Gündem
19 Ağu 2014 13:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:35

Ünlüler neden bir kova suyu başından aşağı döküyor?

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'ten ünlü oyuncular Hilary Duff ve Mickey Rourke'a kadar pek çok kişi bu akımın öncüsü oldu...

Amerikalılar, "motor nöron" hastalığı olarak bilinen ALS için ilginç bir sosyal medya kampanyası başlattı. "Bir kova buz" adlı akıma göre, meydan okuma davetini alan kişinin 24 saat içinde başından aşağı bir kova buzlu su dökmesi gerekiyor. Dökerse, 3 kişiye daha teklif gönderiyor. Eğer dökmezse, ALS için 100 dolar bağış yapması gerekiyor. Bu akım sayesinde birkaç gün içinde ALS için 9 buçuk milyon dolar bağış toplandı.

Kampanyanın önemli bir boyutu, kovayla buz dökme eyleminin sosyal medyada fotoğraf ya da video olarak paylaşılması... Böylece kampanya daha iyi duyurularak dayanışmanın gücü de artmış olacak. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Microsoft kurucusu Bill Gates, futbolcu Cristiano Ronaldo, talk show yapımcısı Jimmy Fallon, şarkıcı Justin Timberlake, Justin Bieber, ünlü oyuncular Hilary Duff ve Mickey Rourke da kampanyaya katılan ünlüler arasında.

MARK ZUCKERBERG, BILL GATES'I DAVET ETTİ


Zuckerberg çektiği videoda kafasından aşağıya bir kova buzlu suyu birdenbire döküyor ve sonra "Gerçekten soğukmuş" diyor. 30 yaşındaki milyarder, başından aşağıya su dökmesine rağmen kampanyaya bağış yapmayı ihmal etmedi.

BILL GATES, ÖZEL DÜZENEK KURDU

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, kendinden bekleneni yapıp çok zekice ve esprili bir video hazırladı. Sırf bu iş için kurduğu özel düzenekle Zuckerberg'e yanıt verirken, videonun sonunda Tesla şirketi Başkanı Elon Musk, ünlü TV sunucusu Ryan Seacrest ve TED konferansı küratörü Kris Anderson'a meydan okudu.

JUSTIN BIEBER İKİ VİDEO BİRDEN ÇEKTİ

Şarkıcı Justin Bieber iki video hazırlayıp Instagram hesabından paylaştı. Önce bir makarna tenceresini andıran küçücük kovayla beyaz tişörtünü ıslatan Bieber, ikinci videosunda kırmızı şortuyla uyumlu olarak kırmızı dev bir kovaya doldurduğu suyu başından aşağı döktü. Justin Bieber etkinliğe Başkan Barack Obama, komedyen Ellen deGeneres ve aktör Chris D'elia'yı davet etti. Obama'ya daha önce Ethel Kennedy de meydan okumuştu ama Başkan daveti reddedip ALS için 100 dolar bağış yapmayı tercih etmişti.

Birçok ünlünün destek verdiği kampanyaya son destek olan isim Lady Gaga'ydı.

ALS NEDİR?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin sapındaki nöronların azalması sonucunda meydana geliyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerde kasta zayıflık ve yutma zorluğu gibi semptomlar görülüyor. Uzmanlara göre ALS’ye yakalanan hastalar, ortalama 3-5 yıl yaşayabiliyor. Hastalık, zihinsel fonksiyonlara zarar vermiyor.