Güncel
16 Eyl 2017 18:39 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:41

Üsküp'te Yağlı Güreş Turnuvası

- Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanvekili Kazancı:- "(Güreş) Bizim geleceğimize, yeni nesile, çocuklarımıza aktarmamız gereken birinci spor olarak görülmelidir"- Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Varol:- "Bu çalışma aynı zamanda Anadolu-Balkan kardeşliğinin daha da pekişmesi adına çok..

ÜSKÜP (AA) – Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, yarın "Gelenek devam ediyor" temalı Etno Fest Yağlı Güreş Turnuvası düzenlenecek.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Kültür Bakanlığının desteklediği, Dünya Etnospor Konfederasyonu, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu ve Eğitim, Kültür, Spor ve Ekoloji (AKSİ) Derneği iş birliğinde Üsküp'te yarın başlayacak turnuva nedeniyle basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Vekili Hakan Kazancı, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Varol ve AKSİ Derneği Başkanı Afet Yaşari katıldı.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın selamıyla konuşmasına başlayan Kazancı, 500 yıldır devam eden ve AKSİ derneğinin bu sene yedincisini düzenlediği turnuvada emek veren herkese teşekkür etti.

Batı kültürü ve baskısı altında kalıp, onların sporlarını ve kültürlerinin istemeden kabul edildiğini anımsatan Kazancı, Türklerin kendilerine ait çok güzel kültürü ve değerleri olduğunu kaydetti.

Kazancı, bu kültür ve değerleri yaşatmakla mükellef ve görevli olduklarını vurguladı.

Güreş sporunu, "genetiğimizde yer alan spor" olarak nitelendiren Kazancı, “(Güreş) Bizim geleceğimize, yeni nesile, çocuklarımıza aktarmamız gereken birinci spor olarak görülmelidir. Bugün dünya üzerinde yapılan olimpiyatlarda bakıldığında Türkiye’yi özellikle güreş branşında altın madalyayla sağ olsunlar bizim göğsümüzü kabartıyorlar. Bu da aslında genetiğimizde yer aldığı için yapıp bütün dünyaya kendimizi gösterebileceğimiz bir spor dalıdır.” dedi.

Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Varol da yağlı güreşin Osmanlının ve atalarımızın en eski sporu olduğunu aktardı.

Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan’a projeye sağladığı katkıdan dolayı teşekkür eden Varol, “Bu çalışma aynı zamanda Anadolu-Balkan kardeşliğinin daha da pekişmesi adına çok önemli bir çalışma. Zira altı asırlık yaklaşık 500 yılı aşkın bir kardeşlik söz konusu, çok uzun bir tarihi sürecimiz var, çok uzun bir tarihi geçmişimiz var.” şeklinde konuştu

AKSİ Derneği Başkanı Yaşari ise yedi yıldır Üsküp’ün Studeniçan köyünde düzenledikleri yağlı güreş turnuvasının birçok Balkan ülkesinden pehlivanların da katıldığı uluslararası bir festival olduğunu söyledi.

Türkiye ve diğer Balkan ülkelerinde meşhur olan güreş sporunun 500 yıllık bir gelenek olduğunu anımsatan Yaşari, özellikle dernek olarak bu geleneği yaşatmayı kendilerine görev edindiklerini vurguladı.

Bu yıl “Gelenek Devam Ediyor” temasıyla gerçekleştirilecek Etno Fest Yağlı Güreş Turnuvası, Türkiye, Bugaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya olmak üzere farklı ülkelerden yaklaşık 100 güreşçinin katılımıyla yarın başkent Üsküp’e bağlı Studeniçan köyünde yapılacak.