Gündem
02 Eki 2014 15:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:47

Usta oyuncu:Haber spikerleri benim sınavımdan geçemez!

Eskilerin “ismiyle müsemma” dedikleri şahıslardan usta oyuncu ve hoca Arsen Gürzap, Filmstudio’nun bu ayki onur konuğu oldu.

İsminin anlamı “sen sanatsın” olan Arzen Gürzap, olağanüstü asaleti ve nezaketinin içinde pırıldayan ince mizah duygusuyla ve tüm samimiyetiyle sorularımızı yanıtladı. Huzur veren sesi ve hayranlık uyandıran diksiyonu ile adeta canlı bir “Türk Dil Kurumu” sayılan usta sanatçı, dizilerden, senaryolara, ödüllerden, oyunculuğa kadar pek çok konuda çok önemli açıklamalarda bulundu. Tecrübeli Hoca’nın oyunculukla ilgili açıklamaları ise, genç oyunculara yol haritası olacak nitelikte.

FİLMSTUDİO: Kanal D’nin başarılı yapımı Güllerin Savaşı’nı tercih etmenizin sebebi nedir?

ARSEN GÜRZAP: Güzel bir proje, sınıfsal ayrımları anlatan birtakım diziler oldu ama Güllerin Savaşı meseleye farklı açıdan yaklaşıyor. Kadro da güzel, bir de Fatih (Aksoy) Bey diye hayırdan anlamayan bir bey var ki kabul etmemin bir sebebi de kendisidir.

ARTIK KOMEDİ OYNAMAK İSTİYORUM

FİLMSTUDİO: Sizi hep birbirine benzer rollerde gördük. Son derece asil, otoriter bir hanımefendi ve anne rollerinde çıktınız karşımıza. Bir gün, hayranlarınızı ters köşe yapacak, çok farklı  rollerde görebilecek miyiz sizi?

ARSEN GÜRZAP: Devlet Tiyatrosu’nda, hep dram oynuyordum. Bir gün, Gencay Gürün,  Tuhaf Bir Çift oyununda komedi oynamamı teklif etti. Ben yerden havalandım. Gencay beni çok yakın tanıdığı için, aslında ne kadar muzip olduğumu biliyordu. Bana o güne kadar kimse komedi önermemişti. Nurlarda yatsın, Metin Serezli oyunu izlediği zaman “sen neredeydin?” dedi bana.  Aldığım en büyük iltifattı. Ben komedi oynamayı çok seviyorum.

FİLMSTUDİO: O zaman Filmstudio aracılığıyla ilgililere seslenmiş olalım mı?

ARSEN GÜRZAP: Bence seslenmiş olalım: Ben bir sitcomda oynamak istiyorum.

HABER SPİKERLERİ BENİM SINAVIMDAN GEÇEMEZ

FİLMSTUDİO: Türkçe konusunda ne kadar titiz olduğunuzu biliyoruz. Herkes gibi televizyon seyredebiliyor musunuz?

ARSEN GÜRZAP: Haber dinlemeyi seviyorum. CNN seyrediyorum ama VTR okuyanlar, telaffuzdan vazgeçtim, sanki özellikle nokta virgül koymadan okuyorlar.  Bizim Diyalog diye bir okulumuz var, orada yetiştirdiğimiz spiker ve sunucu adayları böyle bir şekilde sınav verdiği zaman ben geçirmem. Çünkü kimse seyirciye bu tonlamayla haber okuma hakkına sahip değil. Haberi anlatacak bana.

AVRUPA YAKASI’NIN HASTASIYDIM

FİLMSTUDİO: Dizi izliyor musunuz?

ARSEN GÜRZAP: Pek uzun boylu seyredemiyorum. Benim içim bir hiperaktif,  dikkat sınırım 45 dakika. Tabii ki zaman zaman izliyorum, aralarında çok başarılı olanlar var.

FİLMSTUDİO: Komedi dizileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

ARSEN GÜRZAP: Avrupa Yakası’nın hastasıydım. Yalan Dünya bana Avrupa Yakası kadar oyunculuk anlamında hitap etmiyor. Avrupa Yakası’nda Allah rahmet eylesin, Gazanfer Bey ve Hümeyra müthişti. Burhan Altıntop tiplemesiyle de Engin Günaydın müthişti.

OYUNCUNUN KENDİ SESİYLE OYNAMAMASI EKSİKLİK

FİLMSTUDİO: Bazı oyuncular kendi sesiyle oynayamıyor. Sizce bu ciddi bir eksiklik mi bir oyuncu için?

