Gündem
24 Oca 2017 10:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:25

Uğur Mumcu katledilişinin 24. yılında anılıyor!

Usta gazetecinin ölümünün üzerinden 24 yıl geçti. Usta gazeteci bugün düzenlenecek törenlerle anılacak.

Türkiye basın tarihinin en iddialı ve en üretken gazetecilerinden Uğur Mumcu, 24 yıl önce bugün, bir pazar günü, bir hasta ziyareti için çıktığı evinin önündeki otomobiline konan bombayla katledidi.

Mumcu’nun 51 yaşındayken katledildiği saldırıda tetikçi olarak kullanılan isimlerin bazıları yakalandı, yargılandı, mahkûm edildi, ancak cinayetin arkasında hangi güçlerin bulunduğu bugüne kadar bütün boyutlarıyla aydınlatılamadı.

“Ben Atatürkçüyüm…. Ben, cumhuriyetçiyim… Ben lâikim… Ben antiemperyalistim… Ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım… Ben insan hakları savunucuyum… Ben, terörün karşısındayım… Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin, araştırararak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın, her parçamdan benim gibiler beni aşacaklar doğacaktır.
Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi… Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi….”
“Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz…”  “Kemalizm benim yaşam şeklimdir…” “Atatürkçülük ne demektir? Atatürkçülük, kısaca ulusal bağımsızlık ve ulusal onur demektir. Atatürkçülük, özetle antiemperyalist bir Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve sürdüren bir eylem ve öğretidir….” gibi sözleriyle Türk basın ve fikir hayatına damgasını vuran Uğur Mumcu,  Türkiye’nin basın tarihinde önemli izler bırakan çalışmalar yaptı, dosyalar hazırladı, dördü söyleşi ve dizilerinden derlenen 31 kitabı yayımlandı. Mumcu, ölümünden yaklaşık üç yıl sonra patlayan ve devlet görevlisi-siyasetçi-mafya bağlantılarını su yüzüne çıkaran Susurluk skandalındaki karanlık ilişkileri de yıllar önce yazdığı yazılar ve kitaplarda ortaya koyan isim oldu.

Anma programı

Usta gazeteci, ölümünün 24. yılında bir dizi etkinlikle anılacak.İşte program:

24 Ocak 2017 Salı

Saat 11.00 Uğur Mumcu Anıtına Çelenk Bırakma ve Anma Töreni
Düzenleyen: Yenimahalle Belediyesi, Batıkent Birlikteliği
*
UĞUR MUMCU SESLENİYOR

Saat, Yer: 12.00

KARANFİL VE MUMLARIMIZLA UĞUR MUMCU'NUN SOKAĞINDAYIZ

“Uğur Mumcu'ya Türküler Söylüyoruz”
Solist: Faruk Demir
Düzenleyen: um:ag
*
Anıtmezar Ziyareti
Saat, Yer: 14.30, Cebeci Asri Mezarlığı
*
“Babam Bir Karanfil Şimdi”
(Müzikli sahne gösterisi)
Metin derleme: Işık Kansu
Sahneye uyarlayan: Eren Aysan
Sunucular: Gaye Alacacı, Okan Şenozan
Solistler: Boğaçhan Sözmen, Elif Onaran, Mehlika Karadeniz Bilgin
Piyano: Çiçek Cihan
Çello: Bekir Dinçer
Yapım: Mehmet Açıktan
Saat, Yer: 19.00, Çağdaş Sanatlar Merkezi