Medya
23 Nis 2014 23:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:06

Gül'den Erdoğan'a kritik çıkış! 'Ülke sizin Cumhurbaşkanlığınıza hazır değil'

Yeniçağ gazetesi Ankara temsilcisi Ahmet Takan, Cumhurbaşkanlığı sürecinde medyada dillendirilen Abdullah Gül ile Erdoğan çekişmesi hakkında önemli bir kulis bilgisi verdi.

Abdullah Gül'ün, medyada söylenenin aksine Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Ahmet Takan, Gül'ün Erdoğan'a şu kritik çıkışı yaptığını söyledi:

“Etraflıca tekrar düşünün. Sizin aday olmanız halinde Türkiye’de çok büyük kaos ortamı yaşanabilir. Ülke sizin Cumhurbaşkanlığınıza şu anki şartlar çerçevesinde hazır değil.”

Hem Abdullah Gül, hem de Erdoğan kanadından "güvenilir kaynaklardan" ve "yüksek oranda teyitli" bilgileri aktardığını belirten Takan "Cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesini Abdullah Gül ile Recep Erdoğan oturup konuşmadılar açıklamaları, haberleri ve iddiaları gerçekleri yansıtmıyor. 31 Mart’ta konuştular, sonra da aracılarla mesajlaştılar" dedi.

Ahmet Takan, 18 Nisan'da Abdullah Gül’ün yaptığı, “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planım yok” noktasına nasıl gelindiğini ve kulislerde konuşulanları detaylarıyla anlattı.

İşte o yazı:

16 NİSAN ÇARŞAMBA GÜNÜ...
"16 Nisan Çarşamba; AKP Genel Merkezi’nde Başbakan Recep Erdoğan milletvekilleri ile toplantı yaptı ve anket doldurttu. Çıkan sonuçları değerlendiren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek istedi. Erdoğan’ın bu talebi Gül tarafından kabul edildi. Ve gece saat 23.00 sularında Recep Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıktı. Bu ziyaret AKP’de çok dar bir kadro dışında herkesten saklı tutuldu. Bu ziyaretin bir amacı da 17 Nisan Perşembe günü yapılacak TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı ve onur konuğu olarak katılacak Gül’ün kamuoyunda da yüksek beklenti oluşturan “adaylık ile ilgili ne mesaj verecek” konuşmasıydı. Erdoğan-Gül gece yarısı görüşmesi ilk dakikalarda olumlu bir havada başladı. Erdoğan milletvekilleri ile yapılan değerlendirmeleri ve kendi lehine sonuçlanan anketleri aktardıktan sonra Gül’e tekrar düşüncesini sordu.

ORTAM BUZ KESTİ

Abdullah Gül, aday olması halinde Recep Erdoğan’ın kararına saygı duyacağını bir kez daha tekrarladıktan sonra şu kritik çıkışı yaptı;

“Etraflıca tekrar düşünün. Sizin aday olmanız halinde Türkiye’de çok büyük kaos ortamı yaşanabilir. Ülke sizin Cumhurbaşkanlığınıza şu anki şartlar çerçevesinde hazır değil.”

Abdullah Gül’ün bu sözleri ortamı buz kestirmeye yetti. Recep Erdoğan görüşme süresi 1 saate gelmişken adaylıktan vazgeçmeyi düşünmediğini tekrarladı, izin istedi ve gayet morali bozuk bir halde Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. Olup bitenleri sadece çok az sayıda kurmayıyla paylaştı. O geceki görüşmede istişarelerin yalnızca ikisi arasında değil, daha sonraki günlerde Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de olmak üzere bazı eski genel başkan yardımcılarının bulunacağı ortamda son bir kez yapılması kararı alındı.

17 Nisan Perşembe; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı ve genel beklentiyi boşa çıkaran ortaya karışık konuşmasını yaptı.Tayyip Erdoğan ve cenahı o günü rahat bir nefes alarak atlattı.

GÜL O KAPIYI KAPATTI

18 Nisan Cuma; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kütahya’da “Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planım yok” dedi ve Putin-Medvedev formülüne de kapılarını kapattı. Bu sözlerin ardından Gül’ün yakın arkadaşları hemen devreye girdi ve telefon trafiği ile “bugünkü şartlar çerçevesinde” sözlerinin mutlaka dikkate alınması ve atlanmaması gerektiğine dikkat çekilerek medya üzerinden Abdullah Gül imaj meykırlık çalışmalarına devam edildi.

ERDOĞAN'DAN GERİ ADIM YOK

Unutulmaması gerektiği için burada araya girmek isterim; “Gelecekle ilgili siyasi planım yok” sözleri Abdullah Gül için yeni bir ifade değildir. Gül, siyasette gelecek planı yapmadığını bunu bir tarz olarak özel sohbetler dahil sık sık anlatır. Fazilet Partisi’ne genel başkan adaylığı kulislerde konuşulduğu günlerde  kendisini çağırıp niyetini soran Necmettin Erbakan’a da aynı havayı okumuştu.

Yine aynı gün; AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısının ardından Gül’ün sözleri sorulduğunda Erdoğan, “Cumhurbaşkanı ile görüşmeden konuşmam” dedi. Recep Erdoğan yakın çevresi ile bir kez daha istişare etti geri adım atılmaması kararı yinelendi.

ARINÇ GÜL'Ü DESTEKLEDİ

18 Nisan Cuma; Tayyip Erdoğan, “Millet 10 Ağustos’ta Başkanını seçecek” dedi.

Erdoğan’a “Emekli olmaya niyetim yok” diyen Bülent Arınç ise oyundan kopmadığını kamuoyuna ilan etmek için, “Erdoğan’ın adaylığını Gül destekler” diye konuştu. Bülent Arınç gayet diplomatik bir üslupla, Gül’ün Kütahya çıkışını destekledi.

ERDOĞAN ADAY OLURSA 30

Bütün bu olanların ardından Recep Erdoğan cephesindeki yorum ve beklentilere gelelim. AKP kulislerinde konuşulanlar o ki;

“Tayyip Erdoğan adaylığını açıklarsa Abdullah Gül hazırda tuttuğu yeni partiyi harekete geçirebilir. AKP’den en az 30 milletvekilini istifa ettirebilir. Anayasa Mahkemesi destekli siyasi operasyonlar da devam eder.”

Çankaya Köşkü kaynakları da benzer şeyler fısıldıyor!.."