ARSEN GÜRZAP: Tabii ki. Sesli çekim yapılsaydı, bir dönem Türk Sinemasına damgasını vurmuş o jönler, jönfiler acaba aynı şekilde halkın sevgilisi haline gelebilirler miydi, diye düşünürüz zaman zaman. Yeşilçam döneminde 3 jönfi vardı, üçünü de Jeyan Mahfi konuşuyordu, böyle bir şey olabilir mi? Bu akıl alacak bir şey değil.

OYUNCUNUN İKİLEMİ: YAYGIN MI OLACAK SAYGIN MI?

FİLMSTUDİO: Usta bir oyuncu ve hoca olarak, hem sesini, hem oyunculuğunu beğendiğiniz kimler var?

ARSEN GÜRZAP: Yeni nesilden çok değerli çocuklar var. Bu işe gerçekten gönül yatıranlar, kendilerini eğitenler var. Hep şunu söylüyorum: Yaygın ve saygın olmak gibi iki seçenek var herkesin önünde. Yaygın olmak kolaydır, saygın olabilmek için, o mesleğin erbabı olabilmek için, kendini donatmaktan başka bir yöntem yoktur.

KIVANÇ 60 YAŞINA DA GELSE ARANAN OYUNCU OLACAK

FİLMSTUDİO: Hem yaygın hem saygın olmayı başarabilmiş hiç kimse yok mu?

ARSEN GÜRZAP: Çok tipik olacak ama, Kıvanç Tatlıtuğ’un başlangıcından bugüne kendini getirdiği nokta, doğrusu benim için saygıdeğer. Kıvanç çok yakışıklı bir çocuk, bu yakışıklılığının üzerine yatıp sadece ondan yararlanabilirdi. O kendini geliştirdi, donattı. Şunu çok iyi biliyorum ki; Kıvanç 60 yaşına da gelse, hala oynayan, aranan bir karakter olacak. Yani jönlüğü bittiği zaman Kıvanç kaybolmayacak.

DEMET EVGAR BENİM PRİMA ADAYIM

Bir de, Demet Evgar’ın hem zekasına, hem oyunculuğuna bayılıyorum. Üstelik güzel de. Demet Evgar benim prima adayım.

GÜZELLİKLERİ BİTTİĞİ GÜN YAPIMCILAR KAPILARINI ÇALMAZ

Pek çok hanım kızımızın güzellikleri bittiği gün, bence bir daha kapılarını yapımcılar çalmayacak. Çünkü, alt yapılarını sağlam hazırlamadılar. Yeni yetişen nesil, ellerinde telefon dolaşıyor. Baş ucunda hangi kitap var, sorun bakalım, ne cevap verecekler ?

NEVRA SEREZLİ’Yİ KENDİMDEN GEÇEREK SEYREDİYORUM

FİLMSTUDİO: Arsen Gürzap kime hayrandır?

ARSEN GÜRZAP: Komedyen olarak Nevra Serezli’ye bayılırım. Cihan Ünal’la oynadığı Altı Haftada Altı Dans Dersi oyununu seyrederken kendimden geçtim. Şimdi çok eski gelecek size, Macide Tanır diye bir sanatçı vardı, onun oyunculuğunu çok çok incelikli bulurdum.

True Detective diye bir dizi var, son bölümünde nasıl güzel bir sahne yazmışlar, kıskançlığımdan öldüm. Senaristlere ders olacak bir sahne. Oyuncular da inanılmaz bir performans göstermişler ve ben izlerken ağladım. Bu fırsat bizim senaryolarımızda oyunculara çok fazla verilmiyor.

ZAMANSIZLIKTAN İNCELİKLİ SENARYOLAR YAZILAMIYOR

FİLMSTUDİO: Senaryolarımızı yetersiz mi buluyorsunuz?

ARSEN GÜRZAP: Konu açısından yeterli ama dramatik açıdan oyuncuya böyle oynama şansı verecek, çok incelikli yazmaya zamanları yok.

FİLMSTUDİO: Yine geldik dizi sürelerinin uzunluğuna. Yoğun çalışmanın yarattığı zamansızlık yüzünden mi kaliteli senaryolar çıkmıyor?

ARSEN GÜRZAP: Tabii ki. Bakınız, bir senaryo yazılıyor, o senaryo revizyon üstüne revizyona uğruyor, son gün teslim ediliyor. Belki zamanları olsa alasını yazarlar ama yok. Konu yetenek değil, zaman.

DİZİDE OYNAMAKTAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK

FİLMSTUDİO: Söylediklerinizin satır aralarından sanki dizilerden çok da hoşnut olmadığınız izlenimi ediniyoruz. Ancak dizilerde oynamaya devam ediyorsunuz.


ARSEN GÜRZAP: Oynayacaksınız tabii, başka şansınız yok. Ne kadar çalışırsanız o kadar ayakta kalırsınız. Tabii ki ekonomik anlamda da  gerçekçi olmak lazım. Ben bunu hayrına yapıyorum, yok öyle şey. Bunu itiraf etmiyorlarsa, sahtekarlık yapıyorlar demektir. Tabi ki bazı diziler birilerinden daha farklı olabiliyor, o zaman orada olmayı daha çok gönlünüz çekebiliyor.

FARAH ZEYNEP ABDULLAH BİZİ DÜNYADA TEMSİL EDER

FİLMSTUDİO: Usta bir oyuncu ve hoca olarak ülkemizi dünya çapında temsil eder diyebileceğiniz oyuncular var mı?

ARSEN GÜRZAP: Pek çoğu eder. Kurt Seyit ve Şura’nın 1.bölümünü izledim, Farah Zeynep Abdullah da temsil eder, Kıvanç da temsil eder. Rahmetli Tuncel Kurtiz de temsil ederdi.

KIŞ UYKUSU SANATSAL ANLAMDA YETERLİ

FİLMSTUDİO:1964’ten beri Akademi’ye film gönderiyoruz ama henüz Oscar kazanamadık. Önümüzdeki yıl da Kış Uykusu’nu gönderiyoruz. Sizce şansımız nedir?

ARSEN GÜRZAP:  Bence şansı var. Sanatsal anlamda yeterli diye düşünüyorum.

ÖDÜLLERİN MASUM OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

FİLMSTUDİO: Bugüne kadar Akademi’ye gönderdiğimiz filmlerden sanatsal anlamda Oscar alabilecek çapta bir film yok muydu?

ARSEN GÜRZAP: Ben size bir şey söyleyeyim mi? İşin içerisinde ödül olduğu zaman çok masum olunduğunu düşünmüyorum.

TÜRKİYE’YE OSCAR VERECEKLERİNİ ZANNETMEM

FİLMSTUDİO:  Ödüllerin siyasi olduğunu mu düşünüyorsunuz?

ARSEN GÜRZAP: Siyasi demeyelim de, çok masum gelmez bana açıkçası. Türkiye’de bir takım ödüller verilir. Aday saptanır, sözde ödül gecesinde açılır da ona verilir. Ali Poyrazoğlu kadın kılığına girip oynadığı bir rolle en iyi komedi oyuncusu ödülünü almaya adaydı ve o kıyafetle gelmişti ödül törenine. Ödül alacağını bilmeseydi o kılıkta gelir miydi? Halle Berry, Oscar’ı alan ilk zenci kadındı. Onun da öyle rastlantısal olduğuna inanmıyorum. Sosyal tarafı var, siyasi tarafı var. Mesela, bu sene de Türkiye’ye ödül vereceklerini sanmıyorum.



KOMEDİ FİLMLERİ HAKKINDA KÖTÜ KONUŞMAK İSTEMİYORUM

FİLMSTUDİO: Son dönem büyük gişe başarısı elde eden komedi filmleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

ARSEN GÜRZAP: Niye beni kötü konuşturacak sorular soruyorsunuz?J

RECEP İVEDİK’İ KENDİMİ BAĞLAYARAK SEYRETTİM

FİLMSTUDİO: Düğün Dernek, Recep İvedik gibi filmler, gişe anlamında başarılı oldular.

ARSEN GÜRZAP: Hayırlı olsun, diyorum.

ŞAHAN ASLINDA ÇOK YETENEKLİ BİR ÇOCUK

FİLMSTUDİO: Bizim halkımız sinemada neden komediyi daha çok tercih ediyor?

ARSEN GÜRZAP: Gülmek rahatlatır. Bizim halkımız kendi kendine gülmeyi beceremez. Biz mutsuzluğumuzdan beslenen insanlarız ama içimizde de bir muzurluk var. İşte, onun da karşılığı Recep İvedik. Belli bir kesimi çok iyi yansıtıyor. Yoksa niye bu kadar gişe başarısı olsun? Recep İvedik 2’yi seyrettim ama yarıya kadar.  Kendimi bağladım da seyrettim. Fazla abartılı. Şahan, çok yetenekli bir çocuk aslında.

