CineRadar
01 Tem 2016 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:21

Sinemalarda bu hafta... Üç Harfliler aramızda!

Artık neredeyse her hafta bir yerli korku filmi vizyona giriyor ama türün hakkını veren nadir sinemacılardan olan Alper Mestçi, Karabüyü’de kendi tarzının dışında çıkmıyor.

Üç Harfliler 3: Karabüyü, küçük evlerde, basit hayatlar yaşayan, akrabalık ilişkisiyle birbirine bağlanan sıradan insanların ne denli kötücül ihtiraslarla baştan çıkabileceğini ve istediklerine ulaşmak için olmadık yollar deneyebilecekleri üzerine… Toplum olarak “büyü yaptırma” meselesine çok aşinayız ne de olsa…

Senaryo bu haliyle yerli korku filmi izleyicisi olan kadın seyirciyi kolayca baştan çıkaracak gibi duruyor. Mestçi, başlarda sakin akan hikâyeyi, seyirciyi ara ara zıplatarak yavaşça kuruyor ve finale yakın bir rollercoaster gibi hızla aşağı bırakıyor. Filmin Reşit Gözdamla imzasını taşıyan çok iyi bir tema müziği çalışması var, Carpenter’vari bir tema ama daha duygusal tonda bir çalışma ve gerilimi katlayarak arttırıyor. Unutmadan geçmeyeyim; makyajlar bence bu işin en iyisi olan Alev Ünal’a emanet.

Haftanın diğer yerlisi olan Babaannem ise yazar ajanı yakın dostum Sayım Çınar’ın varlığıyla ilginçleşen bir film... Bu izlemeye alışık olmadığımız türden bir düşüş ve yok oluş hikayesi ama içinde umut var. Kültürel ve sınıfsal çelişkilerimizi de suratımıza çarpan bir senaryoya sahip. Kurgudaki kimi kusurlara rağmen ilgiyle izleniyor.

Eğitimini tiyatro üzerine alan (Pera Güzel Sanatlar Tiyatro Bölümü mezunu) Sayım Çınar sanki yıllardır filmlerde oynuyor gibi... Senaryoda daha basit yazıldığını düşündüğüm karaktere yorum ve derinlik katmış, neredeyse bir Ömer Kavur karakterine çevirmiş. Kendine ayrılan zamanı çok iyi değerlendirerek film bittikten sonra bile akılda kalan bir karaktere hayat veriyor. Meral Çetinkaya'nın ustalık gerektiren bir oyunla sürüklediği filmin ondan sonra en renkli karakteri olmayı başarıyor. Başka sinemacıların da onu bu rol üzerinden keşfedeceğini düşünüyorum.

Babaannem küçük bütçeli, samimi ve desteklenmesi gereken bir film, bilet alırken bunu mutlaka aklınızda tutun.

Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri… Bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Babaannem

Serkan Özarslan’ın yönettiği ve Meral Çetinkaya, Mehmet Can Mincinozlu, Tuna Kiremitçi ile Özgül Koşar’ın oynadığı Babaannem, Gümüş Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Mehmet varlıklı bir ailenin çocuğudur. Bir gece trafik kazasında annesini ve babasını kaybeder. Bu olay onun için çok zor bir sürecin başlangıcıdır. Mehmet bir süre sonra annesinin ve babasının yaptığı dolandırıcılıklar yüzünden her şeyini kaybeder ve bir gece hayatına son vermeyi dener. Hastanede gözlerini açtığında ise karşısında babaannesi Zehra Hanımı bulur. Babaannesi, bundan sonraki tüm hayatını onu iyileştirmeye adayacağını söyler.

Üç Harfliler 3: Karabüyü

Alper Mestçi’nin yönettiği ve Seda Oğuz, Deniz Gündoğdu, Metin Yıldırım ile Özay Fecht’in oynadığı Üç Harfliler 3: Karabüyü, The Moments Entertainment – Muhteşem Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Anne ve babasını kaybettikten sonra çocukluğunun geçtiği eski evde oturmak istemeyen Alev, evini kiraya verir. Bu eve taşınan tekinsiz ve tuhaf kiracılar Alev, kızı Eda ve kocası Erol’un hayatlarını bir anda kâbusa çevirir. Eve taşınan Dilek ve Kadir yeni evli bir çifttir. İkisinin de geçmişinde ürkütücü olaylar vardır ve farklı şekillerde Alev’in ailesine musallat olurlar.

