Güncel
12 Eki 2017 12:16 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:42

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

- "Üreticinin eline geçen süt geliri, üretim artışını ve sürdürülebilir üretimi desteklemiyor, süt fiyatları üreticiyi kurtaracak seviyelere çekilmeli"- "Üreticinin bu şartlarda üretimde kalması mümkün değil"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatlarının üretim artışını ve sürdürülebilir üretimi desteklemediğini belirterek, "Süt fiyatları üreticiyi kurtaracak seviyelere çekilmeli." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, ocak-ağustos döneminde sanayiye aktarılan sütte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 azalma meydana geldiğini ve miktarın 6 milyon 63 bin tona gerilediğini hatırlattı.

Süt üretimi ve fiyatlarının acil çözülmesi gereken bir sorun haline geldiğinin altını çizen Bayraktar, "Bu sorun çözülmezse, yeterli süt bulamadığını gerekçe gösterecek sanayiciler, çok uzak olmayan bir gelecekte süt tozu ithalatını dillendirmeye başlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, üreticinin eline geçen süt gelirinin, üretim artışını ve sürdürülebilir üretimi desteklemediğini vurgulayarak, süt fiyatlarının üreticiyi kurtaracak seviyelere çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Süt ve süt ürünleri ihracatındaki artışın sürdüğüne de işaret eden Bayraktar, "Süt ve süt ürünleri ihracatı ağustosta yüzde 8,9 artarak 33 milyon dolardan 35,9 milyon dolara yükseldi. Ocak-ağustos döneminde süt ve süt ürünleri ihracatı yüzde 4,9 artarak 221,9 milyon dolardan 232,8 milyon dolara çıktı." bilgisini paylaştı.

Bayraktar, market fiyatları ve yem maliyetleri artarken, üretici süt fiyatlarının yerinde saydığını belirterek, şunları kaydetti:

"Çiğ sütten üreticinin eline Temmuz 2014'te 1 lira 15 kuruş geçerken, fiyat Eylül 2017'de yüzde 0,9 azalışla 1 lira 14 kuruşa indi. Buna karşılık marketlerde tüketicinin ödediği ürün fiyatları ortalama; kaşar peynirde yüzde 10,5, yoğurtta yüzde 15,4, beyaz peynirde yüzde 20,7, içme sütünde yüzde 23,3, tulum peynirinde yüzde 34,2, tereyağda yüzde 49,2 arttı. Süt yemi fiyatı ise yüzde 16,8 yükseldi. Bu hiçbir haklı gerekçeyle açıklanamaz. Üreticinin bu şartlarda üretimde kalmasının mümkün değil. Sorunun çözümü için derhal çiğ süt fiyatlarının gözden geçirilmesi ve makul düzeylere çıkarılması gerekiyor."