ARSEN HOCA’DAN GENÇ OYUNCULARA ALTIN TAVSİYELER

OYUNCULUK SÜKSE OLSUN DİYE YAPILMAZ

Bu işi ne kadar sevdiğinizi kendi kendinize tartın. Sevmiyorsanız yapmayın.

Kalıcı olmak istiyorsanız, kendinize yatırım yapmak zorundasınız.

Eğitim alın. İlla üniversiteye gitmek şart değil, pek çok eğitim veren yerler var.

Eğitim; enstrümanını yani sesini, bedenini, duygularını nasıl kullanacağını öğretir.

Okumadan, çalışmadan, didinmeden kendimizi donatmamıza imkan yok. Kalıcı olmak istiyorsanız kendinizi bıkmadan usanmadan donatacaksınız.

Hayat sadece oyunculuk değil, kimlik olarak da mutlaka kendinizi donatmalısınız.

TUNCEL KURTİZ AZİZ OYUNCUDUR

FİLMSTUDİO: Grotowski’nin aziz oyuncu tanımının karşılığı sizin için kimdir?

ARSEN GÜRZAP: Tuncel Kurtiz, dünyadan da Alpacino’dur.

OYUNCULUK DURUP BAKMAKSA, AL PACİNO NE YAPIYOR?

FİLMSTUDİO: Kadın oyunculardan hiç yok mu?

ARSEN GÜRZAP: Genç arkadaşlara şunu söylüyorum; oyunculuk sadece durup bakmaksa, o zaman Al Pacino ne yapıyordu? Aman abartma, aman fazla oynama, diyorlar. Doğru oynarsan abartma şansın vardır.

ROLDEN ÇIKAMADIM DEMEK BENCE PALAVRADIR

FİLMSTUDİO: Bugüne kadar canlandırdığınız rollerden alt benlerinize en çok işleyen hangisiydi?

ARSEN GÜRZAP: Hiç öyle bir palavra yoktur hayatta. Hürrem oynadın diye Hürrem olunmaz.

FİLMSTUDİO: Çıkmaktan zorlandığınız  bir karakter hiç olmadı mı?

ARSEN GÜRZAP: Hayır. Bakın, ben iki tane Çehov oynadım, Vişne Bahçesi ve Üç Kız kardeş. İnsanı en didik didik eden oyunlardır. İçiniz katılır sahnede. Perde kapandığı anda bitmiştir.

Ben oyuncuysam, bir miktar da başarılı olmuşsam, kendi adıma söylüyorum,” öyle konsantre oldum ki o duygudan kurtulamadım” demek  bana göre bir palavradır.

DİZİLER BİR SAAT OLSA HER ŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK OLUR

FİLMSTUDİO: Dizi sektörünün en önemli sorunu sizce nedir?

ARSEN GÜRZAP: Sürenin uzunluğu. Ben inanıyorum ki, çok sağlam şirketler var, bu süreler bu kadar uzun olmazsa, seti çok daha sağlıklı hale getireceklerdir. 45 dakikadan vaz geçtim, dizi süreleri bir saate inse her şey güllük gülistanlık olur.

ARSEN, SEN SANATSIN DEMEK

FİLMSTUDİO: Arsen, çok ender bulunan bir isim, sizden başkasında var mı?

ARSEN GÜRZAP: Var, ermeni erkek ismi. Ben ermeni değilim ama.

FİLMSTUDİO: Arsen, sanat sensin anlamına geliyor, isimlerin insanların kişiliklerini ve kaderlerini etkilediğine inanır mısınız?

ARSEN GÜRZAP: Siz söyleyene kadar düşünmemiştim ama, şimdi galiba dedim. Babam koymuş adımı, çünkü babamın o dönem yazar, çizer, şair hepsi çok yakın dostuymuş. Babama; “Baba sizin ermeni bir sevgiliniz mi vardı?” diye sordum. “Hayır, çok sevdiğim için koydum bu ismi” dedi.

BABAM GÜRCÜ KÖKENLİ

FİLMSTUDİO: Çerkezlik var mı?

ARSEN GÜRZAP: Hayır, yok. Babam, Gürcü kökenli. Babamdan beş kuşak önce beş kardeş Gürcistan’dan gelip Eğin’i kuruyorlar.