTÜK’ün cezasını iptal etti. RTÜK, kararı temyiz etti. İdare mahkemesinin kararında direnmesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yerel mahkemenin direnme kararını yerinde bularak RTÜK’ün temyiz talebinin reddine karar verdi.

Ceza orantılı değil

Kurul, AİHM’in kararına atıf yaparak şunları vurguladı: “Programda yolsuzluk, güvenlik güçlerinin teröristlerle mücadelesi ya da devletle mafya arasında olası bir bağlantı olması gibi basında geniş yer tutan çeşitli sorunlara değinilmişti. Ayrıca bu yayınlarda alıntı da yapılmıştır.
Cezanın öngörülen amaçlarla orantılı olmadığı, demokratik bir toplumda gereklilik arz etmediği, Anayasa’da güvence altına alınan haber verme ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği; toplumu şiddet, terör ve etnik ayrımcılığa sevk edecek nitelikte olmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.”