Arınma Gecesi: Seçim Yılı

James DeMonaco’nun yönettiği ve Frank Grillo, Edwin Hodge, Betty Gabriel, Kyle Secor ile Elizabeth Mitchell’in oynadığı Arınma Gecesi: Seçim Yılı (The Purge: Election Year), UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



Tüm dünyada 200 milyon dolar gişe hasılatı yaparak beklenmedik olağanüstü bir başarı elde eden, Universal Pictures’ın Arınma Gecesi serisi, üçüncü filmi Arınma Gecesi: Seçim Yılı (The Purge: Election Year) ile devam ediyor. Filmde, Amerika’nın yeni kurucularının her yıl hayata geçirdiği 12 saatlik anarşinin dehşet verici yeni bölümü gözler önüne seriliyor.

The BFG

Steven Spielberg’in yönettiği ve Rebecca Hall, Mark Rylance, Bill Hader ile Jemaine Clement’in oynadığı The BFG (The Big Friendly Giant), Pinema Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Charlie’nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory) ve Matilda gibi dünyaca ünlü çocuk kitaplarının yazarı Roald Dahl’ın beyazperdeye uyarlanan yeni filminde fantastik bir dünyanın kapıları açılıyor. The BFG (The Big Friendly Giant) insanları yemekten vazgeçen iyi yürekli devin, yetimhanede yaşayan Sophie adındaki küçük kızla yaşadığı cesaret, dostluk ve macera dolu hikâyesini konu alıyor.

Küçük Şövalye Trenk

Anthony Power’ın yönettiği ve Georg Sulzer, Axel Prahl, Johannes Zeiler ile Denis Lyons’in seslendirdiği animasyon film Küçük Şövalye Trenk (Der kleine Ritter Trenk – Trenk, The Little Knight), Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Ortaçağ’da bir ejderha sorunu baş göstermiştir. Duke, bununla mücadele için bir turnuva yapmaya karar verir. Kazananın bir dilek hakkı olacaktır. Köylerden birinde yaşayan Trenk’in babası ise haksızca zindana atılmıştır. Trenk babasını kurtarmak için savaşmak zorundadır. Trenk ve arkadaşları ejderha ile savaşırken ejderhanın hiç bilinmeyen bir yönünü keşfederler.

Midnight Special

Jeff Nichols’un yönettiği ve Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst ile Adam Driver’ın oynadığı Midnight Special, Chantier Films tarafından vizyona çıkarılıyor.



8 yaşındaki oğlunun doğaüstü güçleri olduğunu fark eden baba, oğlunu koruyabilmek için bir kaçış planı yapar. Baba – oğulun takımına Sarah (Kirsten Dunst) ve Lucas (Joel Edgerton) eklenir ve bildikleri korunmalı yere peşlerindeki polislere ve çeşitli gruplara yakalanmadan varmaya çalışırlar. Basın filmi, “Bilim kurgunun karanlık hali. Hayret verici. Mutlaka İzleyin.”, “Muhteşem bir gerilim ve gizem”, “Olağanüstü, epik, zeki” gibi ifadelerle tanımlıyor.

Bir Kadın + Bir Erkek

Claude Lelouch’un yönettiği ve Jean Dujardin, Elsa Zylberstein, Christophe Lambert ile Alice Pol’in oynadığı Bir Kadın + Bir Erkek (Un + Une), PinemArt Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Antoine ünlü bir film müziği bestecisidir. Hindistan´da çekilecek bir Romeo ve Juliet filmi uyarlamasının müziklerini yapması için davet alır. Antoine aşka ve duygusal ilişkilere oldukça rahat bakmaktadır ancak Fransız Büyükelçisinin eşi Anna ile tanışınca değişmeye başlar. Antoine ve Anna, Hindistan’da mecburi bir yolculuğa çıkar. Fiziksel ve ruhsal şifa arayan ikili bu yolculuk sırasında birbirlerine âşık olurlar.

Hitler’e Suikast

Oliver Hirschbiegel’in yönettiği ve Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaubner ile Felix Eitner’in oynadığı Hitler’e Suikast (Elser – 13 Minutes), Fabula Films tarafından vizyona çıkarıldı.



Nazi dönemi Almanya’sında geçen film, yerleştirdiği bomba ile Adolf Hitler’i ve kurmaylarını havaya uçurmayı sadece 13 dakikayla kaçıran Georg Elser’in hikâyesini anlatıyor. Yaklaşan Nazi tehlikesini herkesten önce fark eden, başkaları bilinçsizce emirlere itaat ederken ya da sus pus otururken harekete geçen bu esrarengiz adam kimdi? Diğer insanların görmezden geldiği bir şeyi görmüştü, ama neyi?

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmıştır.