Gündem
21 Eki 2015 09:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

Ünlü anketçiden olay tahmin: 1 Kasım'da HDP yüzde...

En son seçim anketini yayınlayan Metropoll'ün sahibi Özer Sencar'dan bomba açıklamalar geldi.

En son seçim anketini yayınlayan Metropoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar Ruşen Çakır'a konuştu ve HDP ile ilgili müthiş iddialarda bulundu.

Özer Sencar'a göre HDP'nin en büyük karşıtı Kandil. PKK yöneticilerinin HDP'nin siyasette yürümesini hazmedemeğini söyleyen Özer Sencar son anketin sonuçlarını da açıkladı.

'HDP'nin iki tane karşıtı var' tespitinde bulunan Özer Sencar PKK ve Kandil'in en büyük karşıt olduğunu söyledi. HDP seçmeninin çözüm sürecinde devlet nezdinde muhatabın Demirtaş ve HDP olmasını istediğini belirten Özer Sencar, 'PKK ve Öcalan'ı istemiyorlar' dedi. İşte bu tablo da Kandil'i en çok rahatsız eden nokta olmuş.

KANDİL HDP'Yİ HAZMEDEMİYOR

Özer Sencar şunları söyledi;

-"HDP'nin 7 Haziran'dan sonra iki tane karşıtı var. 1-Tayyip ve AK Parti... Bu siyasi bir normalitedir. Ama aynı ölçüde iktidar kadar HDP'nin karşıtı Kandil'deki PKK'dır. Onlar HDP'nin arkasından Kürt seçmenin arkasından gitmesini hazmedemediler. Rol ve güç çalındığını düşünüyorlar. Çünkü Kürt seçmen lider olarak Selahattin Demirtaş'ı görmeye başladı. Muhtemelen Demirtaş'ın ensesinde her an soğuk bir namlu duruyordur. Selahattin Demirtaş'ın en büyük hatası Dağlıca olayı olduktan sonra 'sade suya tirit' ikazlar yerine 'PKK'ya kes sesini bu cinayettir' deseydi bugün yüzde 15'i görürdü."

1 KASIM SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

Metropoll'ün Ekim ayı anket sonuçlarına göre partilerin oy durumlarını da açıklayan Özer Sencar AK Parti ve CHP'de yükseliş olduğunu, HDP ve MHP oylarında değişim olmadığını söyledi. Özer Sencar son oy durumunu şöyye verdi;

-"AK Parti'de geçen aya göre 1 puanlık artış var. Eylül ayında AK Parti yüzde 41.4 çıkmıştı Ekim ayında yüzde 42.5'e çıktı. CHP'de ise eylül ayına göre 1 puanlık azalma var. 7 Haziran seçimine göre AK Parti'de oy artışı 1.6 puan, CHP'de de 1.4 puanlık bir artış var. MHP oylarında ve HDP oylarında bir değişiklik yok. Seçimden bu yana geçen Dağlıca, Suruç ve Ankara gibi çok büyük olaylar yaşanmış olmasına rağmen HDP ve MHP'nin oyunda bir hareket yaratmadı."

PARTİLER KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIYOR?

Özer Sencar son anket sonuçlarına göre 1 Kasım'da partilerin çıkaracağı milletvekili sayısında değişiklik olacağını söyledi.

Buna göre rakamlar şöyle:

AK Parti 261 milletvekili
CHP 135 milletvekili
MHP 77 milletvekili
HDP 77 milletvekili

AK PARTİ VE CHP OY ARTIŞININ KAYNAĞI NE?

Özer Sencar'a göre AK Parti ve CHP'de 7 Haziran seçimlerine göre oy artışı yaşanmasının sebebi sandığa gitmeyen seçmenler. Sencar "7 Haziran'da AK Partideki muhafazakar seçmenden bir kısmı ihtar vermek ya da burnunu sürtmek için sandığa gitmediler. Kantarın topuzunun bu kadar ağır kaçacağını düşünmediler. Seçimden hemen sonra bu insanlar geri döndüler. AK Parti'deki 1.6 oranlık artış diğer partilerden gelen oylarla değil hala AK Partili olan ancak mesafeli olanların geri dönüşüdür" dedi.

TERÖR SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEDİ Mİ?

Özer Sencar'a göre Dağlıca'dan Ankara saldırısına kadar yaşanan terör olayları oyların dağılımını etkilemedi.

7 Haziran'dan bugüne kadar yaklaşık 500 kişinin terör kurbanı olduğunu belirten Sencar, "AK Parti, HDP ya da MHP'de bir oy değimi yok. Halk iktidarın da muhalefetin de ne yaptığını iyi biliyor" dedi.


AK PARTİ'NİN OYU TAYYİP ERDOĞAN'A BAĞLI


AK parti'nin oyunu en çok etkileyenin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirten Özer Sencar şunları söyledi;

"Tayyip Bey'in görev onayı 70'lerden 38'lere indi. Dolayısıyla AK Parti'nin oy seviyesini belirleyen şey Tayyip Bey'in toplumdaki itibarıdır. Anarşiden çok AK Parti'nin oyu Tayyip Bey'e endeksli olduğu için onun oyu artmadığı müddetçe AKP'nin oyu artmaz".