Güncel
17 Eyl 2017 21:40 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:41

Üsküp'te Yağlı Güreş Turnuvası

- Etno Fest Yağlı Güreş Turnuvası'nda Antalyalı Mustafa Batu, Üsküplü Muhammed Veseli'yi uzun süren mücadelenin ardından yenerek başpehlivanlığı elde etti



ÜSKÜP (AA) - Makedonya’nın başkenti Üsküp'te "Gelenek devam ediyor" temalı Etno Fest Yağlı Güreş Turnuvası düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Kültür Bakanlığının desteklediği turnuva Dünya Etnospor Konfederasyonu, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu ve Eğitim, Kültür, Spor ve Ekoloji (AKSİ) Derneği iş birliğinde yapıldı.

Üsküp'e bağlı Studeniçan köyünde düzenlenen turnuva, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya olmak üzere farklı ülkelerden yaklaşık 100 güreşçinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Turnuvaya, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Vekili Hakan Kazancı, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Varol, AKSİ Derneği Başkanı Afet Yaşari'nin yanı sıra Türkiye'den gelen Mustafa Demirkan Hoca, ülkedeki kurum ve kuruluş temsilcileri ile binlerce güreşsever katıldı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Ayden burada yaptığı açıklamada TİKA olarak ülkedeki tarihi eser restorasyonu haricinde, kültürel mirasa sahip çıkma, spor etkinlikleri ve diğer alanlarda da destek sunduklarını belirtti.

Yedi yıldır devam eden geleneksel yağlı güreş turnuvasına destek olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ayden, "Vatanımızda 600 yıldır devam eden Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin ötesinde de Balkanlarda böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesi ve bugüne kadar devam ettirilmesi çok büyük önem arz ediyor." dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Vekili Kazancı da Osmanlı'nın yadigarı olan bu topraklara ve bu değerlere sahip çıktıkları için yerel halka teşekkür etti.

Kazancı, "Konfederasyon olarak, 500 yıllık "Gelenek devam ediyor" yağlı güreşlerinde her zaman yanınızda olup yardımcı olacağımıza, takipçiniz olacağımıza söz veriyoruz." diye konuştu.

AKSİ Derneği Başkanı Yaşari ise yağlı güreşe ilginin hem katılımcı hem de seyirci bakımında her yıl arttığını ifade ederek, bu turnuvanın Makedonya'nın kültürel mirası haline gelmesi temennisinde bulundu.

Yaşari, "Bu gelenek 500 yıldır Studeniçan köyünde mevcut. Biz de dernek olarak bu turnuvanın ileride de devam edilmesini kendimize görev edindik." diye konuştu.

Öte yandan, Demirkan Hoca turnuva çerçevesinde birçok farklı milletin bir araya toplanmasına değinerek, Allah’a inanan herkesin birbirinin dertleriyle dertlenmeye mükellef olduğunun altını çizdi.

Yeryüzündeki Müslümanların büyük bir ızdırap içerisinde ve zalimlerin zulmü altında olduklarına dikkati çeken Demirkan, "Allah, Osmanlı'nın torunlarından olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni sevk ve idare etmekte olan Recep Tayyip Erdoğan, bütün yeryüzündeki zulme uğrayan Müslümanların yanında yer almakta ve zalimlerin karşısında olmakta devam ediyor ve edecektir." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan adına da Demirkan'a bir plaket takdim edildi.

Beş kategoride olmak üzere yaklaşık 100 güreşçinin katıldığı ve gün boyu süren turnuvada Makedonya'da yaşayan etnik toplulukların değişik folklor oyunları da sergilendi.

Farklı milletlerden güreşçiler performanslarını sergiledikleri turnuvanın finalinde Antalyalı güreşçi Mustafa Batu ve Üsküplü güreşçi Muhammed Veseli karşı karşıya geldi. Uzun süren mücadelenin ardından Antalyalı güreşçi rakibini yenerek turnuvanın başpehlivanı oldu. Turnuva'da üçüncülüğü de Antalyalı güreşçi Süleyman Başar elde etti.