CineRadar
04 Tem 2014 10:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:24

Uygarlık 10 yıl içinde çökecek!

Alacakaranlık serisinin yakışıklısı Robert Pattinson bu kez çok farklı bir rolde karşımıza çıkıyor. Bu hafta, tam 6 yeni film gösterime giriyor. Hangi film sizin için, öğrenmek isterseniz, Murat Tolga Şen'in hazırladığı Cineradar köşemizi okuyun!

Takip (The Rover )

David Michod’un yönettiği ve Guy Pearce, Robert Pattinson, Scoot McNairy ile David Field’in oynadığı Takip (The Rover), 04 Temmuz 2014′de Chantier Films dağıtımıyla Chantier Films tarafından vizyona çıkarılıyor.

Toplumun çöküşünden 10 yıl sonrası… Kanunlar yok olmuş ve hayat ucuzlamıştır. Katılaşmış, yalnız Eric (Pearce), boş, ıssız şehirleri ve yolları dolaşmaktadır. Bir grup hırsız arabasını çaldığında geriye yaralı adamları Rey’i (Pattinson) bırakırlar. Eric, Rey’i arkadaşlarının izini sürmesi için zorlar, çünkü Eric için önemli olan tek şey arabasıdır ve artık tek amacı onu geri almaktır. Takip (The Rover), 67. Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı filmler arasında gösterildi.

Eleştirmen görüşü: Film, gerçekten kirli, vahşi ve itici bir görsel yapı ve anlatıma sahip. Bir sürü diğer post-apokaliptik yapımın yaptığı gibi stilize S&M tarzı kostümler ve abartı araba kovalamacası ve çatışma sahneleri yok. Her taraf toz, duman ve kan dolu. Bu tür filmlerin tipik örneklerini her zaman kostüm tasarımının gerçekçi olmaması yüzünden suçlamışımdır. Sonuçta kıyamet koptuysa kim her gün kendi kişiliğine uyumlu olan bir elbise seçme lüksüne sahip olacaktır?

Bu bakımdan Takip’in sanat yönetimi ve kostüm tasarımı mükemmel. Her karakter eline ne geldiyse giymiş, terli, kirli ve tozlu bir görünüme sahip. Saçlar darmadağın, dişler sapsarı. İnsanlar ise gerçekten acımasız ve duyarsız. David Michod, Takip ile türün romantizmini bir kenara atıyor. Oktay Ege Kozak / Beyazperde

Göz (Oculus

Mike Flanagan’ın yönettiği ve Karen Gillan, Brenton Thwaites, Katee Sackhoff ile Rory Cochrane’in oynadığı Göz (Oculus), 04 Temmuz 2014’de UIP Filmcilik dağıtımıyla D Productions tarafından vizyona çıkarılıyor.



Antika ayna, doğaüstü güçlerle, kendisine bakanın aklını ele geçirebilmektedir. Aynanın son sahipleri olan Kaylie ve Tim, ailelerinin ölümleri üzerine ilişkilerini düzeltmeye çalışan iki kardeştir. Yaşananlara antika aynanın neden olduğunu düşünen Kaylie olayı çözmeye karar verir. Araştırmaya başladığında kardeşlerin ilişkileri daha da kötüleşir. Neyin gerçek olduğunu anlayamaz bir hale gelirler; çünkü onlarda antika aynanın tutsağı haline gelmişlerdir.

Eleştirmen görüşü: Geçmişteki hikaye klasik korku filmlerini, özellikle de hayaletli ev örneklerini hatırlatırken, günümüzde geçen hikaye Paranormal Activity serisi gibi paranormalin kayıt edildiği filmleri akla getiriyor. Ama Göz'ü etkili bir korku filmi yapan, korku türünün iki eğilimini bir araya getirmesi değil; bu ikili yapının Göz'ü sürükleyici kıldığı kesin ama filmin en güçlü yanı, aynanın aktif olmasıyla beraber iki dönemin buluşması, aynı evin içinde dünün çocuklarını ve bugünün gençlerini bir arada görmemiz. Zamanın ortadan kalkmasıyla filmde farklı dönemlerini gördüğümüz karakterlerin bir anda aynı evde dolaşan dört ayrı kişiye dönüşmesi filmi hem orijinal hem de tür açısından etkili kılıyor. Yönetmen Flanagan, Göz'de aynayı gerçeklik ve paralel evreni ayırmak için kullanmıyor. Bir süre sonra herkes birer hayalete dönüşüyor. Şüphesiz tarihini ve vukuatlarını öğrendiğimiz ayna hakkında somut, elle tutulur bir açıklama bekliyoruz fakat gizem filmin ruhunu öldürmüyor. Serdar Kökçeoğlu /Beyazperde

Uçuş 7500 (7500)

Takashi Shimizu’nun yönettiği ve Leslie Bibb, Jamie Chung, Jerry Ferrara ile Ryan Kwanten’in oynadığı Uçuş 7500 (7500), 04 Temmuz 2014’de Pinema Film dağıtımıyla Mars Cinema Group – r Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



7500 numaralı Tokyo uçuşundaki insanlar enteresan karakterlerdir. Uçuşun ortalarında, uçak beklenmeyen bir anda korkunç bir türbülansa girer. Bazı yolcular koltuklarından düşer ve servis arabaları da dahil olmak üzere bütün eşyalar kabin içerisinde savrulur. Türbülans sırasında çıkan kargaşa, kabin ekibi de dahil herkesi tedirgin eder. Türbülans dindiğinde, gizemli işadamı Lance Morrell hayatını kaybetmiştir. Durumun ne olduğu ve nedeni belirsizdir.

Eleştirmen görüşü: Ruhlu, büyülü, kanlı revanlı bir gerilim/korku filmi olmasına rağmen çok zorlama olarak hikayenin dramatik yönden mesaj kaygılı bir kısmının da olmasına uğraşılmış ve insanların kendi aralarında konuştukları meseleler sürekli, “madem riskli bir uçuştayız, o zaman içimde kalmasın, şunu bil ki…” minvalinden ilerliyor.

Güzel fikirler, güzel teknik imkanlar, kötü senaryo, kötü oyunculuk… Yine de uçak içinde geçen filmlerden hoşlanıyorsanız, efektlerin sizi yerinizden hop hop etmesi hoşunuza gidiyorsa, bir şans verilebilir. Melis Z. Pirlanti / Beyazperde

Mezarına Tüküreceğim 2 (I Spit On Your Grave 2)

Steven R. Monroe’nun yönettiği ve Jemma Dallender, Joe Absolom, Yavor Baharoff ile Aleksandar Aleksiev’in oynadığı Mezarına Tüküreceğim 2 (I Spit On Your Grave 2), 04 Temmuz 2014’de Medyavizyon Film dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Katie’nin küçük kasaba AVM.lerinde ilgi gören fotoğrafları, büyük şehirde bir şey ifade etmemektedir. Katie, işyerindeki panoya asılmış, üzerinde bedava fotoğraf çekimi yazılı bir ilanı koparıp alır. Fakat bu masum teşebbüs birdenbire bir kâbusa dönüşür. Basit bir fotoğraf çekimiyle başlayan olaylar kısa sürede, herkesten koparıldığı bir kaçırma, tecavüz ve işkence ağına dönüşür.

Eleştirmen görüşü: Bu bir devam filmi değil aslında. İlk filmlerdeki karakterlerin hiç birini barındırmayan, yepyeni  kurban/intikamcı ve kötü adamlarla yola çıkan alternatif bir 'yeniden ele alış'. Tecavüzcülerine cezayı kesen intikamcı kadının artık taze ve şok edici olmayan, sadece sadistlik konusunda farklı fantezilere yer verebilen hikayesi.

Anlattığı hikayenin içerisinde tecavüz ve intikam olduğu için istismar sineması kalıplarına girmiyor, olan biten herşeyin istismar etmek üzerine kurulu olmasıyla türünü belirliyor. Bir nevi istismarın istismarını yaparken, okuma yapmaya ya da artistik değer aramaya mahal vermiyor. Fırat Ataç / Beyazperde

Gece Planı (Night Moves)

Kelly Reichardt’ın yönettiği ve Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard ile Alia Shawkat’ın oynadığı Gece Planı (Night Moves), 04 Temmuz 2014’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



Josh, Dena ve akıl hocaları Harmon izlenen ekolojik politikaya tepkili olan üç radikal çevrecidir. Çevre duyarlılığını arttırmak adına akıl almaz bir plan yaparlar. Amaçları bir hidroelektrik santralini havaya uçurarak ekosistemi tehdit eden multi-milyarlık şirketlere bir mesaj vermektir. Eylemden sonra herkesin kendi yoluna gitmesi ve sessiz kalması konusunda anlaşırlar. Fakat yaşananlar onları tekrar bir araya getirecek ve hayatlarını kaosa sürükleyecektir.

Eleştirmen görüşü: Film, tecrübeli seyircinin fark edebileceği 'soğuk' / soğukkanlı bir tonda ilerliyor; karakterler arasındaki ilişkilerde ve olayların gelişiminde kalıpları kullanmıyor. Gönlünden bu tür bir eyleme katılmak isteyen seyirci için, oldukça ayrıntılı ve sürecin gerçekliğini büyük oranda algılayabileceği bir yol izliyor. Ancak bu yol bir yere kadar varıp, asıl, ikinci bölümde ortaya atılan sorularla hikayenin beyinleri kemirmesi, huzursuz ediyor. Vicdan, suçluluk, korku, bencillik, aidiyetin yitirilmesi üzerinden kendinizi gerilimli bir iç tartışmanın içinde buluyorsunuz. Ali Ulvi Uyanık / Beyazperde

Çaylaklar Çetesi (Quien Mato a Bambi?)

Santi Amodeo’nun yönettiği ve Clara Lago, Andres Iniesta, Quim Gutierrez ile Julian Villagran’ın oynadığı Çaylaklar Çetesi (Quien Mato a Bambi?), 04 Temmuz 2014’de Bir Film dağıtımıyla Siyah Beyaz Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



David çalıştığı şirketin patronu Bay Larea’nın kızı ile birliktedir. Sıradan başlayan bir günde bir anda kendini iş arkadaşı ile birlikte talihsiz olayların içinde bulur. Bay Larea ofisinde yarı çıplak halde baygındır. Ancak beklenmeyen şey, pizzacı iki arkadaş Edu ve Gio’nun Bay Larrea’yi kaçırma plânlarıdır. David ve arkadaşının başlarındaki belâlardan kurtulmaları gerekmektedir, fakat her şey daha yeni başlamaktadır.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. / Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.